FTC: Azért vállaltam ezt a munkát, hogy BL-t nyerjek – Martin Albertsen

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.06.10. 19:39
null
Martin Albertsen szerint a következő években mindenkinek számolnia kell az FTC-vel (Fotó: Getty Images)
Dán szakember veszi át az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának irányítását, Elek Gábor tizenöt éves ténykedése után Martin Albertsen kezébe kerül a stafétabot.

–Nagyon izgatott?
–Természetesen, olyan ez, mint amikor egy álom valóra válik – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Martin Albertsen, a Ferencváros női kézilabdacsapatának új vezetőedzője. – Európai élcsapatot irányíthatok, aminek legnagyobb bizonyítéka, hogy a Fradi a múlt héten Bajnokok Ligája-döntőt játszhatott. Ráadásul a legjobb szurkolótábort is szemügyre vehettem a budapesti final four során, és jó látni, hogy a drukkerek mennyire lelkesednek a női kézilabdáért.

–És kedvelte, amit látott a BL négyes döntőjében az MVM Dome-ban?
–Nagyon. Ez a legjobb létesítménye a kézilabdának a világon, tudom, hogy nézőszámrekordok dőltek meg. A játék színvonala – mind a négy résztvevő csapaté – pedig elképesztően magas volt. Modern kézilabdát láttunk hatalmas sebességgel, rengeteg történéssel. Akadtak csodás pillanatok, mint például az FTC utolsó másodperces diadala az elődöntőben az Esbjerg ellen. Ezekre a történetekre van szüksége a kézilabdának, hogy még több szurkolója legyen.

–És milyen benyomások érték a Ferencváros játéka által?
–Nagyon jó csapatot láttam, amely fiatalabb és idősebb játékosok elegye. Utóbbiak rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, igazi szenvedéllyel játszanak, és így tudnak segíteni az ifjabbaknak. Ha a jövőt nézzük, akkor fontos, hogy továbbra is modern kézilabdát játsszunk. A Fradi bizonyította a Metz elleni negyeddöntő és a budapesti final four során, hogy képes a legmagasabb szinten játszani, okosan, hatékonyan teljesít sok egy az egy elleni játékot erőltetve. A Metz elleni negyeddöntő visszavágója előtt sokan megkérdőjelezték volna ezt, de elképesztő volt látni, mi történt Franciaországban, ott mindenképpen helyes útra talált az FTC. A kapusok teljesítménye, szereplése látványosan javult, és ez nagyon fontos a mai kézilabdában, elég csak nézni, mit művel Katrine Lunde a BL-győztes Vipers kapujában. A Fradi hálóőrei Metzben és az Esbjerg elleni elődöntőben is remekeltek, és sokat tettek hozzá, hogy hátrányból sikerüljön fordítani. Ami még nagyon tetszett, az a harci szellem, és ebből a szempontból az egész négyes döntő legjobbja volt a Ferencváros. Ez nagyon fontos pontja a jövőbeni közös munkának, mert ezt a mentalitást meg kell őriznünk a továbbiakra is.

–Ez az a stílus, amit kedvel, amikor a csapata játszik?
–Igen, ezt a küzdőszellemet, elszántságot meg kell tartanunk a jövőben is. Az elmúlt húszéves edzői karrierem alatt is ez volt az elvárás a csapataimnál. Szintén fontos lesz, hogy a játékosaim mindennap fejlődni akarjanak, és a lehető legnagyobb ambícióval álljanak a munkához. A modern kézilabdában nagyon hatékonynak kell lenned, nem fér bele, hogy sokat hibázz. A beállójáték eredményessége nagyban meghatározó, mert az elmúlt években sokkal nagyobb figyelem hárult az átlövők elleni védekezésre. A védekezésben több variációt kell alkalmaznunk, és a mérkőzések alatt pedig ezek közül a leghatékonyabbat kiválasztani. Mégpedig azt, amellyel az ellenfelet legyőzhetjük. Nem én vagyok az első edző, aki azt mondja, hogy a védekezés minősége meghatározza a kapusteljesítményt is. Persze néha a kapus megoldja maga is a feladatot, de ez hosszú távon lehetetlen. Ahhoz, hogy megnyerjünk egy bajnokságot vagy tornát, nekünk kell a legjobb védekezéssel rendelkezni. És nekem ez a legfontosabb. Láttuk a Győri Audi ETO Vipers elleni BL-elődöntőjét, és azt kellett újra felismerni, hogy a kézilabda immár sok- és gyorsfutásos játék. Nekünk is sokat kell majd futni labdával és anélkül egyaránt.

–Mennyi időt töltött Budapesten? Sikerült megismernie az FTC csarnokát, infrastruktúráját?
–Korábban többször szerepeltem a Ferencváros ellen a Viborg vagy a Bietigheim edzőjeként, például a 2012-es KEK-döntő alkalmával, de később Bajnokok Ligája-mérkőzéseken is. Ugyancsak jártam itt felkészülési tornák alkalmával. Az elmúlt esztendőben pedig az európai szövetség meghívására tölthettünk el néhány napot a BL négyes döntő alkalmából Budapesten a családommal. A város a feleségemet is lenyűgözte, és egyetértettünk abban, hogy ez az a hely, amit mindenképpen meg kell nézni legalább egyszer, mert egyszerűen gyönyörű.

–És gondolom a Fradi-szurkolók lelkesedése is nyomott hagyott önben.
–Ez volt az egyik legfőbb indok, amiért nem mondhattam nemet a Fradi megkeresésére. Sok helyen hangoztatják, hogy a drukkerek jelentik a nyolcadik játékost, de azt hiszem, a Ferencvárosnál a leghitelesebb ez a kijelentés a világon, és ez a BL négyes döntő alatt is látszott.

–A klub elnöke, Kubatov Gábor korábban többször is kijelentette, hogy a következő években Bajnokok Ligáját szeretne nyerni női kézilabdában a Ferencváros. Reálisnak látja ezt a célt?
–Ez természetesen óriási kihívás, személy szerint nekem is, hiszen edzőként nem sikerült még megszereznem ezt a trófeát, és azért vállaltam a munkát, hogy elérjem ezt a célt. Úgy gondolom, a következő években mindenkinek számolnia kell az FTC-vel, és ha sikerül megnyerni a Bajnokok Ligáját, akkor megvalósul az az álom, amelyre mindannyian vágyunk.

Több mint kétszáz nemzetközi mérkőzés
Martin Albertsen22 évesen sérülés miatt fejezte be játékos-pályafutását, így viszont fiatalon elkezdődhetett az edzői karrierje. A 45 éves dán szakember hazájában a Viborgnál, a Randersnél és a Köbenhavnnál is dolgozott, 2012-ben például az elsőként említett klubot KEK-döntőig vezette, ám alulmaradt a Ferencvárossal szemben. 2014-ben szerződött a német Bietigheimhez, amelynél öt évig dolgozott, és 2017-ben EHF-kupa-döntőt vívhatott. Klubcsapataival eddig több mint 200 nemzetközi mérkőzésen szerepelt, Dániában a Viborggal 2002-ben és 2004-ben, Németországban a Leipziggel 2006-ban, a Bietigheimmel 2017-ben és 2019-ben lett bajnok, mindemellett három kupasiker is fűződik a nevéhez. 2018-ban vállalta el a svájci női válogatott szövetségi kapitányi posztját, és a csapat története során először szerepelhetett világversenyen, mégpedig a 2022-es Európa-bajnokságon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik