Vágólapra másolva!
A nőket a harmadik, a férfiakat a hatodik helyre várják a magyar csapatok kapitányai a július végi-augusztus eleji indiai sakkolimpián.

A célkitűzésről a hétfői budapesti sajtótájékoztatón esett szó, amelyet egy hónappal a sportág legnagyobb versenye előtt tartott a a sakkszövetség vezetése a válogatott játékosok jelenlétében.

Szabó László elnök bevezetőjében felidézte, hogy a 44. sakkolimpiának eredetileg Moszkva lett volna a házigazdája, de az ukrajnai háború miatt a rendezést elvette az orosz fővárostól és a délkelet-indiai kikötővárosnak, Chennainak adta a nemzetközi szövetség, a FIDE.

A magyar csapatban ott lesz a szemtelenül fiatal és rendkívül tehetséges Gaál Zsóka is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kitért rá, hogy a következő, 45. sakkolimpiát Budapest láthatja vendégül 2024-ben.

Az elnök emlékeztetett, hogy a magyar sakknak nagyszerű a múltja a sportági olimpiákon, amelyeknek nyílt versenyeit tekintve Magyarország a negyedik az örökrangsorban három arany-, hét ezüst- és két bronzéremmel. A női örökranglistán pedig ötödik Magyarország a 2-5-2-es terméssel.

Ami az idei sakkolimpiát illeti, Papp Gábor, a nők kapitánya - aki repülőjáratának törlése miatt Németországból videótelefonon jelentkezett be - elmondta, hogy stabil, erős csapat a magyar, amely bármelyik riválisát képes megverni, és kijelentette, hogy a harmadik helyre várja az együttest.

"Érmet szeretnénk nyerni, de ehhez komoly szakmai teljesítmény kell a szerencse mellett"

- fogalmazott.

Ács Péter férfikapitány ütőképes, profi csapatként jellemezte a válogatottat, amelynek esetében azonban - tette hozzá - még korai elvárásokról beszélni, mivel egyelőre nem ismert a teljes mezőny. Az bizonyos, hogy Oroszország és Fehéroroszország nem szerepelhet, és úgy hírlik, hogy Kína sem indul a legerősebbek közül, de a szervezők tájékoztatása szerint a férfiaknál így is 190, a nőknél 150 csapat részvétele várható.

- mondta.

A július 28. és augusztus 10. között esedékes sakkolimpián résztvevő magyar csapatok összeállítása:
nők: Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Gaál Zsóka
férfiak: Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Erdős Viktor, Gledura Benjámin, Kántor Gergely