Vágólapra másolva!
Nagyszerűen sikerült Wagner-Gyürkés Viktória számára a Gyémánt Liga birminghami versenye, ahol szombaton új egyéni csúcsot futott 5000 méteren - írja a MASZ hivatalos oldalán.

A szabadtéri szezonra sérüléséből felépülő magyar atléta 15:32.17-re javította élete legjobbját 5000 méteren, amivel a 13. helyen ért célba a rendkívül erős mezőnyben. Az Ikarus BSE 29 esztendős kiválósága 12 másodpercet javított korábbi PB-jéhez képest.

„Ugyan egy hete a Csapatbajnokságon már rajthoz álltam, de a mai futásom nevezem az igazi szezonkezdésnek, mert ez volt az első nemzetközi versenyem 5000 méteren. Már 600 métertől teljesen egyedül maradtam, mert a többiek egy nagyon erős iramot vállaltak be, amit ha elkezdtem volna, akkor nem biztos, hogy annak szép vége lett volna" – kezdte értékelését az atlétika.hu-nak Wagner-Gyürkés Viktória.

„Pont így a mai nappal lett három hónapja, hogy megérkeztem Portugáliába edzőtáborba, ahol sérülésem után először tudtam minőségi edzésmunkát végezni, így tudtam, hogy azt a tempót még nem vállalhatom be.

A közepe lett egy kicsit lassabb, de jobban megoldottam, mint máskor, sőt az utolsó ezrem erős lett, sikerült is a leszakadozókat begyűjtenem, nagy élmény volt fájdalom nélkül és közönség előtt, világsztárokkal együtt futni" – foglalta össze szombati futását az augusztusi müncheni Európa-bajnokság 15:25.00-s szintjéhez közel kerülő magyar atléta, akinek ez a táv lesz a fő versenyszáma.

„Elég hamar lemondtam a sérülés miatt a 3000 m akadályról, mert ilyen formában nem bírná a lábam, úgyhogy az 5000 méter mellett döntöttünk. Kényszerű döntés volt, de egyre inkább azt érzem, hogy nem bánom.

Hétről hétre javulok az edzéseken, három héttel ezelőtt még teljesen más időket fogalmaztam volna meg magamnak célként.

Az előző Eb-re 15:50 volt a szint, a mostani ennél jóval erősebb idő, de a mai futásom alapján a 15:25-öt sem tartom elérhetetlennek" – bizakodott a szezont remekül kezdő futónő, aki három évvel ezelőtt Oslóban még a régi versenyszámában futhatott Gyémánt Liga-versenyen.

„Elég sűrű hetek várnak rám, június elején Manchesterben 5000 méteren indulok, eredetileg ott kezdtem volna a szezont, de jött ez a lehetőség és valljuk be, egy Gyémánt Liga-meghívásra senki nem mond nemet. Utána Somorján megint 5000 méteren futok, majd Koppenhágában 3000 m síkon állok rajthoz" – tekintett előre a június végi Magyar Bajnokságig hátralévő időszakra.

Kristjan Ceh parádés eredménnyel jelentkezett diszkoszvetésben Forrás: AFP/Ben Stansall

Birminghamben 5000 méteren hármas etióp győzelem született: Dawit Seyaum először futotta le versenyen ezt a távot, és rögtön új versenycsúcsot és a világ idei legjobbját elérve diadalmaskodott (14:47.55). Hawi Feysa és Fantu Worku sokkal inkább számít ennek a számnak a specialistájának, mégis sikerült megelőznie őket.

A nap egyik legemlékezetesebb pillanatát a szlovén Kristjan Ceh mutatta be, aki diszkoszvetésben 71,27 méterrel nyert, amivel minden idők 10. legjobb dobója közé került. Szintén ebbe a kategóriába tartozott a férfi 100 méteres síkfutás, amelyben előbb Trayvon Bromellt, majd Reece Prescodot zárták ki rossz rajt miatt, hogy aztán harmadikra Aaron Brown húzza be a győzelmet.

A Gyémánt Liga következő fordulóját május 28-án, az oregoni Hayward Fielden rendezik majd meg, ami a nyári világbajnokság főpróbája is lesz egyben.