Mikrohullámú sütőben olvasztva
Valószínűleg ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a csokoládé olvasztásának, akár receptösszetevőként, akár fagylalt vagy gyümölcs feltétként van rá szükségünk. Ezzel az olvasztási módszerrel könnyen túlfőzhetjük a csokit ahelyett, hogy megolvasztanánk.
1. lépés: Törjük fel vagy vágjuk apró darabokra a csokoládét és tegyük mikrohullámú sütőben használható tálra.
2. lépés: Állítsuk be a mikrohullámú sütőt a maximális teljesítmény felére, és indítsuk el a sütőt 30 másodpercre.
3. lépés: Vegyük ki a csokoládét és keverjük össze.
4. lépés: Tegyük be újabb 30 másodpercre, újra keverjük el, majd folytassuk a mikrózást egyre kisebb melegítési időszakokkal (20 másodperc, majd 10 másodperc). Mindig, amikor megnézzük az állagát, keverjünk egyet rajta!
Tűzhelyen olvasztva
Sokan ezt a módszert szeretik a legjobban, mert jól látszik, hogy a csokoládé hogyan olvad, és a konyhában is részegítő csokiillat terjeng.
1. lépés: Egy duplafalú edénynek a vízmedencéjét töltsük meg vízzel és kezdjük el melegíteni.
2. lépés: Tegyük az edénybe a csokidarabokat.
3. lépés: Óvatosan keverje meg a csokoládét egy hőálló gumi spatulával, amíg teljesen fel nem olvad.
Ha nincs duplafalú edényünk, használhatunk hőálló fémtálat, amit egy vízzel teli edény fölött melegítünk:
1. lépés: Töltsünk meg edényt vízzel és kezdjük el melegíteni.
2. lépés: Helyezzük a hőálló tálat a vízzel teli edény fölé. Figyeljünk arra, hogy a tál alja ne érjen a vízhez! Forraljuk fel a vizet.
3. lépés: Kapcsoljuk le lángot vagy a kapcsoljuk ki a főzőlapot és tegyük a csokoládédarabkák 2/3-át a tálba.
4. lépés: Óvatosan keverjük addig, amíg elolvad.
5. lépés: Adjuk hozzá a maradék 1/3 csokoládét, és folyamatosan keverjük, amíg teljesen fel nem olvad.
Tejjel olvasztva
Ha krémesebb, gazdagabb csokiöntetre vágyunk, olvasszuk fel a csokit tejben!
1. lépés: Törjük apróra a csokit.
2. lépés: Mérjük ki a tejet: 1 evőkanál tej szükséges 56 gramm csoki tökéletes olvasztásához. (Magas kakaótartalmú csokoládéhoz szükség lehet extra folyadékra.)
3. lépés: Melegítsük fel a tejet.
4. lépés: A csokit olvasszuk fel egy hőálló edényben forrásban lévő vízzel teli edény fölött.
5. lépés: Adjuk hozzá a felmelegített tejet és közben folyamatosan keverjük. Amikor a csoki felolvadt, azonnal vegyük le a tűzhelyről, mielőtt újra megszilárdulna.
Tippek csokiolvasztáshoz:
- Az igazán puha, krémes csoki titka egy kevés növényi olaj: 1 teáskanálnyi olajat adjunk 100 gramm olvadó csokihoz, folyamatos keverés mellett.
- Dolgozzunk teljesen száraz eszközökkel: a víztől a csokiban lévő cukor sziruppá válik, a kakaószemcsék pedig összetapadhatnak.
- A csokiolvasztás lassú, nyugodt munka, nem szabad kapkodni! Ha túl gyorsan melegítjük a csokit, vagy túl magas hőmérsékleten, szemcsés lesz vagy megég. Ha azt szeretnénk, hogy a csoki könnyebben olvadjon, próbáljuk meg minél apróbb darabokra vágni.
- Költsünk egy picivel többet: a jó minőségű csokoládé magas kakaóvaj tartalma miatt még finomabb, krémesebb lesz olvasztva.
Extra tipp:
Olvasztott csokoládét nemcsak süteményekbe, tortákba tehetünk: friss vagy aszalt gyümölcsöket csokiba mártva gyorsan készíthetünk desszertet, ha váratlan vendégek jönnek vagy ha szeretnék valami extra édességet enni.
Ajánljuk még:
- 30 PERCES LAST MINUTE ÉDESSÉG: KÁVÉS-CSOKIS ÁLOMDESSZERT>>>
- HIDEG KUTYA: NAGYON CSOKIS KEKSZTORTA, AMIRE KÉPTELENSÉG NEMET MONDANI!>>>
- CHURROS, AHOGY MÉG NEM PRÓBÁLTAD: MENNYEI SPANYOL FÁNK, SŰRŰ CSOKISZÓSSZAL>>>