Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka egy lépéssel közelebb került a 100. éremhez a római Eb-n, Verrasztó Dávid bronzérmes 400 vegyesen.

A nap első magyar döntőjét 400 vegyesen rendezték, ahol a háromszoros Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes rutinos klasszis, Verrasztó Dávid a legjobb idővel jutott a fináléba, míg a negyedik idővel bejutó fiatal Kós Hubert csak örömúszásra készült, hiszen neki a 200 vegyes a fő versenyszáma. Verrasztó 2010-ben Budapesten szerezte első Eb-érmét ezen a távon (ahol 2009 óta Cseh László tartja a kontinensrekordot), akkor második lett.

A pillangó után Verrasztó a második helyen fordult a pillangóspecialista Razzetti mögött, de a következő fordulónál már átvett a vezetést, és ő fordult elsőként a mellre, míg Kós az ötödik helyen váltott számot. Mellen visszavette a vezetést Razzetti, akit nem tudott már visszaelőzni Verrasztó, így az olasz lett az aranyérmes, míg Verrasztó 4:12.58-as idővel, három másodperccel jobbat úszva, mint délelőtt a második helyen ért célbe. Kós Hubert (4:13.77) negyedik lett a másik olasz, Matteazzi mögött.

Verrasztó Dávidon mintha nem fogna az idő Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"A végén hiányzott egy kicsi, ha picit okosabban úszom, akkor talán lehetett volna pár tizeddel jobb, de igazából ma nem volt esélyem ellene. Hiába vagyok baromi rutinos, azért még egy kicsit mindig izgulok. Ma ez volt a 105 százalék tőlem" - mondta a futam után a hamarosan 34. születésnapját ünneplő Verrasztó.

A férfi 4x200-as gyorsváltó hatodik idővel került a fináléba, ahol azonban a fiatal, első Eb-jén szereplő Mészáros Dániel helyére a világklasszis Milák Kristóf került be, amivel összeállt a 2017-ben Indianapolisban junior-vb-t nyert kvartett, azaz Német Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd és Milák Kristóf. Németh 1:46-os idővel, csupán egy tizeddel elmaradva egyéni legjobbjától a harmadik helyen váltotta Márton Richárdot, aki 1:47.01-el (új repülőrajtos egyéni rekord) egy helyet javítva, másodikként váltotta Holló Balázst. Ő egy kicsit elfáradt 150-nél, legalábbis azt hittük, de az utolsó 50-en a negyedikről visszajött a második helyre.

Milák Kristóf a budapesti vizes vb-n két aranyérmet nyert, ezzel Magyarország a hetedik helyen zárt az úszás éremtáblázatán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így váltotta Milákot, aki nagyon elverte a mezőnyt, simán hozta be a váltót az első helyen! Milák 1:44.42-t úszott, a váltó pedig 7:05.38 perces idővel győzött, csaknem egy másodperccel megelőzve az olaszokat.

Ez volt Magyarország 100. aranyérme az úszó Európa-bajnokságok történetében!

A női 4x200-as gyorsváltó legjobb idővel került be a döntőbe, de délutáni fináléra Soós Csaba két cserélt eszközölt: Molnár Dóra és Jakabos Zsuzsanna helyett Pádár Nikolett és Hosszú Katinka került be Késely Ajna és Ábrahám Lilla mellé. Az első váltásnál a második százat nagyon megnyomó Pádár az első helyen adta át a stafétát Hosszú Katinkának, akit azonban az utolsó 50 méteren a hollandok és a britek is megelőztek.

Hosszú Katinkának megszerezte felnőtt pályafutása 97. érmét a világversenyeken Fotó: Csudai Sándor - Origo

Késely Ajnának már azért kellett óriásit harcolnia, hogy megtartsa ezt a pozíciót, és remek, két percen belüli úszással meg is tette ezt. A váltónk utolsó embere, a fiatal Ábrahám Lilla ugyancsak remek úszással, mit remek, fantasztikus 1:57.16-os idővel megőrizte a harmadik helyet, és megszerezte a magyar csapat második érmét.

Az első délutáni versenyeket Szabó Szebasztián kezdte 50 pillangón. A győriek klasszisa, aki főleg az olimpiai programban is szereplő 50 és 100 méter gyorsra készül, a futamában 23:36 mp-es idővel az ötödi lett, és összesítésben a 7. helyen jutott a döntőbe.

200 méter háton Molnár Dóra futamában másodikként (2:09.88) nagyon magabiztosan jutott be a fináléba, a nap folyamán másodszor úszva 2:10-en belül a számot. A táv másik indulója, Szabó-Feltóthy Eszter szintén másodi lett a futamában, sőt övé lett végül a másodi legjobb idő (2:09.80), míg Molnár a negyedik idővel jutott a péntek esti döntőbe.