Vágólapra másolva!
A Chelsea új amerikai tulajdonosa, Todd Boehly úgy szórja a pénzt tavaly nyár óta, mintha nem lenne holnap, ám a klub legutóbbi üzlete alighanem a januári átigazolási időszak egyik legmegosztóbb átigazolása lett. A londoniak 100 millió eurót sem sajnálva happolták el az Arsenal elől az ukrán válogatott Mihajlo Mudrikot, aki felnőtt szinten még alig bizonyított, de tehetsége miatt Neymarhoz hasonlítják. Vajon tényleg megéri a pénzét a szélvész gyors szélső, vagy hasonló sorsra jut, mint honfitársa, a londoni csapatban korábban csúnyán megbukott legendás Andrij Sevcsenko?

A háború árnyékában berobbant a semmiből

Mudrik Krasznohradban született tanár szülők gyermekeként. A családban senki sem futballozott korábban, ám ő már egészen fiatalon eldöntötte, hogy profi futballista lesz. A Metaliszt Harkiv és az akkoriban Európa-liga-döntőt játszott Dnipro Dnipropetrovszk korosztályos csapataiban nevelkedett, majd 15 évesen a Sahtar Donyeck utánpótlásához került. A szélső 17 évesen mutatkozott be a felnőttek között egy kupamérkőzésen, ám ez volt az egyetlen mérkőzés, amelyen lehetőséget kapott Paulo Fonseca irányítása alatt.

A több játéklehetőség reményében előbb az Arszenal Kijevnek, majd a Deszna Csernyihiv együttesének adták kölcsön.

Érdekesség, hogy korábban a magyar bajnok Ferencváros is felfigyelt Mudrikra, és tárgyalásokat folytatott a Sahtar Donyeck csapatával az akkor még csak 18 éves játékos szerződtetéséről.

Mudrik végül az NB I helyett maradt az ukrán bajnokságban, az előző szezonban pedig berobbant a köztudatba.

Mihajlo Mudrik 44 tétmeccset játszott a Sahtar színeiben Forrás: AFP/Andy Buchanan

Az orosz-ukrán háború miatt tavaly félbeszakított bajnokságban gyakorlatig a semmiből vált a Sahtar húzóemberévé. Mindössze másodszor volt kezdő, amikor a Csernomorec Odessza ellen két gólpasszt adott, majd a következő fordulóban az első gólját is megszerezte a Mariupol ellen. A tavaly április végén mindössze 18 forduló után felfüggesztett idényt két góllal és hét gólpasszal zárta 11 mérkőzésen. Ezt követően a háborús események miatt a Sahtar hónapokon keresztül csak felkészülési mérkőzéseket játszott otthonától távol.

A háború miatt rengeteg külföldi játékos távozott Ukrajnából, így a félév kényszerszünet után újraindult bajnokságban nélkülözhetetlenné váltak a hazai játékosok. Ennek is köszönhetően Mudrik alapemberré vált, a 2022-23-as idényben 12 mérkőzésen hét gólt és hat gólpasszt jegyzett.

– méltatta Darijo Srna, a Sahtar sportigazgatója.

Mudrik parádésan játszott ősszel a BL-csoportkörben Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Vallás és tetkók

A tehetséges futballista gyerekkorában rettegett a sötétben, ezért gyakran gyötörték rémálmok. Hívő keresztény nagymamája azonban segített neki legyőzni a félelmeit.

– mondta korábban egy interjúban.

Az ukrán támadó számára nagyon fontos a vallás Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Mudrik megfogadta nagymamája tanácsát, elmondása szerint pedig megszűntek a rémálmai. Ettől kezdve elkezdte komolyabban gyakorolni a hitét, már 10 évesen olvasta a bibliát. Kétségtelenül meghatározó volt ez az életszakasz számára, a hitnek és a sportnak köszönhetően sok fiatallal ellentétben soha nem járt el szórakozni, sőt profi labdarúgóként is alázatos maradt.

Mudrik testét számos tetoválás borítja, ám szinte mindegyiknek a valláshoz van köze. A nyakára a „Csak Jézus" feliratot varratta, a jobb kezén egy „F", a balon pedig egy „E" betű látható, ami összeolvasva hitet jelent portugálul, míg a mellkasán egy Istenhez szóló üzenet olvasható: "Édes Istenem, ha elveszteném a hitem, kérlek, emlékeztess rá, hogy a terveid jobbak, mint az álmaim".

Rendkívül vallásos a Chelsea új sztárja Forrás: AFP/Ben Stansall

A BL-ben már letette a névjegyét

Mudrik igazán tavaly ősszel a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményével hívta fel magára a figyelmet. A csoportkör első fordulójában a Sahtar meglepte a három magyar válogatott focistát is foglalkoztató RB Leipzig csapatát, amely 4-1-re kapott ki Lipcsében. Az ukrán tehetség főszerepet vállalt a sikerből.

A Real Madrid ellen bár gólt nem szerzett, mindkét mérkőzésen veszélyesen játszott, a Celtic ellen pedig oda-vissza betalált. Mudrik a csoportkört három góllal és két gólpasszal zárta.

Arsenal szurkolóként a Chelsea-ben

Már-már megszokott, hogy a Premier League klubjai hatalmas összegeket költenek új játékosokra, ám sokan felkapták a fejüket, amikor kiderült, hogy két angol topcsapat ádáz versengésbe kezdett egy olyan futballistáért, akinek alig van tapasztalata felnőtt szinten. Az Arsenal már szeptemberben elkezdett érdeklődni Mudrik felől a Sahtarnál, a hírek szerint a londoniak három ajánlatot is tettek a játékosért, aki úgy tűnt, szívesen igazolna az ágyúsokhoz.

– jegyezte meg egy interjúban.

Szoboszlai Dominik és Mihajlo Mudrik küzd a labdáért a Lipcse és a Sahtar BL-meccsén Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Mudrik a közösségi oldalain többször is olyan képet osztott meg magáról, amelyen Arsenal-mezben látható, ám hiába próbált kedveskedni a szurkolóknak, az ukránok több pénzt szerettek volna kapni legnagyobb tehetségükért, ezért az amerikai kézbe került Chelsea ajánlatát fogadták el.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Chelsea bőven áron felül csapott le egy olyan játékosra, aki klubszinten eddig 65 meccsen 12 gólt szerzett. Az ukránok azonban nagyon jó üzletet kötöttek, a hírek szerint 70 millió euróért adtak túl a játékoson, ami 30 milliós bónusszal nő majd. Ezzel Mudrik lett az ukrán bajnokság történetének legdrágább eladott játékosa. A Sahtar tulajdonosa és elnöke, Rinat Ahmetov a befolyt pénzből 25 millió eurót (közel 10 milliárd forintot) ajánlott fel az ukrán katonáknak és családjaiknak.

A tapasztalatok inkább azt mutatják, hogy nem minden esetben éri meg egy klubnak mélyen a zsebébe nyúlnia. A londoniaknak pedig akár intő jel is lehetett volna Romelu Lukaku példája, akit a klub történetének legdrágább játékosaként igazoltak, de a második londoni időszakában sem tudta beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért egy évvel később távozott. Alighanem az amerikai milliárdos Todd Boehly kezébe került Chelsea

eszement költekezése egyfajta erődemonstráció, ugyanis az új tulajdonos az idei szezonban eddig 425 millió eurót költött a keret megerősítésére. Márpedig ennyi pénzt még soha nem fizetett egy klub új játékosokra egy idény során.

A Real Madrid ellen is megmutatta, hogy mire képes a labdával Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Az ukrán Neymarnak nevezik, Ronaldo a példaképe

Mudrik tehetsége megkérdőjelezhetetlen. Elképesztő cselei miatt hazájában az ukrán Neymarkét emlegetik, bár elmondása szerint az ő játékát inkább az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo inspirtálja.

– mondta az ukrán válogatott szélső.

A fiatal Ronaldóhoz hasonlóan Mudrik is a szélen szeret játszani, ahonnan befelé húzva a gyorsaságának és kiváló cselezőképességének köszönhetően rendre komoly gondot tud okozni az ellenfelek védelmének. Remekül hozza helyzetbe a társakat, az ukrán bajnokságban az ő nevéhez fűződött a legmagasabb gólpasszmutató. Persze a PL egy más szint, de ez is jelzi, hogy miért gondolta úgy két londoni sztárcsapat, hogy a jövőt rá lehet építeni.

A Chelsea új sztárja a Liverpool ellen mutatkozott be a Premier League-ben Forrás: AFP/Paul Ellis

A Chelsea "Európa egyik legveszélyesebb támadójának" jellemezte Mudrikot az egy-egy elleni küzdelemben. A nyolcszoros ukrán válogatott szélső a Liverpool ellen mutatkozott be, és csereként beállva rögtön felvette a Premier League ritmusát.

Gólt ugyan nem szerzett, de fél órányi játék alatt is megdöntött egy rekordot: a fiatal futballistánál 36,63 kilométer per órás sebességet mértek, ami a legjobb mutató a Premier League idei szezonjában.

Bár a Chelsea-ben jelenleg rengeteg a sérült, Graham Potternek kellemes fejfájást okozhat a kezdőcsapat összeállítása, ugyanis az ukrán játékos posztján jelenleg Mason Mount, Christian Pulisic, Hakim Zijes és Raheem Sterling szerepel. Ráadásul Mudrik befejezőcsatárként is tud játszani, így nagy kérdés lesz, hogy milyen rendszerben, összeállításban fog szerepelni a bajnokságban tizedik helyen szerénykedő csapat.

Mudrik már az ukrán válogatottnak is meghatározó tagja Forrás: AFP/Andy Buchanan

Sevcsenko öröksége, bukás vagy aranylabda

Az aranylabdás Andrij Sevcsenko óta nem volt ennyire tehetséges sztárjátékosa Ukrajnának, így nem meglepő, hogy Mudrikot máris a legendás csatárhoz hasonlították, aki korábban szintén játszott a Chelsea-ben. Az ukrán válogatott gólrekordere 2006-ban nagy reményekkel igazolt a londoniakhoz, ahol FA Kupa- és Ligakupa-győzelmet ünnepelhetett, de összességében nem alkotott maradandót Londonban - 47 bajnokin kilenc gólt szerzett - így két év után távozott.

Sevcsenko nem alkotott maradandót Londonban Forrás: Getty Images via AFP/2009 Getty Images/Otto Greule Jr

Vélhetően Mudrik sikeresebb karrierre vágyik a Chelsea-nél, legalább olyanra, mint amit Sevcsenko az AC Milan játékosaként ért el. Hogy hasonló, vagy ellentétes utat jár be a Chelsea új szerzeménye, azt egyelőre nehéz lenne megállapítani, ám a szélvészgyors támadó fényes jövőt jósol magának.

– mondta a Sahtar Donyeck oldalának adott utolsó interjújában.

Bár kevés tapasztalata van még felnőtt szinten, a gigantikus átigazolási díja miatt vélhetően túlzóan magas lesz vele szemben az elvárás. Azonban a képességei adottak, így ha tud élni a lehetőségekkel, akkor idővel nem csak a Chelsea és a Premier League, hanem a világ legjobbja is lehet.