Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Folyton korog a gyomrod? 8 ok, amiért mindig éhes vagy

default user icon
MME
Biztosan nálad is megfigyelhetők az éhség tipikus jelei: korog a gyomrod, remegsz, esetleg még szédülsz is. A szervezeted figyelmeztet, hogy ideje enni, hiszen ahogy az autónak szüksége van üzemanyagra a működéshez, úgy a testnek élelmiszer kell, hogy energiát termeljen a túléléshez és a fejlődéshez. Az éhségérzet teljesen normális, ha valóban táplálékra van szükséged, néha azonban akkor is ezt az üzenetet kapod, ha valami más gond van.

Biológiai szempontból az éhségérzet kialakulása egyszerű: egy ghrelin nevű hormon okozza, amelynek az a szerepe, hogy jelezze: a szervezetnek táplálékra van szüksége. Míg a ghrelin szintje étkezés előtt megemelkedik, étkezés után pedig csökken, addig a leptin – egy másik, zsírsejtekben termelődő hormon – szintje épp fordítva alakul. Ez a hormon ugyanis arról „tájékoztatja” az agyat, hogy elegendő az energia, nincs szükség több élelmiszer fogyasztására.

Ebben a folyamatban azonban néha zavar keletkezik, és olyankor valójában sokkal többet ehetsz, mint amennyire szükséged lenne, illetve sokkal többször érezheted magad éhesnek, mint indokolt lenne. Mutatjuk az okokat!

1. Egy ideje nem ettél

Nos, a legnyilvánvalóbb ok, amiért a pocakod jelez, hogy táplálékra lenne szüksége, ha jó ideje már nem ettél. A táplálékhiány idővel tüneteket produkál: ha fáradtnak és gyengének érzed magad a mardosó éhség mellett, az teljesen természetes reakciója a testednek. Energiatakarékosságra int, amíg nem jut újabb energiaforráshoz. Az éhség miatti kényelmetlen érzések intenzitása, indtartama eltérő lehet, mivel több tényezőtől is függ. Általában az emberek az utolsó étkezés után 3-5 órával kezdenek éhesek lenni, de ez az idősáv egy bőséges étkezést követően ki is tolódhat.

2. Keményen dolgoztál

Egy intenzív edzés vagy kemény fizikai munka során a szervezet sok-sok kalóriát éget el és rengeteg tápanyagot használ fel, ezért teljen normális, hogy egy-egy ilyen akció után éhes leszel. Az azonban már nem mindegy, hogy ilyenkor mit eszel: az izmok regenerálódása és az izomszövetek növekedésének serkentése érdekében nagyobb fehérje-, szénhidrát és zsírbevitel szükséges.

3. Nem aludtál jól előző éjjel

Sajnos a kevés alvás rendesen össze tudja kuszálni a jól felépített étkezési terveket is. A pihentető alvás ugyanis elengedhetetlen az étvágy szabályozásához: amíg alszol, az agy és az immunrendszer regenerálódik, erősödik, szabályozva a ghrelin működését. Ha nem pihened ki magad, a ghrelin hormon szintje magasabb lesz, ami megnöveli az éhségérzetet.

4. Nem eszel elég fehérjét, zsírt és rostot

Nemcsak azért lehetsz éhes, mert már sok idő eltelt az előző étkezésed óta, hanem azért is, mert nem a megfelelő ételeket etted. Ahhoz, hogy a vércukorszinted ne ingadozzon, olyan étrendre van szükséged, amely megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírokat és rostot tartalmaz. A fehérje szabályozza a ghrelin és a leptin szintjét, segítve a jóllakottság érzés kialakulását. A minőségi zsír segít a leptin termelődésében, jelezve ezzel a teltségérzetet és lassítja az emésztést. A magas rostbevitel beindítja a rövid szénláncú zsírsavak termelődését, amitől a szervezet jóllakottnak érzi magát.

5. Terhes vagy (vagy szoptatsz)

A terhesség alatt megnő a szervezet kalória- és makrotápanyag-igénye, hogy elegendő „üzemanyagot” biztosítson a magzat növekedéséhez. Ezek a tápanyagok közvetlenül elősegítik a baba agyának, csontozatának, izomzatának és zsírszövetének fejlődését és növekedését. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szoptatás óriási igénybevétel a női szervezet számára. Általánosságban elmondható, hogy míg a terhesség alatt naponta plusz 300 kalóriára lehet szüksége a szervezetnek a zavartalan működéshez, addig a szoptatás alatt napi 500-1000 kalóriatöbblettel is számolhatsz.

6. Nem vagy egészséges

Éhséget okoz több betegség vagy állapot is: a hyperthyreosis, azaz a pajzsmirigy túlműködése, a bélrendszer parazitafertőzése, a cukorbetegség, és a hipoglikémia (alacsony vércukorszint).

7. Felborult hormonális egyensúly

Egy ütős esti buli után másnap eszelősen kívánod a pizzát vagy más, szénhidrátban gazdag ételt? Ez normális reakciónak tűnhet, de valójában azt jelzi, hogy a hormonjaid nem működnek jól. Az alkohol ugyanis gátolja a leptin – a teltségérzésért felelős hormon – termelődést. Emellett a túlzott alkoholfogyasztás csökkentheti az önkontrollt, ezért az emberek hajlamosak többet enni, ha isznak.

Egy másik hormon is hatással van az éhségre: a mellékvesében termelődő kortizol szintje stressz hatására növekszik, farkasétvágyat okozva. Ilyenkor jön a stresszevés, ami viszonylag sok embernek okoz először örömet és megkönnyebbülést, majd a mérleget látva komoly gondokat.

8. Nincs kialakult étkezési rutinod

Ha nincs rendszer az étkezéseidben, mindig máskor eszel vagy kihagysz étkezéseket, állandó kísérőd lesz az éhség. Így viszont nagyobb eséllyel viszel be extra kalóriákat. Érdemes minden nap nagyjából ugyanabban az időben enni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss