A világ 7 új csodája 2023-ban, amelyek mindegyikét még mi is láthatjuk

A világ eredeti hét csodája közül csak egyetlen egy maradt fenn, ezért Aaron Millar elismert és díjnyertes utazási újságíró és fotográfus minden évben kiválaszt hét új csodát – a bolygó legbámulatosabb helyeit, melyek mindegyike lenyűgöző látványt nyújt. Mutatjuk, szerinte mely helyek érdemlik ki a világ 7 új csodája címet 2023-ban!

A világ eredeti hét csodája közül már csak a gízai nagy piramis létezik. Szemiramisz függőkertje, az epheszoszi Artemisz-templom, Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra, a halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és a pharoszi világítótorony mind porrá és emlékezetté váltak. Ezért van szükség hét új csodára, melyeket mi magunk is megcsodálhatunk. Lássuk a kiválasztottakat!

1. Mont Saint-Michel, Franciaország

Aaron Millar választása talán nem véletlenül esett éppen erre a lenyűgöző helyre, hiszen ahogy mi is megírtuk, a szigeten álló kolostort 1023-ban kezdték építeni egy gránitszikla tetején, így idén éppen 1000 éves!

Mont-Saint-Michel és az összekötő hídForrás: Annabel_P/Pixabay

Hosszú idő óta közkedvelt célpontja a zarándokoknak, pedig korábban egyáltalán nem volt könnyű a megközelítése. A Mont Saint-Michel-öbölben ugyanis a legmagasabb az árapály Európában, ami naponta kétszer alakítja át a sziget látképét. Apálykor az épület és a körülötte található falu száraz lábbal is megközelíthető, dagálykor azonban a beáramló víztömeg teljesen elvágja a szárazföldtől és valódi szigetté alakítja.

A szárazfölddel egy 1879-ben épült gát kötötte csak össze egészen 2015-ig, amikor egy új, 760 méter hosszú gyalogos hídat is átadtak. Az apátság és a katedrális alatt ma is egy nyüzsgő település éli mindennapjait kacskaringózó utcákkal, apró házakkal, éttermekkel, kávézókkal.

2. Perito Moreno-gleccser, Argentína

Patagónia déli részén, a Los Glaciares Nemzeti Parkban található látványosságot sokan a Föld legszebb gleccserének tartják. A 30 km hosszú, 250 km² nagyságú jégképződmény a világ harmadik legnagyobb ivóvíz-tartaléka. A gleccser vége 5 km széles, és 60 m magasságban emelkedik a víztükör fölé, teljes magassága 170 méter.

Krisztálytiszta víz és óriási jégfal vár a Perito Moreno-gleccsernálForrás: Claudio Bianchi/Pixabay

Ha egyszer eljuttok ide, sétáljatok fel az egyik kilátóponthoz (van pár), vagy szálljatok hajóra, amely kivisz a gleccserfal szélére. Itt hallhatjátok a repedező jég mennydörgését, amit a hatalmas jéghegyek keltenek az Argentino-tó zöldes kékes vizében! A napfényben ragyogó színek csillognak az öblön, felejthetetlen látványt kínálva.

3. AlUla, Szaúd-Arábia

AlUla egy ősi arab oázisváros Szaúd-Arábia északnyugati részén, a történelmi út mentén, amely Indiát és a Perzsa-öblöt kötötte össze Levantéval (történelmi földrajzi régió, amely a Közel-Keleten terül el) és Európával. Az UNESCO Világörökség részét képező hely híres kidolgozott monumentális sírjairól, amelyeket éles, vörös homokkő sziklákba véstek. Egytelen fotóval nehéz lenne bemutatni ezt a lenyűgöző helyet, ezért inkább filmkockákon keresztül igyekszünk láttatni, milyen grandiózus, és változatos ez a táj.

AlUla rendkívüli történelemmel és kulturális örökséggel rendelkező hely, de egészen a közelmúltig szinte senki sem hallott róla, nemhogy meglátogatta volna. 2022 végén viszont hivatalosan is megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és ezzel a több mint 200 000 éves arab történelem egy darabjába tekinthetünk bele. AlUla óvárosa mára elhagyatott vályogtéglából készült házak labirintusa, és nagy része még mindig feltáratlan.

4. Paro Taktsang (Tigrisfészek), Bhután

A Tigrisfészek kolostor vagy Paro Taktsang valóban a legkülönlegesebb helyek egyike a világon. Ez a négy buddhista templomból és lakóépületből álló, fehérre meszelt falakkal, vöröses tetőkkel és aranydíszes mennyezettel rendelkező komplexum szó szerint a Paro-völgy felett, 3000 méter magasan helyezkedik el egy szikla szélén.

Az apró ázsiai ország egyik leghíresebb kolostérépülete, amely szédületes magasságban ül egy sziklaszirtenForrás: Zoltán szabó, Pixabay

A kolostor egy barlang helyén épült, ahol a feltételezések szerint Guru Rinpocse, a buddhizmus egyik alapítója meditált a 8. században. Nem könnyű idejutni, meredek, kétórás túrát igényel, de mindenképpen megéri.

2022 végén elkészült a régóta várt Trans Bhutan Trail, ami egy kicsivel több, mint 400 km hosszú távú túraútvonal, és amely átszeli az országot 27 helyi falun, több tucat templomon és 12 hegyi hágón. Ez talán a végső módja annak, hogy megtekintsük az egyik utolsó nagy himalájai királyságot. Az ország maga sok szempontból egy igazi csoda, körülvéve a világ legmagasabb hegycsúcsaival és a mélyen autentikus himalájai kultúrával átitatva.

5. Kappadókia, Törökország

2023-ban 100 éve lett vége az Oszmán Birodalomnak és egyben a modern Törökország ideje is eljött. Az Európa és Ázsia metszéspontjában elhelyezkedő Törökország kultúrális örökségben rendkívül gazdag, és egyben itt található a világ egyik legnagyobb természeti csodája is. Kappadókia hatalmas sziklatornyai, a szél által faragott koronáikkal az úgynevezett „Tündérkémények",  amelyek a Föld egyik legszürreálisabb táját hozták létre. 

Kappadókia hatalmas területe a magasból, hőlégballonokkal fedezhető fel a legjobbanForrás: Pataki Nóra

Koruk i.e. 1200 körülre tevődik, amikor az emberek elkezdtek otthonokat faragni a sziklákban. De ezek nem közönséges barlangok! Kappadókia sziklaházai olyanok, mint a műalkotások, részletgazdag homlokzatokkal, ajtókkal, ablakokkal és a hegyekbe vájt lépcsőkkel. Egész városokat vájtak a föld alá, mint a fordított felhőkarcolókat. Most már vannak itt pompás butik luxus barlanghotelek is, és léggömbök repkendek a völgy felett. 

6. The Lake District, Egyesült Királyság

Északnyugat-Anglia legépszerűbb kiránduló- és pihenőhelye, amely hegyeiről és mesés hegyi tavairól híres, olyannnyira, hogy 2017-ben az UNESCO felvette a világörökségi listájára. Ez a táj is olyan összetett és változatos, hogy egy kisfilmet hívunk segítségül, íme!

Itt található az ország legnépszerűbb hosszútávú túrája, amely átíveli Észak-Angliát: az Ír-tengeri St Beestől az északi-tengeri Robin Hood-öbölig több mint 300 km hosszan tat. A középső és egyben leglátogatottabb részen található a körzet nemzeti parkja, a Lake District Nemzeti Park. Ez a kincsekkel teli hely csordultig van csodákkal: a Windemere-tó, a park legnagyobbja, a Stock Ghyll Force, ami az ország egyik leglátványosabb vízesése; illetve itt található Anglia legmagasabb pontja, a Scafell Pike is.

7. Szardíniák vonulása, Dél-Afrika

Az ismert fotográfus és utazási újságíró a hetedik választását nem csupán egy helyhez, hanem egy eseményhez is kötötte, hiszen a szardíniák vonulása az óceán egyik legfigyelemreméltóbb eseménye. Minden évben májustól júliusig több tízmillió szardínia vándorol Dél-Afrika vad partja mentén, ami a becslések szerint még a nagy afrikai gnú vándorlással is vetekszik.De nem csak a szardíniák felbukkanása hoz izgalmat ilyenkor, hiszen nyomukban nagy fehér cápák, orkák és számos más ragadozók úsznak, hogy elkapják őket. Nézzétek!

A szardíniák hömpölygő masszája akár 15 km hosszú is lehet, emiatt Kék Serengetinek is hívják ezt a látványos eseményt, ami olyan intenzív, hogy egy repülőgépről is szemtanúi lehetünk. Valóban ez az egyik legizgalmasabb víz alatti kaland a bolygónkon.

Forrás: cntraveller.com, wikipedia.org, wikipedia

 

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek