Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, ami a legkeményebb diétát is szabotálja

default user icon
MME
Rendszeresen sportolsz, odafigyelsz arra, hogy mit eszel, de a pluszkilók nem olvadnak abban a tempóban, mint azt elvárnád? Elképzelhető, hogy van néhány rossz szokás és automatizmus, amit ha kiiktatnál, erőfeszítéseidet máris siker koronázná!

Abban mindenki egyetért, hogy a fogyókúra soha nem egy sétagalopp. Kemény munka, amihez sziklaszilárd elszántságra és tudatos tervezésre van szükség, egy olyan rendszer kialakítására, ami hosszú távon is működhet. Ilyenkor elsősorban a bevitt és az edzéssel elégetett kalóriákra fókuszálunk, és elsiklunk olyan apróságnak tűnő dolgok fölött, mint hogy mennyit alszunk, hányszor eszünk, vagy hogy mit iszunk. Összeszedtük a leggyakoribb diétabakikat, amiket lehet, hogy te is elkövetsz, anélkül, hogy észrevennéd.

1. Összevissza evés

A rendszertelen evés a hibalistánk első helyén szerepel. Nemcsak azért, mert így nem tud kialakulni a szervezet egyenletes bioritmusa, hanem mert ilyenkor a bevitt kalóriákat is nehezebb számontartani, így könnyebb túllőni a napi - kb. 2000 kalóriás - limiten. Az sem számít, ha éppen szuper egészséges falatokat tömünk magunkba, azok kalóriatartalma lehet olyan magas, ami miatt jobb lenne, ha csak mértékkel fogyasztanánk. Itt vannak például az olajos magvak, amelyek közismerten jót tesznek az agynak, a szívnek, a bőrnek, tehát valóságos szuperélelmiszerek - de rendkívül magas energiatartalmuknál fogva jobb, ha naponta maximum 1 zárt maréknyit nassolunk belőlük. A lényeg tehát: együnk rendszeresen, és tervezzük meg a menüt!

2. Kimaradt étkezések

Valószínűleg nem mondunk újat ezzel, de nem árt minél jobban tudatosítani: a koplalás nem jó fogyókúrás módszer! Az étkezések kihagyása ugyanis túlélő üzemmódra állítja át a testünket, vagyis átállítja a raktározásra, és így még jobban ragaszkodik a bevitt energiához. Ráadásul így nagyobb az esély arra, hogy farkaséhségünkben olyan ételeket is megeszünk, amelyek nem éppen diétabarátak, de pont szembejöttek akkor, amikor a vércukorszintünk a bokánkban volt, és összevissza szédelegtünk. Sajnos, vagy nem sajnos, ma már minden sarkon van egy pizzaszeletbár, egy pékség vagy egy gyorsétterem, ami ilyenkor elemi erővel csábít, és nem ereszt, amíg jól nem lakunk valamelyik portékájával. Ennek kivédésére jó, ha mindig van nálunk például egy csomag zabkeksz, egy proteinszelet vagy egy banán életmentőnek, de persze az ideális eset az, ha rendszeresen étkezünk - lásd az 1. pontot!

3. Kalóriaszegény étkezés - kalóriadús ivás

Könnyen elfelejtjük, hogy az üdítők, gyümölcslevek valójában mennyi kalóriát tartalmazhatnak. Vigyünk be sok folyadékot, de ha nem szeretjük a vizet, inkább ízesítsük gyümölcsökkel, mint hogy a boltban vásárolt cukros üdítőket igyuk. Az alkoholos italok pedig kifejezetten lassítják az anyagcserét, úgyhogy diéta közben különösen fontos, hogy ezeket óvatosan és mértékkel fogyasszuk!

4. Nem elegendő alvás

Az alvásnak kiemelt szerepe van a hormonháztartás egyensúlyának megőrzésében, így nemcsak a betegségektől óv meg, hanem az elhízástól is. Aki megvonja magától a kellő mennyiségű és minőségű pihenést, annál az éhséget és a telítettséget szabályozó hormonok (ghrelin és leptin) is „megbolondulnak”: előbbi szintje elkezd növekedni, míg utóbbié csökken, így a fáradtság mellé állandó éhség és falási rohamok is társulnak majd - és persze, hogy ilyenkor a szénhidrátban és kalóriában gazdag ételeket kívánjuk meg!


5. „Ehetek bármennyit, úgyis ledolgozom!"

Az edzés minden fogyókúrás programban kulcsfontosságú, de meg kell teremteni az egészséges egyensúlyt a testmozgás és a táplálkozás között. Létezik egy úgynevezett 80/20-as szabály: a fogyás 80%-a azon alapul, hogy mit és hogyan eszel, a maradék 20% pedig azon, hogy mennyit mozogsz. Vagyis, ha nem jól táplálkozol, ha az étrended kalóriadús, hiába sportolsz sokat, nem fogsz fogyni. Ellenben ha kalóriaszegényebben étkezel, és egy keveset mozogsz is, hatékonyabb lesz a diétád.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss