Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy erdélyi nagyi elárulta: így lesz mennyei a franciasaláta, azaz a böff

default user icon
MME
A franciasaláta az egyik legnépszerűbb fogás itthon, ugyanis remekül illik sült húsokhoz és fasírtok mellé. Erdélyben azonban nem köret, hanem előétel, és egy titkos összetevőtől lesz ellenállhatatlan íze.

Magyarországon a vasárnapi és ünnepi ebédek gyakori eleme a franciasaláta és rendszerint köretként fogyasztjuk. Erdélyben azonban nem pusztán, sőt nem is elsősorban köret, hanem egyfajta könnyed, de tartalmas előétel.

A böff (vagy boeuf) egy hússaláta, melyet hagyományosan ünnepekkor készítenek, méghozzá a húsleves alapanyagaiból. A böfföt általában nem önmagában, hanem akkor készítik, amikor húsleves is fő a tűzhelyen. Ilyenkor vagy több zöldséget tesznek a levesbe és abból állítják össze a böfföt, vagy a megmaradt, főtt leveszöldséget használják fel hozzá. A böff tehát maradékmentésre is tökéletes!

Az erdélyi böff titkos összetevője: a húsleves

A Mindmegette stábja Erdély szívében, a Székelyudvarhely közelében található Székelylengyelfalván kóstolhatta a hamisítatlan böfföt, és elhoztuk nektek a receptjét is.

Mivel a böff nem gyorsfagyasztott zöldségkeverékből készül, ezért az íze is teljesen más, mint az átlagos franciasalátáknak. Sokkal finomabb, gazdagabb annak köszönhetően, hogy a leveszöldségek átveszik a velük főtt hús, hagyma és fűszerek ízét. Az erdélyi böffbe a zöldségek mellett kerülhet a leveshúsból is, ezáltal még tartalmasabb fogás, mint a sima franciasaláta.

Ha előételként szervírozzuk, akkor frissen sült, ropogós kenyérrel tálaljuk, de sültek mellé köretként is tökéletes.

Hozzávalók az erdélyi böffhöz, azaz a franciasalátához:

  • 4 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db krumpli
  • 1/2 db karalábé
  • 1/2 db zeller
  • levesben főtt hús
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl olaj
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A húslevesben főtt zöldségeket leszűrjük, apró kockákra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük.
  2. A főtt leveshúst szintén apró kockákra daraboljuk, és hozzátesszük a zöldségekhez.
  3. Egy másik tálba beletesszük a két tojássárgáját és a mustárt, jól elkeverjük egy habverővel. Folyamatos kevergetés mellett nagyon lassan, apránként hozzácsorgatjuk az olajat. Egészen addig keverjük, amíg fényes és kemény nem lesz a házi majonéz.
  4. A majonézt ráöntjük a zöldséges-húsos keverékre, és jól összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Kerülhet bele felkockázott csemegeuborka is.
  5. Tálalás előtt hűtőben pihentetjük.

Borítókép: Shuttertstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss