Messiék megtehetik az első lépést a vb-cím felé

fbl Horizontal FOOTBALL HEADSHOT WORLD CUP POINTING FINGER
Argentina's forward #10 Lionel Messi gestures during the Qatar 2022 World Cup Group C football match between Poland and Argentina at Stadium 974 in Doha on November 30, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság tizennegyedik játéknapján elkezdődnek a nyolcaddöntők. Hollandia az Egyesült Államok, Argentína pedig Ausztrália ellen mérkőzik meg a legjobb nyolc közé kerülésért.
Vágólapra másolva!

Az első nyolcaddöntő a Hollandia-Egyesült Államok összecsapás lesz délután 16 órakor. A hollandok a csoportkörben kevés bizonyítékát adták annak, hogy duzzadnának az önbizalomtól. A játékukból javarészt hiányzott az átütőerő és főleg a kreativitás, igaz, így is csoportelsőként végeztek, megelőzve Szenegált, Ecuadort, valamint a házigazda Katart. A hollandoknál leginkább Memphis Depay egészségi állapota, valamint Frenkie de Jong középpályán nyújtott teljesítménye került a fókuszba,

Van Gaal ugyanis őket nélkülözhetetlennek nevezte a válogatott céljainak elérésében.

Memphis Depay játszana Forrás: AFP/Adrian Dennis

Depay felgyógyult a sérüléséből, az utolsó csoportmérkőzésen kezdő volt. A két válogatott tétmérkőzésen még nem játszott egymással, az öt barátságos meccsből négyet a hollandok nyertek.

Argentína Ausztráliával mérkőzik meg a legjobb nyolcba kerülésért este 20 órakor. A dél-amerikai együttes egyértelmű esélyese az összecsapásnak, ugyanakkor Lionel Scaloni szövetségi kapitány tanítványainál jobban kevesen tudják, hogy miért nem éri meg előzetesen lebecsülni a riválist. Az argentinok ugyanis a vb első nagy meglepetésének szenvedő alanyai voltak, a csoportkör első fordulójában 2-1-re kikaptak a szaúdi csapattól. Azután feljavultak Messiék, és előbb Mexikót, majd Lengyelországot verték, így csoportelsőként jutottak a 16 közé.

Alexis Mac Allister az új felfedezett Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

Enzo Fernández és Alexis Mac Allister mellett Julián Álvarez is kiválóan játszott a lengyelek elleni utolsó csoportmeccsen, így már nem egyedül Lionel Messinek kell a vállán cipelnie az argentin csapatot a korábbi tornák gyakorlatától eltérően.

Az ausztrálok már azzal is meglepetést okoztak, hogy a címvédő franciákat, valamint a dánokat és a tunéziaiakat felvonultató csoportból másodikként továbbléptek, így aztán készülhetnek történetük egyik legfontosabb meccsére. A kétszeres vb-győztes Argentína 1986 után hódítaná el újra a trófeát, míg Ausztrália története hatodik vb-jén másodszor szerepel a legjobb 16 között (2006-ban sikerült először a bravúr), de negyeddöntős még sosem volt.

Nyolcaddöntő:
Hollandia-Egyesült Államok, Doha (Halifa Stadion) 16.00
Argentína-Ausztrália, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 20.00

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!