Díszdoktorrá avatták Karikó Katalint és Tom Hanks-et is Cambridge-ben

Karikó Katalint, mint magyar biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztőjét tüntették ki a díszdoktori címmel, Tom Hanks kétszeres Oscar-díjas színészt pedig évtizedes színészi pályafutása miatt részesült az elismerésben.

A művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks és a tudomány díszdoktorává avatott Karikó KatalinForrás: MTI/AP/Steven Senne

A Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Harvard Egyetem, hagyományos diplomaosztó ünnepség keretében adta át a címeket a talárba öltözött és kalapot viselő új díszdoktoroknak. Az elismerést Karikó Katalin, Tom Hanks, Jennifer Doudna amerikai vegyész, a 2020-as kémiai Nobel-díj nyertese, David Levering Lewis Pulitzer-díjas amerikai történész, Hugo Noé Morales Rosas, a Radio Bilingüe latin-amerikai közszolgálati rádióhálózat vezérigazgatója, a társadalom peremére szorult emberek szószólója, valamint Michael Glenn Mullen, az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának egykori elnöke vehette át - olvasható az MTI összefoglalójában.

Hanks az amerikai elit egyetem idei végzőseinek diplomaosztó ünnepségén beszédet is mondott, amelyben az igazságért folytatott küzdelem fontosságát hangsúlyozta.

Forrás: MTI/AP/Steven Senne

Felszólította hallgatóságát, hogy a közönyösség helyett álljanak ki "mindenki szabadságáért". A záróbeszéd egy régóta élő hagyomány a nagy amerikai egyetemek diplomaosztóin. Az eseményen politikusok és más hírességek is szokták vállalni ezt a megtisztelő szerepet. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek