Válogatott: Marco Rossi keze alatt megedződött a nemzeti csapat

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2023.03.31. 08:22
null
Marco Rossi szövetségi kapitány jókedve mindennél többet elárul arról, milyen a hangulat a válogatott öltözőjében (Fotó: Árvai Károly)
A Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőn aratott 3–0-s győzelem még közelebb hozta Marco Rossit Magyarországhoz, és nem túlzás, az olasz edző az egyik legnépszerűbb ember hazánkban – a szövetségi kapitány mögött hagyott 51 mérkőzést naplóztuk.

 

Négy és fél éve, 2018. szeptember 8-án ült először a magyar válogatott kispadján szövetségi kapitányként az olasz Marco Rossi, aki idén március 23-án, Észtország ellen ötvenedszer irányította a csapatot, így már csak Baróti Lajosnak, Sebes Gusztávnak és Mészöly Kálmánnak van több válogatott meccse a nemzeti csapat szakvezetőjeként (utóbbit a győzelmek számában már meg is előzte a Bulgária elleni sikerrel). Le kellett vezényelnie a nemzedékváltást, nagy nehézségeket okozott a pandémia, a sorsolás is gyakran kegyetlen volt, de Marco Rossi keze alatt megedződött a válogatott, amelynek – különböző okokból – talán sohasem volt ilyen népszerű, rajongott szövetségi kapitánya. Éves bontásban foglaltuk össze, az olasz szakembernek hogyan vezetett az útja eddigi ötvenegy válogatott mérkőzéséhez.

2018
1. Finnország–Magyarország 1–0 (1–0), Nemzetek Ligája, C-liga, Tampere
2. Magyarország–Görögország 2–1 (2–1), NL, C-liga, Groupama Aréna. G: Sallai, Kleinheisler
3. Görögország–Magyarország 1–0 (0–0), NL, C-liga, Athén
4. Észtország–Magyarország 3–3 (1–1), NL, C-liga, Tallinn. G: Szalai Á. (2), Nagy D.
5. Magyarország–Észtország 2–0 (2–0), NL, C-liga, Groupama Aréna. G: Orbán, Szalai Á.
6. Magyarország–Finnország 2–0 (2–0), NL, C-liga, Groupama Aréna. G: Szalai Á., Nagy Á.


Minden kezdet nehéz, ez is az volt. Rögtön az UEFA új, sok kérdőjelet tartogató sorozatában mutatkozott be Marco Rossi magyar kapitányként, és a finnországi Tamperében Teemu Pukki már a hetedik percben elrontotta a kedvünket végül győztes gólnak bizonyuló találatával. Mint az ötvenedik mérkőzésekor elmondta az olasz szakember: akkor nem gondolta volna, hogy megéri a félszáz találkozót a magyar kispadon.

„Elsősorban enyém a felelősség. Ez volt az első meccsünk együtt, nehéz elérni, hogy rögtön minden sikerüljön, de a második fél­időben átálltunk három védőre, végig nálunk volt a labda, kialakítottunk lehetőségeket” – nyilatkozta a meccs után, és hamarosan végleg gyökeret is vert a válogatottnál a három belső védős felállás, ami rendkívül eredményesnek bizonyult.

A következő meccsen máris sikerült a javítás, hazai pályán legyőztük a görögöket – igaz, a közönség nem tudta megünnepelni a sikert a helyszínen, mivel a 2015-ös magyar–román Eb-selejtező miatt zárt kapuk mögött rendezték a mérkőzést. Ez még javában a csapatkeresés időszaka, négy újonc is bekerült a keretbe (Tamás Krisztián, Nagy Gergő, Sallói Dániel, Litauszki Róbert), de egyikük sem tudta megvetni a lábát Rossinál. A korábbi csapatkapitány Dzsudzsák Balázsnak nem volt klubja, s a kapitány már akkor leszögezte, így nem kaphat meghívót.

Az észtországi 3–3 volt talán a Rossi-éra mélypontja, mert bár csak a negyedik meccse volt a csapat élén, máris felerősödtek a kritikus hangok. A 80. percben még vezettek a hazaiak, és nem nézett ki jól a csapat, különösen a védelem. De minden jó, ha jó a vége: az esztendő és az NL-sorozat utolsó két meccsét – immár Dzsudzsák Balázzsal a soraiban – megnyerte a csapat (az észtek elleni találkozón Rossi eltiltása miatt először ült a kispadon megbízott kapitányként honfitársa és segédedzője, Cosimo Inguscio, ahogy ez később többször előfordult), és bár csak második lett divíziójában, az NL átszervezése miatt feljutott a C-ből a B-ligába.

Dzsudzsák Balázs 109-szeres válogatottként búcsúzott el Marco Rossitól és a címeres meztől (Fotó: Török Attila)
Dzsudzsák Balázs 109-szeres válogatottként búcsúzott el Marco Rossitól és a címeres meztől (Fotó: Török Attila)


2019
7. Szlovákia–Magyarország 2–0 (1–0), Eb-selejtező, Nagyszombat
8. Magyarország–Horvátország 2–1 (1–1), Eb-selejtező, Groupama Aréna. G: Szalai Á., Pátkai
9. Azerbajdzsán–Magyarország 1–3 (0–1), Eb-selejtező, Baki. G: Orbán (2), Holman
10. Magyarország–Wales 1–0 (0–0), Eb-selejtező, Groupama Aréna. G: Pátkai
11. Montenegró–Magyarország 2–1 (1–1), felkészülési, Podgorica. G: Holender
12. Magyarország–Szlovákia 1–2 (0–1), Eb-selejtező, Groupama Aréna. G: Szo­boszlai
13. Horvátország–Magyarország 3–0 (3–0), Eb-selejtező, Split
14. Magyarország–Azerbajdzsán 1–0 (1–0), Eb-selejtező, Groupama Aréna. G: Korhut
15. Magyarország–Uruguay 1–2 (1–2), felkészülési, Puskás Aréna. G: Szalai Á.
16. Wales–Magyarország 2–0 (1–0), Eb-selejtező, Cardiff

Janus-arcú év volt, amelyben egymást váltották a nagy bravúrok és a fájó kudarcok. Előbbiek sorába tartozik a friss világbajnoki ezüstérmes Horvátország vagy a Gareth Bale-féle Wales itthoni legyőzése Eb-selejtezőn (utóbbin ismét Cosimo Inguscio helyettesítette az eltiltott szövetségi kapitányt). Pátkai Máté nagy napjai voltak ezek, mindkét meccsen győztes gólt szerzett. És a pozitívumok közé sorolható az akkor (még) tizennyolc éves Szoboszlai Dominik beválogatása, aki a szlovákok elleni első selejtezőn mutatkozott be, majd az északi szomszédaink elleni második találkozón szerezte meg első gólját címeres mezben, mesteri szabadrúgásból. Viszont mind a két mérkőzést elveszítette a csapat, mint ahogy Splitben a horvátok is visszavágtak, így az egyenes ági Eb-kvalifikációért Walesben kellett ki-ki mérkőzést játszani.

Nagy ünnepet is tartogatott az év, november 15-én átadták az évtizedek óta várt új nemzeti stadiont, a Népstadion helyére épülő Puskás Arénát, amelynek megnyitóján (amikor hivatalosan is lezárult a Gera Zoltán-korszak) jó meccset játszottunk a kétszeres világbajnok Uruguay ellen, Szalai Ádám szerezte a történelmi első magyar gólt a létesítményben. Más kérdés, hogy az időzítés talán nem volt tökéletes, mert négy nappal később kellett Walesben lejátszani az Eb-kijutásról döntő selejtezőt, és valójában nem sok esélyünk volt, Aaron Ramsey-ék már az első félidőben eldöntötték a meccset. Az újonc Nagy Zsoltnak kellett volna megfékeznie Gareth Bale-t, ez nem sikerült, de jól tette a szövetségi kapitány, hogy kitartott a felcsúti játékos mellett, aki ezt később bőségesen meghálálta.


2020
17. Törökország–Magyarország 0–1 (0–0), NL, B-liga, Sivas. G: Szoboszlai
18. Magyarország–Oroszország 2–3 (0–2), NL, B-liga, Puskás Aréna. G: Sallai, Nikolics
19. Bulgária–Magyarország 1–3 (0–1), Eb-pótselejtező, Szófia. G: Orbán, Kalmár, Nikolics
20. Szerbia–Magyarország 0–1 (0–1), NL, B-liga, Belgrád. G: Könyves
21. Oroszország–Magyarország 0–0, NL, B-liga, Moszkva
22. Magyarország–Izland 2–1 (0–1), Eb-pótselejtező, Puskás Aréna. G: Nego, Szoboszlai
23. Magyarország–Szerbia 1–1 (1–1), NL, B-liga, Puskás Aréna. G: Kalmár
24. Magyarország–Törökország 2–0 (0–0), NL, B-liga, Puskás Aréna. G: Sigér, Varga K.

Futballista volt, labdarúgó maradt: Marco Rossi labdakezelése öltönyben, nyakkendőben a kispadnál (Fotó: Árvai Károly)
Futballista volt, labdarúgó maradt: Marco Rossi labdakezelése öltönyben, nyakkendőben a kispadnál (Fotó: Árvai Károly)

Teljesen őrült év a világban – és őrült év a válogatott életében. Tavasszal kitört a koronavírus-világjárvány, elmaradtak előbb a márciusra tervezett válogatott meccsek, majd törölték az Európa-bajnokságot is, amelynek társ­házigazdája lett volna Magyarország is. Csak szeptember 3-án játszhatta le az év első meccsét a válogatott, majd erőltetett menet következett, a szeptember 3. és november 18. közötti 79 napban került sor nyolc válogatott meccsre is, köztük a Nemzetek Ligája-sorozat közé illesztett Eb-pótselejtezőre (két kivétellel mindegyik meccs zárt kapus volt, és Oroszországban, illetve Bulgáriában is csak néhány ezer nézőt engedhettek be).

Ekkor kellett igazán megmutatnia Marco Rossinak, hogyan képes a keret­alakítás és a taktikai alapok megszilárdítása mellett az erőbeosztásra is figyelni. S a kapitány tökéletesen helytállt ezekben a nehéz időkben! A csapat csupán egy vereséget szenvedett (az oroszoktól), és utólag annak sem volt jelentősége, mert a papírformát teljesen felrúgva, a divízió utolsó helyére várt magyar válogatott megnyerte NL-csoportját, és feljutott az A-ligába! De ami ennél fontosabb: kivívta az Eb-szereplés jogát is, miután Bulgáriát idegenben, Izlandot idehaza legyőzte Eb-pótselejtezőn (utóbbin újra Cosimo Inguscio helyettesítette Marco Rossit, aki elkapta a fertőzést).

Ebben az évben alakult ki az a máig élő kép a szövetségi kapitányól, hogy amihez nyúl, arannyá válik: Szerbiában győztes gólt szerzett első meccsén a vajdasági születésű Könyves Norbert, a frissen honosított Nego Loicot a 84. percben cserélte be Izland ellen, és a 88. percben egyenlített, továbbá Varga Kevin törökök elleni góljával zárult az év, aki csak a harmadik meccsét játszotta.


2021
25. Magyarország–Lengyelország 3–3 (1–0), vb-selejtező, Puskás Aréna. G: Sallai, Szalai Á., Orbán
26. San Marino–Magyarország 0–3 (0–1), vb-selejtező, Serravalle. G: Szalai Á., Sallai, Nikolics
27. Andorra–Magyarország 1–4 (0–1), vb-selejtező, Andorra la Vella. G: Fiola, Gazdag, Kleinheisler, Nego
28. Magyarország–Ciprus 1–0 (1–0), felkészülési, Szusza Ferenc Stadion. G: Schäfer
29. Magyarország–Írország 0–0, felkészülési, Szusza Ferenc Stadion
30. Magyarország–Portugália 0–3 (0–0), Eb-csoportkör, Puskás Aréna
31. Magyarország–Franciaország 1–1 (1–0), Eb-csoportkör, Puskás Aréna. G: Fiola
32. Németország–Magyarország 2–2 (0–1), Eb-csoportkör, München: G: Szalai Á., Schäfer
33. Magyarország–Anglia 0–4 (0–0), vb-selejtező, Puskás Aréna
34. Albánia–Magyarország 1–0 (0–0), vb-selejtező, Elbasan
35. Magyarország–Andorra 2–1 (2–0), vb-selejtező, Puskás Aréna. G: Szalai Á., Botka
36. Magyarország–Albánia 0–1 (0–0), vb-selejtező, Puskás Aréna
37. Anglia–Magyarország 1–1 (1–1), vb-selejtező, Wembley. G: Sallai
38. Magyarország–San Marino 4–0 (2–0), vb-selejtező, Puskás Aréna. G: Szoboszlai (2), Gazdag, Vécsei
39. Lengyelország–Magyarország 1–2 (0–1), vb-selejtező, Varsó. G: Schäfer, Gazdag


Rendkívül sűrű esztendő tizenöt válogatott mérkőzéssel, benne a 2021-re halasztott Európa-bajnoksággal és a teljes világbajnoki selejtezősorozottal. Előbbire semmilyen panaszunk sem lehet, tényleg a csoda kapujában álltunk, Münchenben hat percre voltunk attól, hogy a portugálokat, a franciákat és a németeket magába foglaló csoportból továbbjussunk, a vb-címvédő franciák elleni budapesti Eb-meccs hangulata a Puskás Arénában felülmúlhatatlan volt. Marco Rossi érdemei is elévülhetetlenek, például azért, mert a megsérülő Szoboszlai Dominik, majd az őt helyettesítő, de szintén kieső Kalmár Zsolt helyére megtalálta Schäfer Andrást, mint ahogy nagy húzás volt Fiola Attila bal oldali futóként történő alkalmazása is. A vb-selejtezőben is összejöhetett volna a csoda, az 1986 utáni első vb-szereplés kivívása, de a legváratlanabb akadályban botlottunk el: Albánia oda-vissza megvert minket. Pedig kevés hiányzott ahhoz, hogy a Robert Lewandowski fémjelezte lengyeleket itt is, ott is legyőzzük, és a Wembley-ből is sikerült elhozni egy pontot. A tanulság kiviláglott: a nagyok játékát már el tudjuk rontani, most már meg kell tanulnunk a jól védekező, kontrázó csapatok ellen is nyerni.

Szalai Ádám Németország elleni sarkazós gólját sem a futballrajongók, sem a szövetségi kapitány nem feledheti el (Fotó: Getty Images)
Szalai Ádám Németország elleni sarkazós gólját sem a futballrajongók, sem a szövetségi kapitány nem feledheti el (Fotó: Getty Images)


2022
40. Magyarország–Szerbia 0–1 (0–1), felkészülési, Puskás Aréna
41. Észak-Írország–Magyarország 0–1 (0–0), felkészülési, Belfast. G: Sallai
42. Magyarország–Anglia 1–0 (0–0), NL, A-liga, Puskás Aréna. G: Szoboszlai
43. Olaszország–Magyarország 2–1 (2–0), NL, A-liga, Cesena. G: Mancini (öngól)
44. Magyarország–Németország 1–1 (1–1), NL, A-liga, Puskás Aréna. G: Nagy Zs.
45. Anglia–Magyarország 0–4 (0–1), NL, A-liga, Wolverhampton. G: Sallai (2), Nagy Zs., Gazdag
46. Németország–Magyarország 0–1 (0–1), NL, A-liga, Lipcse. G: Szalai Á.
47. Magyarország–Olaszország 0–2 (0–1), NL, A-liga, Puskás Aréna
48. Luxemburg–Magyarország 2–2 (1–1), felkészülési, Luxemburg. G: Szalai A., Németh A.
49. Magyarország–Görögország 2–1 (1–0), felkészülési, Puskás Aréna. G: Sallai, Kalmár


Ebben az évben is nagycsapatokkal voltunk elfoglalva, ahogy ezt a Nemzetek Ligája A-ligájába kerülés alapján várni is lehetett. S a válogatott újra várakozáson felül teljesített, a szövetségi kapitány pedig a szurkolótábor abszolút kedvencévé vált. Júniusban tíz nap alatt kellett két meccset játszani az angolok, egyet-egyet pedig a németek és az olaszok ellen, és Marco Rossi ismét bizonyította, hogyan képes huzamosabban tűzben tartani a csapatot, a négy meccsen hét pontot gyűjtött a válogatott, és az ősszel végül egy olaszok elleni hazai döntetlenre volt a négyes döntőbe kerüléstől. Ekkorra már rég kialakult a válogatott háza táján uralkodó kitűnő hangulat, valamint a csapat és a szurkolótábor irigylésre méltó összhangja, amiben ugyancsak nagy szerepe van az olasz szakvezetőnek. Mint ahogy a generációváltás levezénylésében is: a németek ellen Lipcsében parádés gólt sarkazó Szalai Ádám az olaszok ellen játszott utoljára címeres mezben, a csapatkapitányi karszalagot jelképesen átadta Szoboszlai Dominiknak, majd az évzárón Görögország ellen az erre a meccsre újra beválogatott Dzsudzsák Balázs is elbúcsúzott a válogatottól – egyben válogatottsági rekorderré (109) vált.

Mindenki egyért! Marco Rossi több nagy meccs után is győztes magyar játékosoknak gratulálhatott (Fotó: Török Attila)
Mindenki egyért! Marco Rossi több nagy meccs után is győztes magyar játékosoknak gratulálhatott (Fotó: Török Attila)


2023
50. Magyarország–Észtország 1–0 (1–0), felkészülési, Puskás Aréna. G: Ádám
51. Magyarország–Bulgária 3–0 (3–0), Eb-selejtező, Puskás Aréna. G: Vécsei, Szoboszlai, Ádám


Az új esztendő nagy kihívását az jelentette a kapitánynak, hogy megtalálja Szalai Ádám utódját a középcsatár posztján, és a jelek szerint jól döntött, hogy Ádám Martinra voksolt, hiszen a center mindkét, kezdőként játszott meccsén a kapuba talált. Ha erőnlétileg is utoléri magát és végig tudja játszani a meccseket, egy nagy gondot levehet a szakvezető válláról. És ezen a két mérkőzésen azt is sikerült bizonyítani, hogy a csapat már képes a papíron gyengébb ellenfelekkel szemben is érvényesíteni akaratát – legalábbis hazai pályán. Az alapok megvannak, a taktika kiforrott, a keret is mélyült, a legtöbb poszton lehet helyettesíteni a kiesőket, a mag fiatal vagy legalábbis a legjobb életkorban van, és már ott van az ajtóban Kerkez Milosék generációja – immár elvárás az Eb-szereplés jövőre Németországban. Majd jöhet a következő nagy álom, a 2026-os, negyven év utáni első vb-szereplés kiharcolása is. Feltehetően még Marco Rossival, és akkor már remélhetőleg százszoros válogatott kapitányként...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik