A Kisvárda legyőzte odahaza a Moldét, de kiesett az Ekl-ből

NSO NSONSO NSO
Vágólapra másolva!
2022.08.11. 20:50
A Kisvárda 2–1-re legyőzte odahaza a norvég Moldét a labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjében, de ez kevés volt a továbbjutáshoz az idegenbeli háromgólos vereség után.
A mérkőzés galériája a képre kattintva érhető el! (Fotó: Kovács Péter)
A mérkőzés galériája a képre kattintva érhető el! (Fotó: Kovács Péter)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Kisvárda Master Good–Molde (norvég) 2–1 (2–0)
Kisvárda, Várkerti Stadion, 2548 néző. Vezette: Durieux (luxemburgi)
Kisvárda: Odincov – Hej, Kravcsenko, Kovacic, Leoni – Karabeljov, Melnik – Asani (Navrátil, 71.), Makowski (Lucas Marcolini, 78.), Camaj (M. Ilievszki, 78.) – Mesanovic. Vezetőedző: Török László
Molde:
Karlström – B. Hansen, Haugan, Risa – Linnes, K. Eriksen, Mannsverk, Breivik, Knudtzon – D. Fofana (Zekhnini, 90.), Brynhildsen (Grödem, 72.). Vezetőedző: Erling Moe
Gólszerző:
Asani (14., 29.), ill. Mannsverk (68.)
Továbbjutott:
a Molde, 4–2-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Sohasem tudjuk meg,miként alakul a párharc első mérkőzése, ha Norvégiában, gól nélküli állásnál Igor Sztojcsevszki játékvezető méreteset hibázva nem adja meg Etzaz Hussain lesről elért gólját a 62. percben – a macedón spori hibája kétségtelenül jelentősen befolyásolta a mérkőzés alakulását. Persze ettől még a folytatásban nem feltétlenül kellett volna a Kisvárda Master Goodnak két újabb gólt kapnia, igaz, Datro Fofana úgy talált a kapuba (saját térfeléről esernyőcsellel indulva, négy embert kicselezve), amilyen megindulást és befejezést talán csak a fénykorában lévő Lionel Messitől láttunk. Minden bizonnyal a 19 esztendős elefántcsontparti támadó kedvéért érkezett a Várkerti Stadionba a Bundesligában szereplő Union Berlin sportigazgatója, Oliver Ruhnert, ugyanakkor a hazai szurkolók abban bíztak, kedvenceik korai góllal kérdésessé teszik a Molde már-már elkönyvelt továbbjutását. Jelzésértékű volt, hogy a norvég csapat legutóbb több mint három hónapja, május 7-én szenvedett vereséget, akkor is csak „szűket”: a Viking Stavanger a bajnokságban úgy verte meg 4–3-ra, hogy a Molde a 28. percben még 3–0-ra vezetett...

Napra pontosan négy évvel a Kisvárda első hazai élvonalbeli meccse után (2–0-s vereség a Ferencvárostól) fantasztikusan kezdett a Kisvárda: az első helyzet a negyedik percben még Datro Fofana előtt adódott, ám kapu fölé lőtt, hogy aztán tíz perccel később a csapatkapitány, Martin Linnes rossz hazaadására Jasir Asani csapjon le, kicselezze a kapujából kifutó kapust, és megszerezze a remélt gyors hazai vezetést. Nem telt még el fél óra a találkozóból, az albán légiós Jasmin Mesanovic passzát is gólra váltotta, és bizony, a szünetig inkább a 3–0 volt benne a mérkőzésben, mint a 2–1. Adta magát a kérdés, bírja-e a maga által diktált óriási iramot a hazai együttes, esetleg a norvég bajnokság éllovasa a szünetben rendezi sorait.

A második félidőben a Molde próbált emelni a fordulatszámon, az 54. percben Matheus Leoni bal oldali beadása után mégis Jasmin Mesanovic fejese jelentett gólveszélyt. Kisebb-nagyobb szabálytalanságok miatt meglehetősen sokat állt a játék, a norvégok arcán látszott, nemigen értik, a biztosnak vélt továbbjutásuk mikor és hogyan vált bizonytalanná... Fáradhatatlanul robotoltak a várdaiak, a Molde nemegyszer beszorult a saját térfelére, ennek ellenére a játékrész közepén Sivert Mannsverk egy kontratámadást góllal fejezett be, így két találat kellett volna a Kisvárdának a hosszabbítás kiharcolásához. Sajnos ez nem jött össze, de az előző idény ezüstérmese így is emelt fővel búcsúzhatott a nemzetközi porondtól. Elsőbálozóként négy meccséből hármat megnyert az Európa-konferencialigában – valljuk be, erre kevesen számítottak. 2–1

KOVACIC: MEGMUTATTUK, HOGY KISVÁRDÁN MI VAGYUNK A FŐNÖKÖK

PERCRŐL PERCRE



90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

A várdai legenda pedig de nagyon megérdemelt volna egy gólt!

90+3. perc MELLÉ, Leoni balról ballal remekül ad be, középről, öt méterről Lucas milliméterekkel fejel a bal felső sarok mellé.

90+1. perc A frissiben beállt, Fofanát váltó, volt norvég U-válogatott Rafik Zekhnini odarúg Melnik bal bokájára, sárga lap.

90. perc Három perc a ráadás.

89. perc Nagyon leült már a meccs, nincs tűz a Kisvárdában, nincs esély a gólra. De a közönség még lelkes, és megköszöni, hogy harcoltak, amíg bírták erővel.

83. perc Kovacic is lelassult, odalép Fofanának a 16-os előtt hat méterre. Szabadrúgás, rossz norvég figura.

82. perc Melnik is elfáradt, de Kravcsenko kisegíti, méterekről odavetődve szereli a bal oldalon a meginduló Breiviket.

78. perc Marko Ilievszki be, Camaj le, Lucas be, Makowski le.

77. perc
Kravcsenko tart bakot Fofanának Mesanovic eladott passza után. Mesanovic kezd fáradni, ellöki a bal szélen látványosan, nyújtott kézzel Haugant.

74. perc Mesanovic elesik, kirúgás. Jogos.

72. perc Asani elfáradt, Jaroslav Navrátil váltja. Brynhildsen le, Magnus Retsius Grödem be. Szélsőcsere itt, csatár helyett középpályás ott.

Zseniális gólpasszt, nem kellett sem állítgatni, sem lekezelni a labdát.

68. PERC SZÉPÍT A MOLDE, NAGY BAJBAN A VÁRDA. SIVERT MANNSVERK most nem passzol, hanem jobbal okosan a bal alsóba helyezi 14-ről, picit jobbról a saját térfeléről indító Brynhildsen nagyon szép átadását. 2–1!

66. perc Hej beadása a kapusé.

64. perc
Hej futtatja a jobb oldalon Makowskit, a jobblábas beadásra nincs középen érkező!

61. perc Asani passzát Melnik a jobb sarokba rúgná a 16-os elől, 23 méterről, középről, ballal, de odaér a norvég kapus a félmagas labdára!

59. perc Emil Breivik odarúg Kravcsenkónak, sárga lap ez is.

58. perc Hej Viktor lerántja és felrúgja Brynhildsent, sárga lap, a norvég aztán kakaskodik picit.

55. perc Risa ellöki Asanit, aki rosszul esik, a keze fáj. Ápolás.

54. perc Ejj, Makowski jobb oldali beadása elsuhan középen Camaj előtt, Leoni balról jövő, ballábas beadását Mesanovic kissé jobbról, öt méterről a bal alsó mellé fejeli, két védőt is megelőzve.

51. perc Egy szabadrúgás s két szöglet balról Breiviktől, egyik sem az igazi, majd Fofana elcselezi magát.

49. perc Jasir Asani lerántja a 16-os bal sarka előtt Knudtzont, sárga lap.

47. perc Mesanovic passzol balra Camajhoz, szereli öt az ötös sarkán Linnes. Asani kornerét kifejeli az ötösről Risa.

46. perc Driton Camaj kezez, majd hevesen reklamál, sárga lap. Az utóbbi miatt inkább.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

55 százalékban volt a hazaiaknál a labda, 7 lövés itt, 4 a kapura, 4/1 az arány a másik oldalon.



A Molde vezeti a norvég első osztályt (előnye öt pont a nála egy meccsel kevesebbet játszó Lilleströmhöz képest), s 13–3–2-es mérlege (38–17-es gólkülönbség) mellett az Európa-konferencialiga előző körében 6–2-es összesítéssel (otthon 4–1, idegenben 2–1) ejtette ki a svéd Elfsborgot.

A Molde két évvel ezelőtt a Bajnokok Ligája selejtezőjének playoffszakaszában a Ferencvárosi TC-vel találkozott, amikor a zöld-fehérek 3–3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal jutottak csoportkörbe, hiszen a moldei 3–3 után otthon gól nélküli döntetlent játszottak a felek. Igaz, a vereséggel az Európa-liga csoportkörébe jutó norvégok egészen a legjobb 16-ig jutottak a második számú sorozatban, miután csoportjukban az Arsenal mögött lettek másodikak, majd az egyenes kieséses szakaszban a német Hoffenheimet búcsúztatták.

A Kisvárda remekül mutatkozott be a nemzetközi porondon, hiszen a kazah Kajrat Almatit idegenben és hazai környezetben is 1–0-ra győzte le.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. perc Makowski fejéről leszedi az ötösön Asani beadását a kapus, majd ütközik az ékkel, ápolás.

Egy perc a ráadás.

43. perc
Makowski balról középre szálló, ballábas beadása után lökés középen... de Asani lökte el Risát. Szabadrúgás kifelé.

42. perc Kósza vendégtámadás, de az is csak addig, ameddig oda nem ér Karabeljov.

40. perc Mezőnyharc a pályán, keményen védekezik mindkét csapat.

A 2015-ben az akkor még a harmadosztályban szereplő Kisvárdából már csak a másodosztályú Diósgyőrtől egy idény után visszatérő Lucas maradt meg hírmondónak Török László együttesében. Ma kispados.

36. perc Nagyon szép hazai támadás végén Melnik ballal 25-ről kapura lő, de közbelép egy norvég. A szögletet rosszul éri az ötös rövid sarka előtt Kravcsenko.

31. perc Hopp, Leoni nem figyel, Fofana nincs lesen, de jobbal a bal alsó mellé lő az ötös bal sarkáról. Ismét remekül emelt elé a 16-osról, középről Mannsverk.

29. PERC JASIR ASANI ISMÉT LECSAP, a jobb alsó sarokba lő ballal, 15-ről, középről. A 16-os elől technikásan, bokából passzoló Makowskié az assziszt. 2–0!

28. perc Mesanovic emelését az ötös bal sarkáról a kapu fölé fejeli Camaj.

Az egyszeres válogatott elefántcsontparti játékos 18 meccsen 15 kanadai pontot termelt az idényben.

24. perc Fofana ellöki a felezőnél a meginduló Leonit. Harciasan, szabadrúgás.

20. perc Fölé, 20-ról, középről jobbal jócskán a léc fölé lő Melnik passza után Makowski.

20. perc Újabb rossz norvég hazaadás, de most eléri a labdát a 16-os előtt Karlström.

20. perc Leoni eladott labdája után Breivik lő ballal a bal alsó felé, de vetődve fogja a labdát Odincov.

16. perc Odincov lép fel söprögetőnek, sikerrel.

15. perc Hopp, Linnes passzával Fofana két védőt is megelőz, jobbra elviszi a kapus mellett a labdát, de hétről, kisodródva jobbal nagyon a rövid felső mellé lő.

14. PERC VEZET A KISVÁRDA, JASIR ASANI ballal az üres kapuba lő kissé balról, 19 méterről. Linnes adott haza nagyon rosszul, Asani kicselezte balra a kapust, aztán nem idegeskedett: 1–0!

13. perc Karabeljov felrúgja Brynhildsent, szabadrúgás.

12. perc
Asani nagyon nem érti, miért szabadrúgás... pedig lekönyökölte jobbal Risát, megúszott egy sárga lapot a várdai légiós.

10. perc Szép támadás, de rossz Leoni beadása.

Fotó: Nagy-Pál Tamás
Fotó: Nagy-Pál Tamás



5. perc
Hej középre keveredik, szerencsére, mert ment Fofana elől becsúszva a 16-oson, Brynhildsen passza után. A korner rossz.

4. percHelyzet, ám Mannsverk csodás löbbölése után Fofana az ötös bal sarka elől jobbal a bal, azaz a hosszú felső sarok mellé lő!

3. perc Hazai rohamokkal, de Asani passzával a bal szélen lesre fut Camaj.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyar csapat tiszta pirosban, a vendégek tiszta fehérben.

Vranjanin bokája megsérült bemelegítés közben, Kravcsenko ugrott be a helyére.

Fotó: Nagy-Pál Tamás
Fotó: Nagy-Pál Tamás

Ilyen szintű meccsen miért nincs VAR? – Török László

Az első mérkőzésről ITT olvashat!


Örülünk, hogy itt vagyunk Kisvárdán, már csak azért is, mert végre látjuk a napot – ugyanis a nyáron Norvégiában eddig nem sikerült... Az időjárásbeli különbségek átvészelése és az ellenfelünk iránti tiszteletünk miatt is utaztunk ide már két nappal az összecsapás előtt. Hazudnék, ha azt mondanám, nincs jó esélyünk a továbbjutás kiharcolására, de komolyan mondom azt is, hogy nagyon nehéz találkozóra számítok. Mi mindig támadó felfogásban játszunk, most a Kisvárdának is abban a szellemben kell futballoznia, ebből pedig jó mérkőzés alakulhat ki. Olyan ez, mint egy sakkjátszma, gondolom, az e llenfél edzője is a győztes taktikán töri a fejét, én hasonlóképpen tervezgetek a szállodában, a többit pedig meglátjuk a pályán. Biztosra veszem, hogy nem követjük el azt a hibát, mint a vasárnapi bajnokin, amely presztízsmeccs volt, és nem hagyjuk az ellenfelet korán kétgólos vezetéshez jutni, mert tanulunk a hibáinkból. Erling Moe, a Molde FK vezetőedzője a meccs előtt.

A Kisvárdából a középpályás Ötvös Bence az első három nemzetközi meccs mindegyikén sárga lapot kapott, így eltiltás miatt nem léphet pályára csütörtökön.


„Egy álom vált valóra azzal, hogy bemutatkoztam hazám válogatottjában, miként a nemzetközi kupaszereplést is kuriózumnak tartom – vélte a szerdai sajtóeseményen Driton Camaj. – Itt és most kizárólag a Kisvárda a lényeges, mindegy, hogy én szerzem a gólt vagy mások, meg kell nyernünk a csütörtöki mérkőzést. Ha pedig olyan különbséggel, hogy az a továbbjutás kiharcolására is elég, az óriási eredmény lenne. A Mezőkövesd ellen a hatodik percben betaláltam, nyilván egyetértek, akkor lenne igazán esélyünk a háromgólos hátrány ledolgozására, ha ezúttal is korán vezetéshez jutunk. Ám alakuljon bárhogy a mérkőzés, végig a győzelmet tartjuk szem előtt.”

A kisvárdaiak egyik legjobb formában lévő játékosa kétségtelenül Driton Camaj. A montenegrói szélső a bajnokság első két fordulójában két gólt szerzett, és Moldéban is a legveszélyesebben játszó kisvárdai játékosnak bizonyult. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a nyár elején hazája válogatottjában is bemutatkozott, meg állapíthatjuk, eseménydús heteket, hónapokat élt át.

„Sokat gondolkodtunk azon, melyik arcát mutathatja a Molde a csütörtöki visszavágón – érzékeltette a szabolcsiak szakmai stábjának fő gondját Török László, a Kisvárda Master Good vezetőedzője a szerda esti sajtótájékoztatón. – Arra számítunk, hogy a norvégok türelmesek lesznek, és hogy a tizedik percig elég sok minden eldőlhet. Persze ha addig nem szerzünk gólt, akkor sem adjuk fel, egyébként is úgy vagyunk vele Kisvárdán, hogy a lehetetlen nem létezik. Lehetetlennek tűnt, hogy eljutunk idáig, miként az is, hogy a saját stadionunkban rendezhetjük a nemzetközi mérkőzéseinket, és lám, mindkettő megvalósult. Rugózhatnánk azon, hogy a kinti mérkőzésen az ellenfél lesgóllal jutott vezetéshez, meg hogy a Molde második találatát megelőző támadásunknál tizenegyest is kaphattunk volna, de nincs értelme. Nyilván jobb lenne szorosabb eredményből kiindulni, de nagyon élvezzük ezt a sorozatot, és nem mondunk le róla, hogy a folytatásra is versenyben maradjunk.”

Más kérdés, hogy végül egyik meccsen sem született olyan eredmény, ami a magyar csapat továbbjutását jelentené csütörtökön (a Kisvárda „csak” 4–2-re nyert, a Molde pedig fordított 3–2-re), de a Mezőkövesd nem a Molde és a Kristiansund sem a Kisvárda.

A háromgólos hátrány ellenére sem mondott le a továbbjutásról a Kisvárda, s a Molde elleni csütörtöki visszavágót mindenképpen meg akarja nyerni a nemzetközi kupasorozat újonca. MI ADHAT ERŐT és reményt a Kisvárdának a Molde elleni csütörtöki Ekl-visszavágóra, amelyet 3–0-s hátrányból kezd? Mondjuk, legalább olyan kezdés, mint amit az ezüstérmes a Mezőkövesd elleni vasárnapi bajnokin bemutatott, és a 37. percben már 2–0-a vezetett. Vagy olyan, amellyel ezzel szinte egy időben a norvég Kristiansund adott elő a Molde elleni bajnokin, amikor a sereghajtó tizenhat perc leforgása alatt 2–0-ra vezetett az éllovas, egyben a kisvárdaiak Ekl-ellenfelével szemben.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A KISVÁRDA–MOLDE MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik