A brazilok és az argentinok inkább bírságot fizetnek, csak ne kelljen egymás ellen focizniuk

Lionel Messi Neymar argentin válogatott brazil válogatott
Argentina's Lionel Messi (L) and Brazil's Neymar smile during the Conmebol 2021 Copa America football tournament final match at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on July 10, 2021. (Photo by MAURO PIMENTEL / AFP)
Vágólapra másolva!
Mégsem kell lejátszani a brazil és az argentin labdarúgó-válogatott egymás elleni világbajnoki selejtezőjét, amely tavaly szeptember 5-én, pár perccel a kezdés után félbeszakadt.

A törlés hírét mindkét ország szövetsége bejelentette, hozzátéve, megállapodtak a nemzetközi szövetséggel (FIFA), hogy

150-150 ezer svájci frankos bírságot fizetnek, és az összeg felének átutalását két évre felfüggesztették.

A Sao Pauló-i találkozón alig telt el pár perc, amikor a Brazil Egészségügyi Szabályozó Ügynökség illetékesei a pályára vonultak, mivel az argentinok keretében négy, a kezdőcsapatában pedig három olyan játékos volt, akinek Angliából érkezve karanténkötelezettsége lett volna.

Nem mindennapi körülmények miatt szakadt félbe a brazil-argentin meccs Forrás: AGIF via AFP/Marcello Zambrana/AGIF/Marcello Zambrana

Sajtóhírek szerint Emiliano Buendí, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso és Cristian Romero beutazásakor a Covid-előírásokat megszegve nem jelezte, hogy 14 napon belül megfordult a szigetországban, ami automatikusan karanténkötelezettséget vont volna maga után.

Az argentin csapat levonult a pályáról, a mérkőzés folyatása sokáig kérdéses volt, a feleknek nem sikerült konszenzusra jutniuk. A találkozó venezuelai játékvezetője végül félbeszakította a jóformán el sem kezdődött mérkőzést.

A nemzetközi szövetség februárban úgy döntött, hogy pótolni kell a mérkőzést, a négy érintett futballista játékjogát pedig felfüggeszti a találkozóra.

A két szövetség fellebbezett, ám májusban a FIFA megerősítette, hogy le kell játszani a meccset.

Közben a brazil és az argentin válogatott is kiharcolta a katari vb-n való részvétel jogát, ráadásul a pótolt mérkőzésnek már csak azért sem lenne tétje, mert a brazil válogatott mindenképpen első, az argentin pedig második marad a hivatalos sorrendben.

A világbajnokság november 20-tól december 18-ig tart. Brazília a G csoportban Szerbiával, Svájccal és Kamerunnal mérkőzik meg, Argentína pedig a C-ben Szaúd-Arábiával, Mexikóval és Lengyelországgal.