Óriási dráma: a horvát hősök hazaküldték a nagyképű brazilokat

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, negyeddöntő, Horvátország - Brazília, Egyetemvárosi Stadion, ar-Rajján, 2022.12.09.
Croatia's forward #16 Bruno Petkovic (2ndL) celebrates scoring his team's first goal during the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Croatia and Brazil at Education City Stadium in Al-Rayyan, west of Doha, on December 9, 2022. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó világbajnokság első negyeddöntőjében Brazília gólnélküli rendes játékidőt követően, Neymar hosszabbításban szerzett gyönyörű góljával ugyan megszerezte a vezetést Horvátország ellen, a hősiesen küzdő Modricék azonban a 115. percben egyenlítettek, majd tizenegyesekkel elsőként jutottak be az elődöntőbe. Neymar 77. válogatott góját szerezte, amivel utolérte a brazil örökrangsor élén álló Pelét.
Vágólapra másolva!

A négy negyeddöntő közül a fogadóirodák Neymarék győzelmére és továbbjutására adták a legnagyobb esélyt, de azzal mindenki tisztában volt, hogy a Dél-Korea ellen parádézó braziloknak a rutinos, sokkal érettebb, céltudatosabb focit játszó, utolsó pillanatig küzdő horvátok ellen sokkal nehezebb dolguk lesz.

A két csapat eddig mindösze négyszer találkozott egymással, egy döntetlen mellett háromszor győztek a dél-amerikaiak, ebből két sikert vb-n (2006-ban és 2018-ban) arattak.

Tite nem változtatott a koreaiak ellen sziporkázó kezdő 11-en, míg Zlatko Dalic csapatába Bruno Petkovic és Borna Barisic helyére bekerült Mario Pasalic és Borna Sosa.

Első félidő

A brazilok kezdtek lendületesebben, Livakovicnak az ötödik perc végén már védenie is kellett Vinicius Jr. lövését, ezt követően azonban a horvátok is beszálltak a meccsbe, és a következő tíz percben inkább ők álltak közelebb a gólszerzéshez, különösen, amikor a 13. percben Pasalic beadása után Kramaric és Perisic is elrúgott a labda mellett az ötösön.

A horvátok nagyon bátran kezdték a mérkőzést Forrás: Getty Images/Alex Grimm

A 20. percben a brazilok is megvillantak, Vinicius cselezte magát középre, takarásból leadott lövését azonban Gvardiol blokkolta az ötös előtt. A labda viszont maradt a braziloknak, és másodpercekkel később már Livakovicnak kellett megfognia a brazil sztár újabb lövését.

A 25. percben Danilo talpalta kishíján fejbe Juranovicot (meg is kapta ére a sárga lapot), de Modric jobbról veszélyesen bekanyarított szabadrúgását kifejelték a brazilok. A horvátok támadásban egészen kreatívok, míg védekezésben helyenként igencsak kemények voltak, előbb Rafinha kapott egy nagyot Brozovictól, majd a horvát középpályás - immár egy sárgáért - Neymarnak is odarúgott egy nagyot.

Mario Pasalic igyekszik minden eszközt bevetve megállítani Neymart Forrás: Getty Images/Lars Baron

Izgalmasnak, színvonalasnak és eseménydúsnak sem volt mondható az első félidő közepe, aztán a 41. percben Vinicius harcolt ki szabadrúgást a horvát 16-os bal sarkánál, Neymar megpattanó szabadrúgását azonban Livakovic biztos kézzel ölelte magához.

Az első 45 perc kiegyenlített statisztikái jól mutatják, hogy a két csapat milyen komoly taktikai csatát vívott a pályán.

Második félidő

Nem kellett sokat várni az első helyzetre, ami a brazilok előtt adódott, Livakovicnak azonban Gvardiol mozdulata után kellett hatalmasat védenie lábbal, majd Neymar lövését blokkolta a horvátok lipcsei védője. Közben a brazilok még egy tizenegyesért is reklamáltak, a videobíró azonban úgy látta, hogy a Juranovic alkarját érintő labda nem ért meg egy büntetőt.

Livakovic hatalmas bravúrja Forrás: AFP/Ina Fassbender

A brazil helyzetre egy horvát szöglet volt a válasz, de abból nem alakult ki veszély, nem úgy, mint percekkel később, amikor egy gyors horvát akció végén a brazil tizenhatos bal csücskéről Perisic tekert Alisson kapuja eléje, a berobbanó Pasalicnak azonban egy picit magas volt a beadás.

Az 54. percben Richarlison adott nagyszerű labdát Neymarnak, a brazil sztár azonban nem tudta elrúgni a labdát a remekül kimozduló Livakovic alatt. Tite ezt követően cserélt, Rafinha helyett Antony érkezett.

A brazilok azonban továbbra is látványosan nem találták a játékot óriási rutinnal lassító horvát stílus ellenszerét.

Tite is látta, hogy valamit lépni kell, úgyhogy a 64. percben lekapta a pályáról Viniciust, akinek a helyére Rodrygo érkezett.

Vinicius Junior nem tudott elbánni a horvát védelemmel Forrás: AFP/Nelson Almeida

A 66. percben ismét Livakovicnak volt dolga, ezúttal Lucas Paquetá közeli perdítését kellett védenie.

A következő jelentős esemény Antony Oscar-díjat érő műesése volt, majd a 74. percben Neymar kapott megint jó kiugratást, de ismét túl közel került Livakovichoz, aki mellett-alatt megintcsak nem tudta elgurítani a labdát. A 80. percbe Paquetá lövését fogta a horvát kapus - egyértelműen csak a dél-amerikai csapaton játszott, hogy szeretné a rendes játékidőben eldönteni a meccset.

A brazil Fernanda Neute és a horvát Ivana Knöll volt a meccs két legfőbb látványossága Forrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

Az utolsó tíz percben a horvátok is kialakítottak egy-két lehetőséget, de újabb kapura lövésig most is csak a brazilok jutottak, de egy horvát blokk útját állta a labdának. A négyperces hosszabbításban már nem volt esemény, így a horvátok nyolcadik egymást követő egyenes kieséses vb-meccsén jöhetett a hetedik hosszabbítás.

Hosszabbítás

A ráadás meglehetősen ideges hangulatban kezdődött, előbb Antony kapott egy nyaklevest Sosától, majd Neymar rúgott bele kétszer is Brozovicba.

Látszott a brazilok fölénye, de a horvát védelem megingathatatlan volt.

Sőt, a 103. percben Petkovic cselezett a brazil 16-oson belül, lőhetett is volna, de inkább Brozovic elé tálalt, aki 16-ról nagyon csúnyán a lelátóra lőtt.

Aztán a hosszabbítás első félidejének ráadásában jött Neymar, és két kényszerítő után jobbról irgalmatlanul a léc alá vágta a labdát. A brazil sztár a 77. gólját szerezte a válogatottban, amivel utolérte Pelét az örökrangsor élén.

A második 15 percet aztán, ahogy azt várni lehetett, megnyomták a horvátok, hirtelen kiderült, hogy ha kell, támadni is jól tudnak. Most a brazilok tördelték szabálytalanságokkal a játékot, és rendezkedtek be kontrákra.

A 115. percben aztán beütött a horvát mennykő: egy labdavesztés után a brazilok nem tudtak visszarendeződni, a horvátok pedig lejátszották a kontrát, Orsic visszatett labdáját, Petkovic lőtte precízen a jobb alsó sarokba.

A 121. percben Livakovic Casemiro lövésénél bemutatott egy újabb bravúrt, és ismét jöhettek a tizenegyesek. A horvátok kezdték a lövést, Vlasic berúgta, Rodrygo pedig azonnal kihagyta az első brazil kísérletet, amit Livakovic könnyedén ütött ki. A második körben Majer és Casemiro is berúgta, majd Modric és Pedro is begurította. A negyedik párban Orsic belőtte, Marquinhos viszont a jobb kapufát találta el, így Horvátország 4-2-re megnyerte a szétlövést és elsőként bejutott az elődöntőbe.

Eredmény, vb-negyeddöntő:
Brazília - Horvátország 1-1 (0-0 h.u.), tizenegyesekkel 2-4
Education Stadion, v.: Michael Oliver (angol)
gól: Neymar 106., ill. Petkovic 115.

A győztes a Hollandia - Argentína negyeddöntő továbbjutójával találkozik az elődöntőben.

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.