Eb 2024: újabb Ronaldo-dupla, fél óra alatt lerendezték Luxemburgot a portugálok

Vágólapra másolva!
2023.03.26. 22:40
null
Cristiano Ronaldo, Joao Félix és Bernardo Silva is betalált (Fotó: Getty Images)
A portugál válogatott Cristiano Ronaldo vezérletével idegenben 6–0-ra legyőzte Luxemburgot a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének J-csoportjában.


LUXEMBURG–PORTUGÁLIA 0–6

Elsőre hihetetlennek tűnik, de hatmeccses veretlenségi sorozata szakadt meg Luxemburgnak. A nagyhercegségbeliek a vasárnapi mérkőzés előtt legutóbb 2022 nyarán szenvedtek vereséget, akkor a törökök verték meg őket.

Reális esélyei nem sokáig voltak a hazaiaknak még csak a pontszerzésre sem, már bő fél óra alatt négyet vágtak Roberto Martínez fiai. Cristiano Ronaldo nyitotta meg a gólcsapot: a hosszúra érkező jobb oldali beadás után Nuno Mendes visszafejelte a labdát, amelyet a vendégek hetese ballal sodort a kapuba (0–1).

Joao Félix folytatta, a Chelsea támadójának a fejére Bernardo Silva mértani pontossággal rajzolt egy labdát a jobbról, ezt már csak be kellett bólintani az ötösön belülről (0–2).

A harmadik találat hasonló módon szerezte a portugál válogatott, ezúttal Joao Palhinha ívelte rá páratlanul a labdát Bernardo Silva fejére, aki a védője mögül juttatta azt a hálóba (0–3).

Cristiano Ronaldo már az első félidőben megszerezte a dupláját: az Al-Naszr futballistáját Bruno Fernandes ugratta ki, s Ronaldo ballal a rövid sarokba lőtt (0–4).

A második félidőben leeresztettek a vendégek, a luxemburgiak egyszer még Rui Patríciót is megdolgoztatták, de nem tudtak gólt szerezni. A portugál cserék azonban bizonyítani álltak be, Rafael Leao beadásából Otávio fejelt a kapuba a 77. percben – nem sokkal a pályára lépése után.

Leao folyamatos veszélyt jelentett a bal oldalon, az AC Milan támadója a 85. percben kiharcolt egy tizenegyest is, ezt azonban kihagyta, Anthony Moris védett. A szélső ezek után sem nyugodott és miután egy támadásnál kinyíltak a jobb oldalon a hazaiak, megiramodott és belőtte harmadik válogatottbeli gólját. Rúben Neves ugratta ki Rafael Leaót, aki balról befele tört, megvert két védőt, majd a rövid alsóba gurított.

A portugálok könnyedén hozták a kötelezőt és két meccs után a J-csoport élén állnak, a luxemburgiak – akiknél ismét a kispadon ült az újpesti Tim Hall – Liechtensteint megelőzve az ötödikek a hatosban.

SZLOVÁKIA–BOSZNIA-HERCEGOVINA 2–0

Az első fordulóban Izlandot könnyedén, 3–0-ra elverő Bosznia-Hercegovina sima vereséget szenvedett Szlovákiától. Északi szomszédaink a 13. percben szereztek vezetést a pozsonyi Téglamezőn: ekkor a korábban a Ferencvárosban futballozóRóbert Makszáguldott be a bal oldalról középre, majd nagyjából 18 méterről, laposan a kapu jobb oldalába lőtt. A szünet előtt nem sokkal újabb gólt kaptak az erőtlenül futballozó bosnyákok, akiknek az első félidőben kapura lövési kísérletük sem akadt: Lukás Haraslínbirkózta át magát a védőkön, majd a tizenhatosra betörve a hálóba zúdított.

A második félidőben némileg magasabb fokozatra kapcsoltak a vendégek, ám szépíteniük sem sikerült a felejthető színvonalú mérkőzésen, így Szlovákia nyeretlenül megvívott hat meccs – két vereség, majd sorozatban négy döntetlen – után győztesen hagyta el a pályát.

A bosnyákoknál a ferencvárosi Amer Gojak és Adnan Kovacevic, valamint a fehérvári Kenan Kodro is a kispadon ült.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ

J-CSOPORT
Luxemburg–Portugália 0–6 (0–4)
Luxembourg. G:
C. Ronaldo (9., 31.), Joao Félix (15.), Bernardo Silva (18.), Otávio (77.), Rafael Leao (88.)

Szlovákia–Bosznia-Hercegovina 2–0 (2–0)
Pozsony. G: Mak (13.), Haraslín (40.)

KORÁBBAN
Liechtenstein–Izland 0–7
(0–2)
Vaduz. G:Ólafsson (3.), Haraldsson (38.), A. Gunnarsson (48., 68., 73. – a harmadikat 11-esből), Gudjohnsen (85.), Ellertsson (87.)

A J-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 2 2 10–0 +10 6
2. Szlovákia 2 1 1 2–0 +2 4
3. Bosznia-Hercegovina 2 1 1 3–2 +1 3
4. Izland 2 1 1 7–3 +4 3
5. Luxemburg 2 1 1 0–6 –6 1
6. Liechtenstein 2 2 0–11 –11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik