Szoboszlai szép gólt lőtt, ismét Német Kupa-győztes a Lipcse!

Vágólapra másolva!
2023.06.03. 19:50
null
A sérült csapatkapitány, Gulácsi Péter emelhette égbe a kupát elsőként (Fotó: AFP)
A labdarúgó Német Kupa szombati döntőjében az RB Leipzig 2–0-ra megverte az Eintracht Frankfurtot.



NÉMET KUPA
DÖNTŐ
RB Leipzig–Eintracht Frankfurt 2–0 (0–0)
Berlin,
Olimpiai Stadion, 74 667 néző. Vezette: Siebert
Lipcse:
Blaswich – Henrichs, Klostermann, Orbán, Halstenberg – Laimer, A. Haidara (X. Schlager, 78.), Szoboszlai (Kampl, 90+1.), Olmo – Werner (Poulsen, 61.), Nkunku. Vezetőedző: Marco Rose
Frankfurt: Trapp – Tuta, Haszebe, Ndicka – Buta (Dina Ebimbe, 89.), Rode (Lindström, 70.), Sow, Max (C. Lenz, 78.) – Kamada (Borré, 78.), Götze – Kolo Muani. Vezetőedző: Oliver Glasner
Gólszerző: Nkunku (71.), Szoboszlai (85.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Sorozatban harmadszor játszhatott döntőt a Német Kupában az RB Leipzig, amelyben Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is kezdett – utóbbi sokak szerint az utolsó mérkőzését játszotta a klubban nyári eligazolása előtt.


Mindkét magyar játékos (Gulácsi Péter sérült) remekül kezdte a mérkőzést, a középpályás kiválóan passzolt a 16-os elől Timo Wernerhez, a támadó azonban elpocsékolta a ziccerét; a védő pedig önfeláldozóan mentett a saját kapuja előtt, közben nagyot kapott az ellenféltől és a saját kapusától is, majd rendre szerelni tudta az ellenfél legveszélyesebb játékosát, Randal Kolo Muanit.

Az ellenfél fehér mezben és fekete nadrágban lépett pályára, hasonlóan ahhoz a szereléshez, amelyben 1988-ban a klub színeiben Détári Lajos emlékezetes gólt szerzett a Német Kupa fináléjában.


Az első félidőben most Kolo Muani és Christopher Nkunku állt a legközelebb a gólszerzéshez, de mindketten rosszul céloztak az ötös elől. A fordulás után Mario Götze tehette volna igazán emlékezetessé a 31. születésnapját, de közelről a kapusba lőtt.

Nem volt jó mérkőzés, de Szoboszlai Dominik és Christopher Nkunku megrázta magát, és ez elég volt a lipcsei sikerhez: a magyar középpályás okos megmozdulása után (felemelt kézzel jelezte, lesen áll, és nem akar játékba avatkozni) a francia szerencsés lövéssel megszerezte a vezetést csapatának, majd gólpasszt adott Szoboszlainak, aki megmutatta, hogyan kell a kapuba lőni az ötös előteréből.

Innen nem tudott felállni a szürkén teljesítő Frankfurt: a Lipcse megvédte címét a Német Kupában, két magyar főszereplővel. 2–0

Fotó: AFP
Fotó: AFP

PERCRŐL PERCRE


Megszólalt a nagy transzferguru is. PL...


80 kupamérkőzés, 5 millió néző

Nkunku a Lipcse mind a négy kupadöntős góljában főszereplő volt: 2 gól, 2 assziszt


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Heinrich megrúgásáért Randall Kolo Muani kap sárga lapot. Chrostopher Nkuku dettó, ő kezezett.

90+1. perc Kevin Kampl be, Szoboszlai le.

90. perc Négy perc a ráadás.




85. PERC ELDŐLNI LÁTSZIK, SZOBOSZLAI DOMINIK IS BETALÁL! Nkunku passzát az ötös jobb sarka elől jobbal a hosszú alsó sarokba lő! 2–0!
Nem rossz, de messze még a sorozatrekord


81. perc Konrad Laimer nem enged elvégezni egy szabadrúgást, sárga lap.

78. perc Xavier Schlager Haidarát, Rafael Borré Haszebét, Christopher Lenz Maxot váltja.


77. perc Mario Götze kap sárga lapot Henrichs felrúgásáért.

74. perc Olmo jobb oldali beadását kifejeli az ötösről Haszebe.


Ő az első lipcsei, aki két kupadöntőben is betalált. Szoboszlait szerelték az akció közben, de aztán ügyesen jelezte, felemelt kézzel az Olmo-passz után, hogy bár lesen áll, esze ágában sincs játékba avatkozni.

Leipzig [1] - 0 Frankfurt - Christopher Nkunku71' (DFB Cup)
by u/-AsapRocky- in soccer

71. PERC VEZET A LIPCSE, CHRISTOPHER NKUNKU jobbal kapura lő kissé jobbról, 15-ről, két védőn is megpattan a labda, és a kapu közepében köt ki. 1–0!

70. perc Jesper Lindström be, Rode le, szűrő helyett karmester.

A Német Kupát ezután Lisztes Krisztián 1997-ben a VfB Stuttgarttal (a Cottbus ellen 2–0) és 2004-ben a Bremennel (az Alemannia Aachen ellen 3–2) nyerte meg, még ha egyik döntőben sem lépett pályára, majd következett tavaly az RB Leipzig diadala a Sallai Rolandot is soraiban tudó Freiburg ellen (1–1, 11-esekkel 4–2).

A listát a kapus Fazekas Árpád nyitotta meg 1957-ben a Bayern Münchennel, a bajorok a Fortuna Düsseldorfot verték meg 1:0-ra a döntőben. A következő győzelem szintén a Bayern Münchenhez köthető, Csernai Pál vezetőedzőként ért fel a csúcsra 1982-ben, a Nürnberget 4–2-re legyőző csapatában Karl-Heinz Rummeniggével, Dieter Hoeness-szel, Paul Breitnerrel és Klaus Augenthalerrel. Hat év múlva ismét magyar futballista örülhetett diadalnak, sőt Détári Lajost ünnepelte egész Frankfurt, miután csodálatos szabadrúgásgóljával eldöntötte a Bochum elleni finálét (1–0).

A 2021–2022-es idény után Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán ismét magasba emelheti a Német Kupa serlegét. A lipcseiek mellett is találni azonban magyar labdarúgókat, akik korábban megnyerték a trófeát.

67. perc Szoboszlai Poulsenhez, ő Nkunkuhoz passzol, aki azonban elhagyja a labdát a 16-osra belépve.

(Fotó: Getty Images)
(Fotó: Getty Images)

64. perc Muani perdítését Götze jobbal tízről, kissé jobbról a kapusba lövi!

61. perc Yussuf Poulsen be, Timo Werner le(sántikál). Werner: 40 meccs az idényben, 16 góllal és 6 gólpasszal. Poulsen: 28 meccs, 6 kanadai pont. Silva sérült, ő 44 meccsen 9 góllal és 9 assziszttal áll. A Frankfurtban anno 71 meccsen 45-ször volt eredményes, és 15 gólt szerzett.

59. perc Muani ad jobbra az ötös jobb sarka elől Götze keresztpassza után, de közbelép Orbán!

55. perc Max jobb oldali szöglete rossz, Götze középre kanyarintja jobbról a labdát, amelyet elbokszol jobbra Tuta elől Blaswich.


52. perc Klostermann szereli az ötösön Kamadát, Götze remekül adott be balról egy jó csel után, Haidara lába között.

Nkunku előző három kupameccsén betalált, ha ma is eredményes, az klubrekord. A sorozat gólkirálya Muani lesz jelen állás szerint, hat gólnál jár. De Timo Werner 5, Kamada 4 gólos.

51. perc Rode megszámolja a fogait, Olmo jobb térddel arcon rúgta őt, miközben a levegőbe felugorva a labdáért harcoltak.

50. perc A nagy füst leple alatti mezőnyharccal.

46. PERC FOLYTATJUK!

A frankfurtiak ismét kitettek magukért. Egyébként abszolúte telt ház



(Fotó: Getty Images)
(Fotó: Getty Images)


E párharc legjobb góllövői:
Timo Werner 4
Yussuf Poulsen 4
Filip Kosztics 3
Emil Forsberg 3
Jean-Kévin Augustin 2




45+1. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS ELSŐ FÉLIDEJE! Öt másodperc volt a ráadás.

44. perc Ndicka felrúgja Olmót.

41. perc Nkunku a bal alsó mellé lő jobbal 10-ről, Laimer zseniális, lapos indítása után, de szöglet, mert beleért Haszebe.


38. perc Max szereli a bal szélen Szoboszlait, Haidara szereli a jobb oldalon meginduló Muanit. Nkunku meg lekönyökli Haszebét, sárga lap nincs. Tuta odalép Wernernek, szabadrúgás, ez egy ilyen meccs.

Az Eintracht Frankfurt az elmúlt hét évben harmadszor szerepel a DFB-kupa döntőjében – az előző 41 éveb szintén! Összességében ez a csapat 9. fináléja, ennél több csak a rekorder Bayernek van: 23.

33. perc Max első beadása Klostermanné, a második Blaswiché.

30. perc Tuta jobb odali beadását átveszi középen Muani, azonnal szereli őt keményen, de szabályosan Klostermann.

Az RBL zsinórban harmadszor került döntőbe – a Fortuna Düsseldorf, a Werder Bremen, a Bayern (4-szer) és a Borussia Dortmund (3) után a Lipcse az ötödik klub, amely megtette ezt.

65 százalékban a Lipcsénél a labda.

A japán a Német Kupa-döntők korelnöke


22. perc Haidara lekönyökli Haszebét, sárga lap nincs.

18. perc Max passzol most neki előre, de szereli azonnal Henrichs, még jócskán a 16-os előtt.

16. perc Tuta passzát az ötös jobb sarkáról jobbal a bal alsó mellé vágja Muani. Muani: 46 meccs az idényben, 40 kanadai ponttal.

14. perc Werner bal oldali beadása magas Nkunkunak.

10. perc Muani megindul a jobb szélen, Orbán nem vállal vele futópárbajt, hanem remek helyezkedéssel szereli.


Maxot a PSV három éve 7.7 millió euróért vette meg az Augsburgtól, most 1.9 millióért adja el a nyáron a Frankfurtnak.

Philipp Max a Schalke, a Hansa Rostock és az 1860 München egykori kiváló csatárának, Martin Maxnak a fia. Az "öreg" ma a Schalke II-nél dolgozik a csatárok egyéni képzésével foglalkozva.

7. perc Max passzol az ötösre jobbról, Blaswich potyára jön ki, de megússza, mert jobbal a bal sarok mellé lő öt méterről Tuta, közben Orbánt vállon rúgva. Aki nekiesett a kapusnak is...

5. perc Olmo ellöki Kamadát, a japán arca ütközik aztán a vétlen Halstenberg térdével. Ápolás, szabadrúgás.

4. perc Szoboszlai megindul középen, remekül passzol a 16-os elől balra Wernernek, aki jobbal tízről a kapushoz lövi a ziccerét.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A Lipcse tiszta pirosban, a Frankfurt fehér mezben és fekete nadrágban.



Egy kis örökmérleg: 16 mérkőzés, 4 lipcsei és 5 frankfurti sikerrel, 19, ill. 24 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Frankfurttól a Lipcséhez:

2021, André Silva, 23 000 000 euró
2014, Renat Dadasov, ingyen
2014, Julian Chabot, i.
A Lipcsétől a Frankfurthoz:
2019, Stefan Ilsanker, 500 000 euró
2016, Renat Dadasov, ingyen

Eltiltott: Josko Gvardiol.

A hazaiaktól Schlieck, Nickisch, Gulácsi Péter és André Silva sérült, a vendégektől Lucas Alario és Hrvoje Smolcic maródi.


„Hosszú távú szerződést köt a Frankfurthoz, nem szeretnék semmit elsietni – idézi Kolo Muani véleményét a klubváltásáról a nemzetközi átigazolási hírekben jól értesült újságíró, Fabrizio Romano. – Éppen ezért megvan az esélye, hogy a következő idényt is itt töltöm. A Bundesliga gólkirályi címét úgysem nyertem még meg.”

Megütötte a jackpotot a Frankfurt, amikor szerződtette Randal Kolo Muanit . A Nantes francia csatárával jó érzékkel már tavaly márciusban, szerződése lejárta előtt megállapodott a klub, így a nyáron ingyen szerezte meg a játékjogát, és ennél jobb döntést nem is hozhatott volna. Kolo Muani szinte azonnal beilleszkedett a csapatba, első német bajnokiján gólt szerzett a Bayern München ellen (még ha ez nem is sokat szépített a 6–1-es vereségen), és jó formáját az egész idényen át megtartotta. A Bundesligát 15 góllal, 14 gólpasszal zárta, a Bajnokok Ligája csoportkörében kétszer volt eredményes, a Német Kupában hat gól és három gólpassz a mérlege, amelyet az RB Leipzig ellen tovább javíthat. Időközben bekerült a francia válogatottba is, a világbajnokságon Marokkó elődöntőbeli legyőzéséből (2–0) góllal vette ki a részét, a döntőben pedig megnyerhette volna csapatának a mérkőzést, ám a hosszabbítás utolsó perceiben ziccerben leadott lövését védte az argentinok kapusa, Emiliano Martínez. Becsült piaci értékén persze ez nem változtatott sokat, egy év alatt 15 millió euróról 65 millióra emelkedett, nem véletlen, hogy bár 2027 nyaráig szól a szerződése, már most szóba hozzák topcsapatokkal.

MINIINTERJÚ: Willi Orbán, az RB Leipzig 39-szeres magyar válogatott védőjeWilli ORBÁN, az RB Leipzig 39-szeres magyar válogatott védője

– Milyen érzései vannak a kupadöntő előtt?
– Nagyon pozitívak. Mivel az elmúlt öt évben negyedszer jutottunk be a Német Kupa döntőjébe, kicsit olyan, mintha hazaérkeznék Berlinbe. Pénteken edzettünk egyet, sajtótájékoztatón vagyok, viszonylag nyugodtnak érzem magam. A meccs napján természetesen ennél jóval izgatottabb leszek, jobban is kell összpontosítanom.


– Önbizalmat ad a játékosoknak, hogy tavaly megnyerték a Német Kupát, így címvédőként szállhatnak szembe a Frankfurttal?
– Mindenképp számít, hogy nemcsak jártunk már itt, hanem meg is tapasztaltuk a sikert. Jó, hogy rutinosak vagyunk ezen a téren, a döntők feszültségében ez sokat jelent. Nyugodtabban lépünk pályára, a mérkőzés közben higgadtabban hozunk döntést, jobban viseljük a nyomást.

– Fokozta a csapaton belüli hangulatot, hogy Dani Olmo nemrég szerződést hosszabbított?
– Nagyon örültünk neki mindannyian, hogy a maradás mellett döntött, jó a csapatban tudni egy ilyen kreatív és tehetséges játékost. Dani tökéletesen beleillik a játékrendszerünkbe, és legalább annyira ambiciózus a célokat illetően, mint a klub. Nagyon remélem, hogy a Frankfurt ellen is bizonyítja, mennyire meghatározó tagja a csapatnak, segít abban, hogy ismét magasba emelhessük a trófeát.

Az RB Leipzig a 2021–2022-es évadban a negyedik helyen zárt a Bundesligában, az Európa-ligában az elődöntőig jutott, és története eddigi legnagyobb sikerét elérve megnyerte a Német Kupát. Szoboszlai Dominik a 61. percben csereként állt be a Freiburg ellen tizenegyesekkel 5–3-ra megnyert fináléban, amelyben négy magyar labdarúgó is pályára lépett. Gulácsi Péter és Willi Orbán végigjátszotta a találkozót, Orbán gólpasszt adott és a tizenegyespárbajban sem rontott. A túloldalon Sallai Roland kezdőként 79 percet játszott, szintén gólpasszt adott. Most szombaton a sérülése után még nem százszázalékos Gulácsi Péter biztosan nem véd, Willi Orbán viszont bizonyára ott lesz a kezdőben, akárcsak a kiváló formában lévő Szoboszlai Dominik.

Az első lipcsei idényét tíz góllal, kilenc gólpasszal és 2126 játékperccel zárta, tavasszal azonban az új edzőnél kevesebb lehetőséget kapott, nem számított stabil kezdőnek. Év elején kisebb sérülés is hátráltatta, de amikor lehetett, próbált bizonyítani. A Hoffenheim ellen (3–0) gólt szerzett és gólpasszt adott, a Bayer Leverkusen ellen győztes gólt szerzett. Ugyanakkor ez egy olyan időszak volt, amikor alaposan meg kellett harcolnia a játékpercekért.

Októberben győztes gólt szerzett a kupában a Babelsberg ellen (1–0), a Greuther Fürth ellen pedig gólt és gólpasszt könyvelhetett el a bajnokságban. Még abban a naptári évben négy BL-találkozón bizonyíthatott, sőt, a Paris Saint-­Germain ellen büntetőből lőtt fontos egyenlítő gólt (2–2), valamint betalált a Manchester City ellen 2–1-re megnyert összecsapáson. Decemberben aztán edzőt váltott a csapat, Jesse Marsch helyére Domenico Tedesco érkezett, akinél Szoboszlai Dominik hátrébb került a rangsorban, nem számított alapembernek. Az viszont utólag kijelenthető, hogy a magyar futballista 2021 őszén letette a névjegyét Lipcsében.

„Szerencsére egész jó napot fogtam ki, de ehhez kellett a csapat is – nyilatkozta lapunknak a mérkőzés után. – Jesse Marsch vezetőedző semmi extrát nem kért, csak annyit mondott, hogy hozzam ki magamból azt, ami bennem van. Már annak is örültem, hogy végre játszhatok, és hogy a zárt kapus időszak után ismét nézők előtt rendezik a meccseket. Az már csak ráadás, hogy két gólt szereztem, most a játékperc a legfontosabb.”

Nagyjából három évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet, mint most. A többség azt találgatta, vajon hol folytatja az akkor már a Salzburgból és az osztrák ligából felfelé kilógó tehetséges játékos. Több patinás topklub is érdeklődött iránta, sokáig úgy tűnt, hogy a Milan lesz a befutó, ám Szoboszlai Dominik 2020 decemberében 22 millió euróért az RB Leipzighez igazolt. A menedzsmentjével együtt azt is elmondták, azért választották a lipcsei klubot, mert úgy érezték, ott folytatódhat leginkább az addigi fejlődési folyamat. És ez beigazolódott. Pedig a kezdet egyáltalán nem volt egyszerű. Az első fél évben makacs szeméremcsont-gyulladással bajlódott, emiatt sokáig húzódott a bemutatkozása, és ami talán még fájóbb lehetett, a 2021-es Európa-bajnokságon sem léphetett pályára. Végül 2021 augusztusában, a Mainz ellen idegenben 1–0-ra elvesztett mérkőzésen mutatkozott be a Bundesligában. A következő találkozó már sokkal emlékezetesebbre sikerült. Első alkalommal volt eredményes az RB Leipzigben – méghozzá egyből kétszer. A VfB Stuttgart ellen 4–0-ra megnyert bajnokin duplázott, a második, szabadrúgásból szerzett gólja kimondottan emlékezetes, a bundesliga.com pedig a forduló legjobbjának választotta.

(Fotó: Getty Images)
(Fotó: Getty Images)

VAJON KÉTSZERES NÉMET KUPA-GYŐZTESKÉNT búcsúzik az RB Leipzigtől Szoboszlai Dominik? A feltevés egyelőre több szempontból is feltételes, elvégre ehhez a lipcseieknek meg kellene nyerniük a Frankfurt elleni kupadöntőt, és az is kérdéses, a magyar válogatott középpályás marad-e a csapatnál.

Szoboszlai Dominiknak a szombati lehet az utolsó mérkőzése az RB Leipzigben, így az Eintracht Frankfurt elleni kupadöntő előtt megnéztük, hogyan teljesített eddig Németországban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LIPCSE–FRANKFURT MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik