A Dortmund bukása semmiség, itt van a szezon legdöbbenetesebb fordulata a focivilágban!

VOETBAL soccer D1 FIRST DIVISION RACING GENK EERSTE KLASSE RC GENK DIVISION UN PREMIERE DIVISION Horizontal FOOTBALL UNION FOOT
Antwerp's Toby Alderweireld scores a goal during a soccer match between KRC Genk and Royal Antwerp FC, Sunday 04 June 2023 in Genk, on the last day of the Champions' play-offs of the 2022-2023 'Jupiler Pro League' first division of the Belgian championship. BELGA PHOTO TOM GOYVAERTS (Photo by Tom Goyvaerts / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A Royal Antwerp FC nem akármilyen végjáték után lett a belga labdarúgó-bajnokság 2022-23-as szezonjának győztese.

Belgiumban az alapszakasz után megfelezik a pontokat, és az első négy helyezett egy oda-vissza vágós rendszerű körmérkőzést vív a helyezések eldöntéséért. A mostani szezonban az alapszakaszgyőztes Genk és a Royale Union Saint-Gilloise 38, az Antwerp (Bölöni László korábbi csapata) 36, a háromszoros címvédő Club Brugge pedig 30 ponttal vágott neki a rájátszásnak.

Az utolsó forduló előtt aztán még minden teljesen nyitott volt az első három helyen: az Antwerp és az Union SG 46, a Genk 45 ponttal várta a vasárnapi játéknapot: a Genk az antwerpenieket fogadta, míg Brüsszelbe a Bruges látogatott. Pontazonosság esetén az előkelőbb alapszakasz-helyezés döntött.

Az Union a 45. percig bajnoknak érezhette magát, amikor a Genk megszerezte a vezetést az Antwerp ellen. A második félidő elején aztán ismét a Saint-Gilloise állt az élen egy gyors góllal, ráadásul az Antwerp az 58. percben kiegyenlített a Genk otthonában. Noha a 75. percben a Genk ismét megszerezte a vezetést,

az Union győzelemre állt, így továbbra is bajnoknak látszott. Akkor azonban már nem, amikor a Bruges a 89. percben kiegyenlített ellene. Ekkor a Genk bajnoki címe ígérkezett a legvalószínűbbnek.

A Genk-drukkerek a szemüknek és a fülüknek sem akartak hinni a meccs hajrájában Forrás: AFP/Tom Goyvaerts

A hosszabbítás azonban még mindkét meccsen hozott fordulatot: a Saint-Gilloise kitámadt, így

a 93. percben gólt kapott – pedig ha nem kap gólt, bajnok lett volna!

Ugyanis a másik találkozón

Toby Alderweireld a 94. percben egyenlített, ezzel pedig a gól után emberhátrányba kerülő Royal Antwerp állt a tabella élére!

A Genk otthonában már nem született több gól, a lefújás pillanatában viszont Brüsszelben még tartott a meccs: ha az Union SG gólt lőtt volna, ő a bajnok. A 100. percben pedig meg is született a gól, ám a Bruges lőtte, így pedig

az antwerpeniek fellélegezhettek: 66 év után lettek ismét bajnokok!

Toby Alderweireld volt a hős, bajnok lett az Antwerp Forrás: Belga via AFP/Tom Goyvaerts

Az Antwerp és a Genk a Bajnokok Ligája-, az Union SG az Európa-liga-, a Bruges a Konferencia-liga-selejtezőjében indulhat a következő idényben.

A belga labdarúgó-bajnokság felsőháza, 6. (utolsó) forduló:
Genk – Royal Antwerp 2-2 (1-0)
Royale Union Saint-Gilloise – Club Brugge 1-3 (0-0)

A belga labdarúgó-bajnokság felsőházának végeredménye:
1. Royal Antwerp 47 pont, 2. Genk 46 pont, 3. Royale Union Saint-Gilloise 46 pont, 4. Club Brugge 36 pont