Mino Raiola „örököse”: Erling Haaland egymilliárd eurót ér!

Vágólapra másolva!
2023.02.03. 07:05
null
Rafaela Pimenta szerint ha Erling Haaland megérkezik valahova, legalább egymilliárd eurót visz magával. (Fotó: Imago Images)
Rafaela Pimenta neve egyelőre keveseknek mond bármit is, de tekintve, hogy ő a 2022 tavaszán elhunyt olasz játékosügynök, Mino Raiola örököse, az elkövetkező években kikerülhetetlen szereplője lesz a világfutballnak: a spanyol As Monacóban készített exkluzív interjút a világ legbefolyásosabb női játékosügynökével – ebből szemlézünk.

 

– Mikor került jogászként a labdarúgás világába?
– A párom ajánlotta fel a lehetőséget, hogy legyek Rivaldo céghálózatának jogi képviselője – mondta a spanyol lapnak, az As-nak a nemzetközi jogra szakosodott, 51 esztendős brazil hölgy, Rafaela Pimenta. – Így kerültem a futball közelébe, és így találkoztam később, 1996-ban Minóval, aki Brazíliába jött, hogy megismerje az ottani piacot. Innen datálódik az együttműködésünk is.

– Most egy óriási cégbirodalom élére került – jól érzi magát az új szerepében?
– Nem volt választásom, Mino halála váratlanul ért mindenkit. Az elején roppant nehéz volt, elsősorban az érzelmi állapot miatt, a munkával ugyanis tisztában voltam, mert rengeteget segítettem korábban Minónak. Apám mindig azt mondta: „Jobb a király barátjának lenni, mint királynak!” És igaza volt, most sokkal kevesebbet látom a családomat.

– Milyen nőként ebben a férfiak uralta világban dolgozni?
– Pozitív szemléletű ember vagyok, nálam a pohár mindig félig tele. Persze rengeteg előítélettel találkozom, a férfiak rendszeresen igyekeznek demoralizálni a nőket ebben a közegben, mégpedig elég ostoba érvekkel, a legtöbbször azzal, hogy a nők nem értenek a futballhoz.

– Milyen rossz tapasztalatai vannak?
– Egyszer egy sportigazgatóval vitáztam. A klubja tartozott egy játékosnak, de nem akart fizetni, és amikor kifogyott az érvekből, a következőt mondta: „Te tényleg ügyvéd vagy? Azt hittem, csak egy brazil prosti.”

– Korunk egyik legnagyobb klasszisát, Erling Haalandot is képviseli, aki előtt óriási jövő áll. Ön szerint mennyit ér a norvég játékos?
– A számok folyamatosan változnak, de nálam Haaland egymilliárd eurót ér. Lehet, hogy ezt az összeget senki sem fizeti ki, de szerintem ez a játékos piaci értéke. Vele érkeznek szurkolók, gólok, eredmények, profizmus, digitális tartalom, hírnév, szponzorok… Ezt mind össze kell adni, hogy megkapjuk az értékét, noha egy labdarúgó mindenkori árát a klubja határozza meg. Tisztában vagyok vele, hogy hétszázmilliót sem fizetnek ki érte, de ha Erling Haaland megérkezik valahova, legalább egymilliárd eurót visz magával.

– Kiköthet a Real Madridnál?
– Erről nem beszélhetek, jogász vagyok…

– Tartja magát a szóbeszéd, mely szerint a játékos szerződésében létezik egy záradék, amelynek értelmében 2024-től a Premier League-en kívüli csapatok 180 millió euróért kivásárolhatják. Ez valós?
– Erre nehéz válaszolni. Ha nem mondok semmit, félremagyarázzák. Ha mondok valamit, kiindulási alap lesz valami teljesen máshoz. Ezért inkább nem mondok semmit.

– Ha nem mond semmit, és a levegőben hagyja, az nem olyan, mintha elismerné, hogy létezik a záradék?
– Nem mondok semmit.

– Akkor a Cityt edző Pep Guardiola hazudott, amikor azt mondta, hogy nincs is ilyen záradék?
– Nincs tudomásom arról, hogy mit mondott Guardiola.

– És mi az ön véleménye, Haaland azért csak kiköthet Spanyolországban?
– Én azt szeretném, hogy boldog legyen ott, ahol éppen van, és ő ma nagyon boldog a Cityben. Holnap esetleg már más lesz a helyzet, de nem egészséges, ha egy futballista úgy játszik az idényben, hogy már a következőn gondolkodik. Ez olyan, mintha valaki már a következő házasságán gondolkodna az esküvője napján. Haaland ma házasember.

– Hol helyezkedik el a La Liga a Premier League-hez mérve?
– Én latin nő vagyok, elismerem, hogy hozzám közelebb áll a spanyol, a portugál vagy az olasz világ. A spanyol bajnokság roppant erős, semmi szégyenkeznivalója sincs. S amikor a klubelnökökkel beszélek, mindig érzem azt a plusz szuggesztív erőt, ami csak rájuk jellemző, mindig érezni, hogy van elképzelésük, van víziójuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik