Vágólapra másolva!
A női Bajnokok Ligája 2023-as budapesti döntőjében az óriási meglepetésre a fináléba jutó FTC-Rail Cargo Hungaria az első félidőben még meg tudta nehezíteni az előző két kiírást megnyerő toronymagas esélyes norvég Vipers Kristiansand dolgát, a folytatásban azonban győzött a norvégok nagyobb rutinja. A Győri Audi ETO KC bronzérme után tehát a Ferencváros ezüstéremmel zárta első Bajnokok Ligája Final Four-szereplését!

Szombaton azt írtuk, csodát tett a Fradi az Esbjerg legyőzésével az elődöntőben, hiszen első Final Four szereplése alkalmával mindjárt a legfényesebb éremért játszhatott! Ha az Esbjerg nehéz ellenfél volt, akkor a két legutóbbi kiírást megnyerő norvég Vipers Kristiansand duplán félelmetes volt.

De, hát a Fradiról beszélünk, akik ezúttal még a négyes döntők idején Pestre hazajáró Győri Audi ETO-nál is hazaibb pályán volt - ezúttal a 20 022 szurkolóból vagy 15 ezer biztos, hogy csak a Fradinak szurkolt. A bemutatásnál olyan hangorkán fogadta zöld-fehér lányokat, és az utolsó meccsére készülő vezetőedzőt, Elek Gábort, hogy abba beleremegtek az MVM Dome falai.

A BL-himnuszt most a szombatinál szórványosabb füttyszó kísérte, de fogjuk fel ezt egyfajta bemelegítésnek a 60 perces szurkolás előtt. Ami a Himnus eléneklésével vette kezdetét, úgyhogy a szigorú beosztás szerint futó Final Four legfontosabb meccse ezúttal csúszott pár másodpercet.

Ezen a hétvégén zöldben úszott az MVM Dome Fotó: Csudai Sándor - Origo

Első félidő

Nagy kérdés volt, hogy az Esbjerg elleni őrült rohanás után mennyire sikerült regenerálódini. A Vipersnek erre három órával több ideje volt, ami 24 órán belül játszott két világszínvonalú meccs esetében óriási különbség.

A Fradi első két támadása nem is "ült", mert előbb Katrine Lunde védett és Jerabková lőtt gólt, majd egy labdaszerzés után Vjahirjeva robogott végig. A Vipers kíméletlenül védekezett, amit a bosnyák bírók egy darabig hagytak, de aztán az ötödik percben csak befújtak egy hetest, amit Klujrber Katrin be is lőtt Lundénak.

Klujber Katrin lőtte a Fradi első gólját a döntőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tavalyi BL-döntőben az ETO ellen hét gólt szerző Jerabková a hatodik percben már a második gólját szerezte (3-1), majd Vjahirjeva is duplázott. A Fradi támadásai pedig rendre eladott labdákkal, vagy kikényszerített és ezért nem túl jó lövésekkel végződtek.

A szurkolótábor, amelyik, "18 év hűség" felírattal fogadta a csapatot, azonban brutális hangerővel támogatta Szucsánszkiékat.

A Fradi-tábor koreója a meccs kezdetén Fotó: Csudai Sándor - Origo

Különösen akkor, amikor Kisfaludy Anettet kiküldték két percre egy finoman szólva is véleményes eset után, Vjahirjeva ugyanis beszorította a magyar védő kezét. Aztán a támadásnál Yamina Roberts ellen nem adtak meg egy belül védekezést, Elek Gábor pedig sárga lapot kapott reklamálásért.

A Vipers pedig már 5-1-re vezetett, amikor az elődöntő hőse, Emily Bölk először szétbombázta Lunde kapuját.

Majd másodszor is megtette, igaz a norvégok is rendre betaláltak Bíró Blankának.

Bíró Blanka az első félidőben nem találta a norvég lövések ellenszerét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Klujber a második hetest is belőtte, azaz a Fradi maradt lőtávolon belül. A 15. percben Bírót Janurik Kinga váltotta a Fradi kapujában, hátha az ő menetrendszerű bravúrjai esetleg megakasztják a norvégok lendületét. Robertsét egyelőre nem sikerült, így Elek Gábor a félidő közepén 9-4-es Vipers-vezetésnél volt kénytelen időt kérni. Pánikra nem volt ok, számtalanszor láttuk már, hogy a kézilabdában öt gólos előny a 16. percben semmit nem jelent.

Ha Fradiról van szó egy BL-döntőben, akkor meg még annyit sem! Bölk lőtt kettőt, Márton Gréta egyet, és máris 10-7 volt.

Éppen ezért nagyon rosszkor jött, hogy a bosnyákokk éppen a kiváló német átlövőt szórták ki két percre a 19. percben.

A lelátóról jött is a "Harcoljatok! Harcoljatok!" rigmust, nem azért, mintha erre biztatni kellett volna Klujberéket, inkább, hogy extra erőt kapjanak a tábortól.

Zúgott a Fradi-tábor az első perctől az utolsóig Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem is lehetett nyugodt Ole Gustav Gjekstad, a Vipers edzője, mert időt kért a 22. percben 12-9-es vezetésnél, miután az övéi több támadást is gól nélkül fejeztek be. Az időérés után azonban jött az első Janurik-védés, majd egy Dragan Cvijics-gól, ami után Lysa Tchaptchet tarolta le a fél Fradi-védelmet, de megadták a gólját. Amivel jól felhúzta Szöllősi-Zácsik Szandrát, aki "izomból" kilőtte a jobb felsőt a szaggatott vonalról.

13-11-nél a 25. percben a mínusz egyért támadhatott a Fradi, de a norvégok megállították a rohamot, lőttek egy gólt, majd olyan szerencséjük volt, hogy egy kapufáról kipattanó labda Fradi-játékos lábára érkezett, és onnan ment ki. Az újabb támadás azonban egy Janurik-védéssel ért véget, majd a Fradi támadásának végén a videó megerősítette, amit a Vipers-drukkereken kívül mindenki tudott: Szöllősi-Zácsik bombája után a gólvonal mögé pattant a labda.

Elek Gábor megint kiatalálta, hogy mivel lehet megfékezni egy skandináv csapatot Fotó: Csudai Sándor - Origo

A félidő utolsó másodoperceiben a Fradi támadhatott, Jezic kiállítása után emberelőnyben, Lunde védett, a kipattanó azonban a zöld-fehéreké lett, Szöllősi-Zácsik Szandra pedig Emily Bölköt játszva az utolsó másodpercben bevágta a Fradi 13. gólját. Így egyetlen gólos norvég előnnyel mehettek szünetre a csapatok.

Második félidő

Vjahirjeva gólja indította a második félidőt, Lunde pedig lestopolta Malestein szélről eleresztett próbálkozását. Viszont a túloldalon ugyanígy tett Janurik is, ami után Márton Gréta lőtt gólt. Újabb Lunde védés után látható volt, hogy a Fradi jól rendeződik vissza, nem tudtak leindítani a norvégok, az ördöngősen cselező Vjahirjeva, majd a szélvészgyors Roberts ellen azonban nem volt orvosságuk.

Azért volt ilyen jelenet is a meccsen: Janurik védi Vjahirjeva lövését:

A 35. percben 19-14-es norvég vezetésnél óriási veszteség érte a Fradit: videozás után a bírók piros lappal végleg kiállították Tomori Zsuzsannát zöld-fehér védelem legfontosabb oszlopát.

Kicsit szétesett a Fradi játéka, és nem csak támadásban, de védekezésben is, a kiállítást követő percekben sorra lőtték a könnyű gólokat a norvégok, Lunde pedig persze, hogy most védte ki Klujber hetesét, majd ziccerét is...

Szöllősi-Zácsik Szandra néha azért felavatta Katrine Lundét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Emily Bölk viszont megint meglőtte a maga góljait, a 40. percben már az ötödiket, de kérdéses volt, hogy van-e még erő a Fradiban az újabb felzárkózáshoz. Nagyon úgy tűnt, hogy ezen az estén nincs, Elek Gábornak a 44. percben 24-16-os norvég vezetésnél kellett időt kérnie, hogy lelket öntsön a csapatba.

A lelátóról továbbra is jött a biztatás, a Fradi pedig egy pillanatra sem adta föl - egyébként sem szokásuk, hát nem egy BL-döntőben fogják elkezdeni!

Malestein, majd Lekics is gólt lőtt, és máris csak mínusz öt, azt egyszer már ledolgozta ez a csapat!

A Vipers azonban nem csak jól játszott (mert ezt nem lehetett vitatni), de nagyon ügyesen lopta le a másodperceket az óráról minden egyes játékmegállítással "elcsalva" egy kis időt. Ja, és a kapujukban ott állt a 43 éves legenda, az elnyűhetetlen Katrine Lunde, aki az 50. percben a 16. védést mutatta be.

Lundéval a védelem mögött minden könnyebb Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mondják, ahány perc van hátra, annyi gólos hátrány még ledolgozható. Akkor jó, nyugtáztuk, amikor hat perccel a vége előtt 27-21-re vezetett a Vipers. De az is biztos volt, hogy minden egyes újabb norvég gól, közelebb viszi a Vipers, hogy sorozatban harmadszor is megnyerje a BL-t. Ami végül meg is történt, de a Fradi-tábor ettől még kitörő örömmel ünnepelte Szucsánszki Zitáékat!

A Fradinak semmi oka szégyenkeznie, hiszen a Final Four újoncaként egy óriási meccsen bejutott a döntőbe, ahol méltó ellenfele volt a világ jelenlegi legjobb csapatának. Ez az ezüstérem - közhely - de felér egy arannyal.

Eredmény, BL-döntő:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Vipers Kristiansand (norvég) 24-28 (13-14)
a Ferencváros gólszerzői: Klujber 2, Bölk 5, Márton G. 2, Lekics 4, Stolle 1, Cvijics 3, Szöllősi-Zácsik 3, Malestein 2,