Eddig mind megbuktak a csoportkör csodacsapatai

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Anglia-Szenegál , Nyolcaddöntő, Al Bayt Stadion, 2022.12.04., Anglia, Szenegál
England's midfielder #08 Jordan Henderson (L) celebrates with England's forward #09 Harry Kane (R) after he scored his team's first goal during the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between England and Senegal at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha on December 4, 2022. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár a csoportkörben mind a szenegáli, mind az ausztrál, mind az amerikai csapat elért egy-egy bravúrt, ezek a sikerek már semmit sem jelentenek akkor, amikor sokkal erősebb ellenfelekkel kell megküzdeni az egyenes kieséses szakaszban. Túl vagyunk a nyolcaddöntők felén, összefoglaljuk az eddig történteket.
Vágólapra másolva!

Franciaország-Lengyelország 3-1

A 16 továbbjutó csapatból a lengyel válogatott volt az, amelyik a leggyengébben játszva is be tudott kerülni a nyolcaddöntőbe.

Ott aztán eljött az igazság pillanata,

mert a vb-címvédő franciák egy bántóan sima meccsen 3-1-re nyertek, hazaküldve ezzel Lengyelországot.

A lengyel válogatottnak egyetlen világsztárja volt - Robert Lewandowski. A múlt idő használata talán azért helyes, mert a Barcelona játékosa a négy év múlva sorra kerülő vb-n már aligha lesz ott hazája csapatban - már amennyiben a lengyelek egyáltalán kijutnak az amerikai-mexikói-kanadai vb-re.

Kylian Mbappé két fantasztikus gólt lőtt a lengyeleknek Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Francois Nel

Lewandowskinak ezen a világbajnokságon az utolsó megmozdulása egy lazán begurított tizenegyes volt Lloris kapujába, amit a venezuelai bíró megismételtett.

Ha nem így tesz, akkor Lewandowski egy borzalmasan elvégzett és a kapus által kivédett tizenegyessel fejezi be a vb-t.

A francia csapatról nehezen lehet megállapítani, mit tud valójában. Eddig nem játszottak olyan meccset, ahol minőségi ellenfelük lett volna. A négy lejátszott találkozó közül a dánok elleni összecsapás volt a legnehezebb, de ez a dán együttes csak árnyéka volt önmagának. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy a francia-angol negyeddöntő lesz az, amelyik az első igazán komoly meccse lesz a világbajnoknak.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a francia-angol negyeddöntőből?

Anglia-Szenegál 3-0

Ahogyan az várható volt, a gyengécske szenegáliak (a katari csoportból a hollandok mögött jutottak tovább) sem tudták megállítani az angolokat, akik eddig már 12 gólt lőttek ezen a vb-n. Mondjuk ebből hatot Iránnak, hármat Walesnek és Szenegálnak. Egyik sem valami veretes ellenfél.

Az angol szurkolók eddig elégedettek lehetnek csapatukkal Forrás: Getty Images/2022 Marc Atkins/Marc Atkins

Éppen ez altathatja el az angol válogatottat, amelynek szintén most, a franciák elleni negyeddöntővel kezdődik majd az igazi világbajnokság.

A nagy kérdés az, hogy az eddigi, edzőmeccsekre hajazó találkozók mennyire készítik fel az angolokat a franciák elleni csatára.

Egy biztos: az angol-francia ütközet, a legutóbbi vb-győztes és Eb-ezüstérmes csatája óriási meccset hozhat.

Hollandia-Egyesült Államok 3-1

Az amerikai csapat Anglia mögött, Wales és Irán előtt jutott be másodikként a legjobb 16 közé. Az ő produkciójuk annyival volt jobb a lengyeleknél, hogy Irán ellen egy ki-ki meccsen tudtak győzni egy felajzott ázsiai együttes ellen. Aztán, amikor szembejöttek a hollandok, már nem volt ellenszere az amerikai csapatnak. Ugyanakkor a négy lejátszott nyolcaddöntő vesztesei közül még mindig az amerikai együttes volt az, amely a leginkább meg tudta nehezíteni az ellenfele dolgát.

0-0-nál még az elején volt egy nagy USA-helyzet, meg 2-1 után is még egy.

Ám ezeket a következő vb egyik házigazdája nem rúgta be, így maradt a kiesés és a gyors búcsú a legjobb 16 között.

Cody Gakpo a vb eddigi legnagyobb felfedezettje Forrás: AFP/Jewel Samad

Hollandia? Rájuk ugyanaz érvényes, mint a francia csapatra. Igazából nem tudni, hogy mire képesek. A harmatgyenge Katar, Szenegál, Ecuador csoportban elért teljesítmény nem mérvadó, miként az USA elleni meccs sem. Nekik is a negyeddöntő lesz az első komoly mérkőzés, mert az ellenfél a Lionel Messi vezette argentin csapat lesz.

Szavazzon!

Ki jut tovább az argentin-holland negyeddöntőből?

Argentina-Ausztrália 2-1

Az ausztrál csapatnak a 98. percben ziccere volt ahhoz, hogy 2-2-re és hosszabbításra mentse az argentinok elleni nyolcaddöntőt. Ezzel együtt - a mérkőzés egészét nézve - hatalmas volt az argentinok fölénye.

Az argentin csapat úgy végzett a csoportja élén, hogy az első meccsen a szaúdiaktól elszenvedett 2-1-es vereség után végig nyakukon volt a kés.

A hollandokkal ellentétben ők tehát már túl vannak azon az érzésen, hogy úgy kell játszaniuk, hogy nem hibázhatnak.

Lionel Messi igazi verzéként vezeti az argentinokat Forrás: AFP/Glyn Kirk

Lionel Messi élete utolsó világbajnokságán igazi vezérként vezeti a dél-amerikai csapatot. Rajta tényleg érezni, hogy megfeszül a siker érdekében, mert tudja, ha most nem lesz világbajnok, akkor soha. Azzal pedig, hogy Ausztrália ellen gólt szerzett, megszakított egy negatív sorozatot, hiszen Messinek ez volt az első gólja egy világbajnokság egyenes kieséses szakaszában.

Szavazzon!

Világbajnok lesz-e Lionel Messi?

Ez vár még ránk

Ahogyan írtuk, a nyolcaddöntők felén vagyunk túl. Négy mérkőzés még hátravan ebből a szakaszból. Hétfőn előszőr a Japán-Horvátország, majd a Dél-Korea-Brazília meccs jön, kedden a Spanyolország-Marokkó és a Portugália-Svájc összecsapás.

Szavazzon!

Ki jut tovább a brazil-koreai nyolcaddöntőből?

A brazilok az eddig mutatott játékuk alapján a nyolcaddöntő abszolút esélyesei, hatalmas meglepetés lenne, ha a koreai csapat akárcsak meg is nehezítené Neymarék dolgát.

Ráadásul a sérült Neymar visszatér, szóval minden az ötszörös világbajnok mellett szól.

Neymar Korea ellen térhet vissza a brazil csapatba Forrás: AFP/Francois-Xavier Marit

Nehezebb a helyzet a horvát-japán meccsen. Bár a japánok a torna eddigi meglepetéscsapatának számítanak, most mégiscsak a legutóbbi vb ezüstérmese ellen lépnek pályára. Akik figyelték a horvát csapat eddigi meccseit, láthatták, hogy

a meccseik 70. percétől jelentősen és látványosan esik vissza a teljesítményük.

Azaz elfáradnak. Japán viszont a hajrákat is nagyon jól bírta: Costa Ricát az utolsó percekben is hatalmas nyomás alatt tartotta, a két sztárcsapat elleni győzelme során pedig a hosszabbításban is úgy küzdött, hogy az elképesztő volt. Ez lehet az ázsiai csapat esélye.

Szavazzon!

Kiütheti-e a horvátokat a japán válogatott?

A Spanyolország-Marokkó meccs is országos egyesnek tűnik. A spanyolok a japánok elleni meccsen furán játszottak, csoportelsővé téve az ázsiai csapatot, egyben lekerülve a brazilok ágáról.

Lesz-e még ezen a vb-n marokkói öröm? Forrás: AFP/Fadel Senna

Akik a németeknek szurkoltak ezen a vb-n, most dühösen gondolnak a spanyolokra és abban bíznak, hogy a marokkóiak bosszút állnak. Aligha lesz így, ha mégis, az a vb legnagyobb meglepetése lesz.

Szavazzon!

Okozhat-e világszenzációt a marokkói csapat a spanyolok ellen?

A portugál-svájci meccsen ismét két európai ellenfél csap össze. Lionel Messihez hasonlóan Cristiano Ronaldónak is ez az utolsó esélye, hogy vb-döntőt játsszon.

Cristiano Ronaldo utolsó vb-jén szeretne döntőt játszani Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Addig azonban még borzalmasan hosszú az út. A svájci csapat a szerbek elleni kőkemény ki-ki meccsen jutott be a 16 közé,

a portugálok pedig abszolút nem vették komolyan a koreaiak elleni utolsó mérkózést.

Ha Svájc nyer, meglepetés, de nem akkora, mintha a koreai vagy a marokkói együttes diadalmaskodna.

Szavazzon!

Ki jut tovább a portugál-svájci nyolcaddöntőből?