Letarolta a téli piacot az angol Premier League

2023.02.02. 07:16
null
Minden idők 6. legdrágább igazolása ENZO FERNÁNDEZ (Fotó: Getty Images)
A mérvadó európai bajnokságokban január 31-én éjfélkor lezárult a téli átigazolási időszak. A korábbi trendet követve a Premier League vitte a prímet a költekezésben, az arányok eltolódása immár félelmetes méreteket ölt.

Az angol bajnokság klubjai rekordnak számító 922 millió eurót fordítottak játékosigazolásra januárban, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2018-as 486.5 millió eurós csúcsnak és csaknem háromszorosa az ezen időszakban tavaly elköltött 333.75 millió eurónak. A Premier League egyesületei már a nyári időszakban is csúcsot döntöttek a 2.175 milliárd (!) euróval, így természetesen a 2022-2023-as idényben elköltött, összesen 3.097 milliárd euró is abszolút rekordnak számít.

Tovább nyílik az olló – Thury Gábor jegyzete

„Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az angol klubok lekörözték európai vetélytársaikat. A januári átigazolási időszakban a Premier League egyesületei háromszor annyit költöttek, mint a másik négy topliga klubjai együttvéve – hívta fel a félelmetes aránytalanságra a figyelmet Calum Ross, a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég Sports Business Group (Sporttanácsadás Csoportjának) igazgatóhelyettese a Planet Sportnak nyilatkozva. – A jelenség mögött több tényező húzódik meg. Az egyik legfontosabb, hogy a topbajnokságok közül csak a PL-ben növekedett a médiajogokból származó bevétel, egy másik lényeges faktor pedig: a tulajdonosi struktúrák itt változtak úgy a leginkább, hogy a tőkeerő számottevően növekedett.”

 

AZ EGYSZEMÉLYES HADSEREG

A Premier League dominanciájának fő letéteményese a Chelsea, amely 359.5 millió eurót költött összesen nyolc játékosra úgy, hogy az egyik legértékesebbet, a portugál Joao Félixet csak kölcsönben szerezte meg (egyelőre) az Atlético Madridtól 11 millió euróért. A londoniak az átigazolási időszak utolsó pillanatában „gurították a legnagyobbat”, hosszas tárgyalás és kötélhúzás után csak kifizették a Benficának Enzo Fernández kivásárlási árát, így az argentin világbajnok 121 millió euróért váltott klubot. Ez minden idők második legdrágább téli igazolásává teszi, az abszolút listán pedig a hatodik helyre repíti, Neymar (222 millió euró), Kylian Mbappé (180), Ousmane Dembélé (140), Philippe Coutinho (135) és Joao Félix (127.2) mögé. A Chelsea egyébként a Sahtar Donecktől szerződtetett Mihajlo Mudrik esetében is elérte a százmillió eurós álomhatárt... És akkor a teljesség kedvéért a londoniak további januári szerzeményei: Benoit Badiashile (38 millió euróért a Monacótól), Noni Madueke (35 millió, PSV), Malo Gusto (30 millió, Lyon), Andrey Santos (12.5 millió, San­tos), David Datro Fofana (12 millió, Molde).

 

Jókora meglepetés ugyanakkor, hogy a Premier League második legnagyobb költekezője a Southampton, amely jelenleg a tabella utolsó helyét foglalja el. Persze felfogható ez úgy is, hogy a „szentek” előremenekülnek, és a 63.25 millió eurós kiadás alapjában nem is akkora tehertétel az angol élvonalban maradás kivívásáért. Igaz, ahhoz mérve rengeteg, hogy az ezt megelőző két téli átigazolási időszakban egyetlen centet sem adtak ki erősítésre…

Százmillió eurót fizetett a Chelsea a Sahtar Donecknek az ukrán Mihajlo Mudrik (jobbra) játékjogáért (FOTÓ: GETTY IMAGES)
Százmillió eurót fizetett a Chelsea a Sahtar Donecknek az ukrán Mihajlo Mudrik (jobbra) játékjogáért (FOTÓ: GETTY IMAGES)

 

A képzeletbeli dobogó harmadik helyét a tabella másik végén, vagyis az első helyen álló Arsenal foglalja el 60.3 millió eurós költésével, ami szintén érthető a felsejlő lehetőség, vagyis a bajnoki cím megszerzése reményében.

Ugyanakkor érdemes leszögezni azt is, hogy amíg az „ágyúsok” három játékosra költötték el ezt a summát (Jakub Kiwior 25, Leandro Trossard 24, Jorginho 11.3 millió euróba került), a riválisok közül a Newcastle 45.6 millió eurót fizetett Anthony Gordonért az Evertonnak, a Liverpool pedig 42 milliót Cody Gapkóért a PSV-nek (az említett két Chelsea-csúcsszerzemény mögött ők a januári időszak harmadik, illetve negyedik legdrágább igazolásai).

És hogy még van növekedési potenciál a Premier League lehetőségeiben, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az igazán nagy klubok közül a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham összkiadása el sem érte a 25 millió eurót... Meglehet, a Spurs leginkább a könyvelésének köszönheti a visszafogott kiadást, a spanyol Pedro Porrót ugyanis 45 millió euróért szerezte meg a Sportingtól, de a konstrukció szerint most csak ötmilliót utalt a lisszaboni félnek a kölcsön­adásért, a nyáron pedig kötelezően kivásárolja a védőt további negyvenmillió euróért.

EURÓPA, A SZEGÉNYHÁZ

A mérleg másik serpenyőjében ül a Premier League-hez mérve szinte szegényháznak tűnő kontinens. A leginkább szembetűnő, hogy a másik négy topliga (a német, az olasz, a spanyol és a francia) képviselői közül a legnagyobb költekező a Ligue 1 harmadik helyén álló Olympique Marseille negyvenmillió euróval, ráadásul a kék-fehérek csak az új portugál csatárreménységért, a 22 éves Vitinháért 32 millió eurót tettek le a Braga asztalára. A francia egyesületek egyébként is meglepően sokat költöttek a többi bajnokság klubjaihoz képest – úgy, hogy a katari állami pénzből finanszírozott Paris Saint-Germain ezúttal be sem szállt a játékba, egyetlen futballista sem érkezett a Parc des Princes-be –, az OM-et ugyanis a Lorient (24.5 millió euró), a Lyon (24 millió) és a Nice (14 millió) követi az angolokat nem számító költési listán. Csak utánuk következik a spanyol La Ligában vitézkedő Espanyol 13.2 millió eurós kiadással, majd két Bundes­liga-klub – a Dortmund (13 millió) és az Aissa Laidounit is megszerző Union Berlin (12.65 millió) –, a „tízen túliak társaságát” pedig a Serie A rekordköltője, a Fiorentina (12.5 millió euró) zárja.

A piaci értékét tekintve hetvenmillió euróra taksált Joao Cancelo Manchesterből Münchenbe került kölcsönbe (FOTÓ: AFP)
A piaci értékét tekintve hetvenmillió euróra taksált Joao Cancelo Manchesterből Münchenbe került kölcsönbe (FOTÓ: AFP)

 

A szokatlan névsor azért is jöhetett össze, mert a PSG mellett a kontinens többi nagyágyúja is spórolt a keret megerősítésén. A két spanyol óriás közül a Barcelonáról köztudott, hogy annyira a határán táncolt/táncol a FIFA Financial Fair Play szabályzatának, hogy ha akart, sem költhetett volna új szerzeményre, míg a Real Madridnál a stadionrekonstrukció, illetve a nyárra összpontosítás most is többet nyomott a latban – így egyik gárdához sem érkezett senki. A Bayern München viszont egyfajta kakukktojás: csak nála landolt a januárban klubot váltók közül a legmagasabb piaci értékű játékos: a hetvenmillió euróra taksált Joao Cancelo egyelőre kölcsönben érkezett a Manchester Citytől, és ha beválik, a bajorok a nyáron élhetnek a kivásárlási opcióval.

Pedro Porro nagy lehetőség előtt áll: a portugál Sportingtól az angol élvonalbeli Tottenhamhez került a télen, teljes vételára 45 millió euró lesz (FOTÓ: AFP)
Pedro Porro nagy lehetőség előtt áll: a portugál Sportingtól az angol élvonalbeli Tottenhamhez került a télen, teljes vételára 45 millió euró lesz (FOTÓ: AFP)

HA BEVÉTEL, AKKOR PORTUGÁLIA

Az eddigiekből is kiderülhetett, hogy Portugália ismét több fronton érintve volt az átigazolási időszak alakulásában. A bevételi oldalon nem is lehetett kétséges a Benfica elsősége (127.8 millió euró) – a lisszaboniakat a Sahtar (100 millió euró) és PSV (81.25 millió) követi –, a listán a Braga az ötödik (32 millió), és ha a Porro-üzletet a valós bevétel szerint kezeljük, a Sporting a negyedik 45 millió euróval. Emellett az öt nagy ligán kívülről messze a Benfica költötte a legtöbbet erősítésre januárban (16 millió euró), ráadásul úgy, hogy Goncalo Guedes személyében a klubot váltók mezőnyének tizedik legmagasabb piaci értékű játékosa is nála kötött ki: a Wolverhamptontól kölcsönben érkező támadót 32 millió euróra értékeli a transfermarkt.com.

A januári bazár tehát bezárt, a ringlispíl a nyáron indul újra.

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek