Vb 2022: Babos Gábort meglepte, hogy volt csapattársa is ott van a tornán

Vágólapra másolva!
2022.12.08. 08:56
null
Noppert kapus jó teljesítményt nyújt a világbajnokságon (Fotó: Reuters)
A holland válogatottba 28 évesen berobbanó Andries Noppert csapattársa volt korábban a NAC Bredában Babos Gábor, aki kíváncsi arra, mit lép Louis van Gaal, ha az Argentína elleni negyeddöntő csak tizenegyesekkel dől el.     

Két és fél héttel ezelőtt alighanem csak Louis van Gaal tudta, a világbajnokságon ki lesz a holland válogatott első számú kapusa, mostanra azonban már nem kérdés, ki áll a kapuban az Argentína elleni negyeddöntőben. Hollandia 71 esztendős szövetségi kapitánya sokak meglepetésére három, nemzetközileg tapasztalatlannak számító kapust nevezett a tornára – Justin Bijlow hatszor, Remko Pasveer kétszer védett a válogatottban, Andries Noppert pedig egyszer sem. A szurkolók éppúgy értetlenkedtek, mint a szakma, ráadásul az első csoportmeccsen (meg a következő három találkozón is) Noppert kapott lehetőséget, aki összesen negyvenszer sem védett a holland bajnokságban. A Heerenveen 28 éves labdarúgójának még nem volt olyan idénye, amikor aktuális klubcsapatában végig első számú kapus lett volna, és még korábbi játékostársa, Babos Gábor is meglepődött, amikor megtudta, utazhat Katarba, és ott az ő nevével kezdődik az összeállítás.

„Amikor Louis van Gaal kihirdette a világbajnokságra utazó keretet, három napig az volt a téma, miért hagyta ki Jasper Cillessent – ment vissza az időben Babos Gábor, a NAC Breda kapusedzője, aki még 2000-ben igazolt Hollandiába, és pályafutása utolsó idényében csapattársa volt Noppertnek a bredaiaknál. – Cillessen azért igazolt haza Valenciából, mert kevés lehetőséget kapott, ám mindenképp ott akart lenni a vb-n, ehhez viszont védenie kellett. A sajtótájékoztatón szinte csak arról kérdezték a kapitányt, miért nincs szüksége Cillessenre, miért három rutintalan kapust nevezett meg, és egyáltalán, ki véd majd a tornán? Nem szabad elfelejteni, Van Gaalnak vannak furcsa húzásai, emlékezzünk csak arra, amikor a kétezertizennégyes tornán a Costa Rica elleni negyeddöntőben a százhuszadik percben éppen Cillessen helyére becserélte a tizenegyesek védésében jobbnak tartott Tim Krult, aki aztán a párbajban két lövést is hárított. Nem tagadom, engem is meglepett a rutinos kapus kihagyása és az is, hogy a kerettagok közül végül korábbi játékostársam kapott bizalmat. Gyorsan hozzáteszem, igazolta a döntés helyességét! Mielőtt befejeztem a futballt, Bredában egy idényen keresztül csapattársak voltunk – Andries volt a harmadik számú kapus. Miután visszavonultam, egyet előrelépett, be is mutatkozott, de nem tudott stabilan védeni. Megjárta Olaszországot és a holland második ligát is, de csak az előző idény második felében lett első számú kapus a Go Ahead Eaglesben. Akkori edzője, Kees van Wonderen magával vitte Hee­renveenbe, nem is teljesített rosszul, de arra nem számítottam, hogy a vébén is bizonyíthat. Érdemes tudni róla, hogy bár nagyon magas, pontosan két méter három centi, meglehetősen gyors kapus, nagyon jó fizikai állapotban van. Ha én döntök, biztosan vittem volna magammal Katarba Cillessent, aki a válogatottban többnyire jól véd, ám az élet Louis van Gaalt igazolja. Ki tudja, mi lett volna az Egyesült Államok elleni mérkőzés végeredménye, ha Andries gól nélküli állásnál nem véd ziccerben, Argentína ellen is sok múlhat rajta.”

Nem kérdés, eddigi legnehezebb meccse előtt áll Hollandia, amelyet korábbi nagyságai – például Marco van Basten és Rafael van der Vaart – kritizáltak.

„Több korábbi sztár is nagyon kritikusan nézi a csapat játékát, a csoportmeccseken mutatott teljesítmény hagyott kívánnivalót maga után, ugyanakkor az amerikaiak elleni találkozót követően már kedvezőbb hangokat lehetett hallani – folytatta a 27-szeres válogatott magyar kapus. – Van Gaal elmondta, világbajnokok akarnak lenni, hogy ezt miként érik el, senkit sem érdekel. Vannak olyan játékosok, mit Memphis Depay vagy Cody Gakpo, akik Argentína ellen is dönthetnek, persze a másik oldalon ez hatványozottan igaz Lionel Messire. Nincs kizárva, a meccs hosszabbítást hoz, és végül tizenegyesek döntenek, ha így lesz, kíváncsian várom, ki áll majd a holland kapuban. Mert arról senkinek se legyen kétsége, a szövetségi kapitány tisztában van vele, a három kapus közül ebben a mutatóban ki a legjobb. Lehet, hogy Andries Noppert, de nem biztos…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik