Vágólapra másolva!
A Lupa-tónál megrendezett világbajnokságon a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyén a 18 éves Betlehem Dávid fantasztikusan úszott és bravúrt okozva az ötödik helyen ért célba.

A szakág olimpiai számában 64-en ugrottak a Lupa-tó rendkívül meleg, 28 Celsius-fokos vízébe, hogy teljesítsék a hatkörös viadalt. Köztük volt a Tokióban ezüstérmes, a váltóval vasárnap óriási hajrában második, a rövidebb távon kilencedik Rasovszky, illetve a staféta harmadik tagjaként kiválóan teljesítő 18 éves, 5 kilométeren hetedik Betlehem.

Rasovszky Kristóf számára rosszul végződött a szerdai 10 kilométeres verseny, mert körülbelül egy óra elteltével, féltávnál feladta a küzdelmet és kísérőhajón hagyta el a Lupa-tó vizét.

Gellért Gábor szövetségi kapitány elmondása szerint Rasovszkyt a küzdelem hevében megrúgták, ennek következtében nehezen kapott levegőt, ezért nem tudta folytatni a viadalt. A verseny után a magyar csapat arról adott tájékoztatást, hogy a veszprémiek 25 éves kiválósága már reggel sem érezte jól magát, az első kört követően pedig egyre inkább elfáradt, később pedig rosszabbul érezte magát, ezért döntött úgy, hogy nem folytatja.

Rasovszky Kristóf nem tudta befejezni a versenyt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olimpiai ezüstérmes úszó hiányában már csak egyetlen magyarnak lehetett szurkolni, azonban a 18 éves Betlehem Dávid végig fantasztikusan és erőn felül teljesített. Az utolsó kört az ötödik helyen kezdte, a fiatal magyar egészen a hajráig tapadt a legjobbakra, a végül a két olasz, valamint az 5 kilométeren és váltóban is aranyérmes Florian Wellbrock, illetve a francia Marc-Antonie Olivier "kilőtt". Az olaszok kettős győzelmet arattak, az aranyérmet a Duna Arénában nagymedencében 1500 méter gyorson minden idők második legjobb idejével diadalmaskodó Gregori Paltrinieri szerezte meg. Betlehem végül az ötödik lett.

Betlehem Dávid szenzációsan úszott szerdán is Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagyon jó verseny volt, az elején megkérdeztem mellettem az ausztrál srácot, hogy tudunk-e cserélni, mert éreztem, hogy ki kell lőnöm. Ezután végig ott tudtam lenni az elején, nagyon meleg volt a víz, a lassú úszásban is nagyon fájt, éreztem a tüdőmben, hogy hosszú lesz.

nagyon sajnálom, hogy Kristóf nem tudta befejezni. Tanulnom kell még sokat, de megyünk tovább" - nyilatkozta a versenyt követően Betlehem Dávid, aki Rasovszky Kristóffal, Rohács Rékával és Olasz Annával együtt ezütérmes lett vasárnap a 4x1500 méteres csapatversenyben.

Betlehem Dávid ezúttal is bravúrosan úszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfi 10 km, világbajnok:
Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:50:56.8 óra
2. Domenico Acerenza (Olaszország) 1:50:58.2
3. Florian Wellbrock (Németország) 1:51:11.2
...5. BETLEHEM DÁVID 1:51:29.9
Rasovszky Kristóf a táv felénél feladta.