Minden bizonnyal feljutott az élvonalba Bölöni László csapata

Vágólapra másolva!
2023.06.02. 20:45
null
Bölöni László nyilatkozik
A francia Ligue 2 utolsó, 38. fordulójában a Metz 3–2-re megverte a Bastiát, és ezzel szinte biztosan feljutott az élvonalba – a nagy rivális Bordeaux mérkőzése ugyanis a csapat szurkolóinak rendbontása miatt félbeszakadt.  

FRANCIA LIGUE 2
38. FORDULÓ
Metz–Bastia 3–2 (1–0)
Metz,
Stade Saint-Symphorien, 25 636 néző. Vezette: Buquet
Metz:
Ukidzsa (O. Ba, a szünetben) – Kouao, Ismaël Traoré, Candé, Udol – K. N'Doram, Jean-Jacques – A. Jallow (L. Camara, 70.), Maziz (Maiga, 87.), Ch. Sabaly – Mikautadze (Joseph, 82.). Vezetőedző: Bölöni Lászó
Bastia:
Boucher – Palun, Guidi (Janneh, a szünetben), Kaiboué – Fan Den Kerkhof (Bohnert, 61.), Ducrocq, Salles-Lamonge (Tomi, 80.), D. Tavares – Alfarela (Robic, 61.), Magri, Santelli (Schur, 61.). Vezetőedző: Régis Brouard
Gólszerző:
Ch. Sabaly (31.), Maziz (55., 75.), ill. Bohnert (65.), Schur (86.)


Azzal a tudattal vágott neki az idényzárónak a Metz, Bölöni László csapata, hogy feljuthat a francia élvonalba, ha hazai pályán megveri a Bastiát, és a nagy rivális Bordeaux nem tömi ki otthonában a kiesés ellen harcoló Rodezt.

Nos, a Bölöni-csapat, ha nem is könnyen, de hozta a győzelmet: az első félidőben remekelt a Matthieu Udol, Cheikh Sabaly balszárny, a másik félidőben két gólt vágott a karmester Youssef Maziz, így hiába szállt be kiválóan a mérkőzésbe a vendégek két cserejátékosa, Florian Bohnert és Kévin Schur is, 3–2-re a Metz diadalmaskodott.

De nincs még hivatalos végeredménye a Ligue 2-nek, ugyanis a Rodez gólszerzőjét, Lucas Buadest megtámadta egy bordeaux-i szurkoló, és a futballista agyrázkódást szenvedett, a mérkőzés félbeszakadt, és később sem folytatták.

A Bordeaux mérkőzésének sorsáról hétfőn dönt a liga Fegyelmi Bizottsága, francia újságírók szerint egészen biztosan a vendégcsapatnak adják a három pontot.

A hazai pályán egy góllal nyerő Le Havre megnyerte a bajnokságot is, ott a szurkolók néhány másodperccel a vége előtt kezdték meg az ünneplést, de azt a mérkőzést folytatták, és be is fejezték annak rendje és módja szerint.

BÖLÖNI LÁSZLÓ: MESSZIRŐL JÖVÜNK

„Elértük a céljainkat és ez a legfontosabb – idézte a meccs után a Metz vezetőedzőjét, Bölöni Lászlót a L'Équipe. – Messziről jövünk, rögös úton, de itt vagyunk, mindnyájan, együtt, a játékosok, a családok, a stáb. A legnagyobb öröm számomra, hogy egy olyan közösséget találtunk, amely elvállalta ezt a kolosszális munkát, amit végeztünk. Örömömre szolgált ez a munka, még ha nem is mondhatom, hogy könnyű volt. Büszke vagyok, az eredmény a játékunk jutalma. Néhány játékost visszahoztunk, akik korábban kicsit háttérbe szorultak és bizonyítani tudtak, igazi magot alkottunk ma. Az egyetlen negatívum az a szégyen, ami a Bordeaux-val történt, de az az ő problémájuk. A mi oldalunkról ez egy csodálatos este. A jövőt pedig még meglátjuk, kivel és hogyan folytatjuk.”


PERCRŐL PERCRE


Már több ezer ember a pályán, békésen ünneplik a Ligue 1-et.

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, ÓRIÁSI ÖRÖM, EGYÜTT ÜNNEPLIK A PÁLYÁN A SZINTE BIZTOS FELJUTÁST.

Három perc a ráadás.

A Le Havre szurkolói a lefújás előtt elözönlötték a gyepet, azt hitték, már vége a meccsnek. De nem... Folytatják még.



87. perc Habib Maiga váltja Mazizt.

86. PERC KEVIN SCHUR jobbal a bal alsóba lő középről, 11 méterről, Tomi passza után. 3–2!

80. per Félix Tomi be, Salles-Lamonge le. Lenny Joseph be, Mikautadzének nem ment ma. Ettől függetlenül 23 góljával a Ligue 2 gólkirálya lesz.

78. perc
Ba-bravúr! Bohnert jobbról jobbal laposan középre passzol, jobbal kapura lő ötről Schur, de balra elvetődve véd a hazai kapus!

77. perc Mikutadze megindul, de a 16-oson szereli őt Janneh.

75. PERC YOUSSE MAZIZ újabb fontos gólt szerez, kissé balról, 10-ről jobbal a bal, azaz a túlsó sarokba nyes egy szabadrúgás után elé csorgó labdát. 3–1!

72. perc Az ötös jobb sarkáról egy csel után beadás helyett egy védőbe lő a Traoré indításával meginduló Camara.

70. perc Lamine Camara be, Jallow le.

68. perc Derült égből szépítő gól, középről, hét méterről a bal alsóba fejel FLORIAN BOHNERT. Magri keresztpassza után: 2–1!

61. perc Antony Robic Alfarelát, Kévin Schur Benjamin Santellit váltja a vendégeknél.Florian Bohnert Van den Kerhhoffal pacsizhat.

A Metz előző 8, Bastia elleni meccséből 6-ot elveszített.

61. perc A jobbhátvéd emelése után jobbal a léc fölé lő a 16-os elől Alfarela.

Maziz: 30 meccs az idényben, 13 kanadai ponttal.

A Rodez gólszerzője agyrázkódást szenvedett, nem folytatják ma a Bordeaux meccsét...


Hosszasan élteti a közönség a gólszerzőt.

55. PERC ÚJABB HAZAI GÓL, remek, sokpasszos támadás, Jallow YOUSSEF MAZIZ elé passzol, visszafelé, laposan, a karmester jobbal a bal alsóba lő, kissé balról, 17 méterről. 2–0!

52. perc Ez sem 11-es! A 16-oson belül, középen szerelik keményen a meginduló Jallow-t.

49. perc Udol passzával megindul Maziz, majd ütközik Kaibouével... kirúgás. És ápolni kell a hazai játékost.

A téli vb óta a Metz (48) és a Bastia (42) szerezte a legtöbb pontot a ligában. Sorozatban a 25. meccsén marahat veretlen a Metz, ez máris rekordjuk!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Ousmane Ba váltja Ukidzsát, Jocelyn Janneh pedig a vendégek csapatkapitányát, Dominique Guidit.

Pályára lép Miralem Pjanic is, nagy közönségkedvenc itt még mindig. 2006 és 2008 között játszott itt, majd 7.5 millióért eladták a Lyonnak.



A Bordeaux meccse félbeszakadt, mert a vendégek gólszerzőjét megtámadták a szurkolók. Kicsit bonyolítja ez a helyzetet, nem tudni, hogy folytatják-e azt a mérkőzést... A Le Havre egy nullára vezet a Dijon ellen.



45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+3. perc FÖLÉ! Ukidzsa elméri Salles-Lamonge bal oldali szögletét, de megússza, mert öt méterről a léc fölé fejeli a labdát Guidi.

44. perc Mikautadze az ötös bal sarka elől ballal középre ad, ez a balra elvetődő kapusé.

42. perc Vendégkontra, Magri három csel után ballal métekkel lő a jobb felső sarok mellé az ötös bal sarkáról.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

42. perc Jallow, majd Maziz lő az ötös elől kapura, Sabaly, illetve Kouao beadása után, de mindkét próbálkozást blokkolják a védők.

A Bastia az előző 12 meccséből csak 2-t bukott el, és ez történelmének 2. legtöbb pontot hozó Ligue 2-es idénye.

40. perc N'Doram emel Mikautadze elé, de kivetődik a vendégkapus, Boucher.

35. perc Hatalmasat esik a hazaiak algériai kapusa, Ukidzsa, de elöklözi a csatárok elől honfitársa, Fan Den Kerkhof bal oldali beadását.Ápolás, de folytatja.

33. perc Maziz ballal a jobb alsó melé lő kissé balról, hétről, Udol kiváló csele és beadása után.

A 24 éves gólszerző szenegáli, hat éve került a Metzhez, a Génération Foot neveltje.


31. PERC VEZETNEK A HAZAIAK! Az Udol indította CHEIKH SABALY jobbal a túlsó alsóba emel jobbal, a kapus és a védők is a nagyot ugró, de a labdát az ötös előtt fejjel el nem érő Mazizra koncentráltak. 1–0!

30. perc A 250. Ligue 2-es meccsén szereplő Traoré elől elfejeli a labdát az ötösön egy bal oldali szöglet után Guidi.

25. perc Jallow jobb oldali beadása rossz a bal szélen felfutó Sabalynak, kirúgás.

23. perc Sébastien Salles-Lamonge kap sárga lapot, kegyetlenül odacsúszott Kouaónak.

21. perc MELLÉ! Sabaly balról zseniálisan passzol laposan Jallow elé, aki középről, 11 méterről jobbal a jobb alsó mellé lő.

18. perc Kaiboué odarúg Jallownak a felezőnél, de nincs sárga lap.

16. perc Az előbbi "losztásból" ismét helyzet, Traoré most középre fejeli a labdát, de ballal nem tud lőni estében az ötös elől Jallow, majd bevetődtek a gólra éhes N'doram elé is.

Kévin N'Doramot 4.5 millió euróért vették három éve a Monacótó, 2-szeres francia U21-es válogatott, apja a csádi Japhet N'Doram, a Nantes és a Monaco egykori ásza.

13. perc Egy jobb oldali, jobblábas Udol-beadást az ötös bal sarkáról jobbal a rövid sarok mellé pattogtat Traoré.

Óriási ünneplés kezdődött, majd szakadt félbe. Az ötödik percben hanggránátok robbantak, hatalmas füst volt, mi lesz itt, ha hazai gól születik?

Ilyen volt a hangulat a stadion előtt a mérkőzést megelőzően
Ilyen volt a hangulat a stadion előtt a mérkőzést megelőzően

10. perc Vezetnek a hazaiak? Nem, Sabaly lesről indulva adott gólpasszt balról az ötösre Mikautadzének. Aztán a grúz távoli lövése kapuscsemege.

6. perc Jallow cselezget a jobb szélen, a beadása azonban a védőké.

3. perc A 16-os jobb sarka elől jobbal a léc fölé ível Ducrocq.

2. perc Sabaly passzát Jean Jacques 18-ról jobbal a jobb alsóba rúgná, de vetődve fogja a labdát a vendégkapus.

1

. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta bordóban, a vendégek tiszta fehérben. A nézőtérem kiváló a hangulat.

Egy kis örökmérleg: 74 találkozó, 33 Metz- és 28 Bastia-sikerrel, 82, ill. 71 rúgott góllal.

Az 1−2. helyezett feljut az élvonalba, pontegyenlőség esetén a gólkülönbség, majd a több szerzett gól rangsorol.

Az élcsoport: 1. Le Havre 72 pont, 2. Metz 69 (58−31), 3. Bordeaux 69 (51−27)

„Tudjuk, milyen nagy a nyomás, a futballban és az életben semmi sem biztos, és mindig az utolsó lépést a legnehezebb megtenni – idézte Bölöni Lászlót a republicain-lorrain.fr. – Nyilván folyamatosan figyeljük a másik két mérkőzés alakulását, s biztos vagyok benne, ők is nézik, hogy áll a mi összecsapásunk. Ugyanakkor elsősorban azzal kell foglalkoznunk, hogy mi minden tőlünk telhetőt megtegyünk a sikerért. Nagyszerű idénye végén megérdemli csapatunk, hogy kedvező helyzetből várja az utolsó mérkőzést.”

Ha a Metz nyer a Bastia ellen, még aranyérmes is lehet, de jó eséllyel a második, feljutást érő helyen végez. Ebben az esetben a következő évadban minden bizonnyal Bölöni László lesz az egyetlen magyar vezetőedző az európai topligákban. A 70 éves szakember tavaly nyáron írt alá a klubhoz, az eddigi negyven mérkőzésen 21 győzelem, 12 döntetlen és hét vereség a mérlege. És természetesen ő is tudja, mekkora a tét, és milyen hatalmas várakozás előzi meg a péntek este 20.45-kor kezdődő utolsó fordulót. A stadionban telt ház lesz – 25 636 néző –, a városban pedig óriáskivetítőn lehet követni a Bastia elleni találkozót.

Feljuthat, sőt bajnok lehet péntek este Bölöni László vezetőedző irányításával a francia másodosztályban szereplő Metz. Az együttes egy fordulóval a bajnokság vége előtt a második helyen áll, ugyanúgy 69 pontja van, mint a harmadik Bordeaux-nak, és hárommal van lemaradva a Le Havre-tól. A Ligue 2-ben pontegyenlőség esetén először a gólkülönbség rangsorol, és ebből a szempontból a Metz áll a legjobban (+27), a Le Havre (+26) követi, majd a Bordeaux (+24). Izgalmasnak ígérkezik tehát az utolsó kör.

Nagy lehetőség előtt a Bölöni László vezette Metz: ha pénteken legyőzi a Bastiát, szinte biztosan feljut a francia élvonalba.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A METZ–BASTIA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik