Videón láthatjuk a Föld színéről szinte teljesen eltűnt kaposvári várat

Csupán írásos és rajzos dokumentumokból, valamint a föld alól előkerült falmaradványokból, vagyis azok vastagságából sejthető, hogyan nézhetett ki egykor teljes pompájában a kaposvári vár. Szinte teljesen eltűnt, mégis maradtak nyomai. A három évvel ezelőtti régészeti ásatások során feltárt terület olyan információkat rejtett, amelyek segítségével a szakemberek valósághű képet alkothattak az erődítményről.

Forrás: Pazirik

Az építmény egykor a Kapos árterében állt méltóságteljesen, a mocsár közepén. A három évvel ezelőtti ásatások eredményének birtokában egy grafikai megoldásokkal foglalkozó cég képeket és kisfilmet készített: megmutatták, hogyan nézhetett ki az egykori építmény.

"Fő profilunk a történelem. Elsősorban műemléképületek rekonstrukciójával foglalkozunk. Leginkább várakkal, templomokkal, és kastélyokkal" – sorolta Szakonyi Balázs, a pécsi társaság kreatív vezetője, aki 3D-grafikusként működött közre a kaposvári vár projektben. A megvalósításhoz a kaposvári, Molnár István vezette régészeti kutatás alapján előkerült adatokra és Buzás Gergely, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója szakértelmére támaszkodtak.

"Fontosnak tartottuk, hogy a történelmi tájat is bemutassuk, hiszen napjainkban már nem az akkori látványt nyújtja a vidék. Pánya István a kecskeméti múzeum történeti tájak szakértőjeként nyújtott segítséget abban, hogy bemutathassuk, milyen lehetett a Kapos folyó ártere a XV. század végén. Neki köszönhetően 50 négyzetkilométernyi területet tudtunk látványosan bemutatni a most elkészült kisfilmben" – mondta Szakonyi Balázs, aki azt is elárulta, hogy egy-egy épület kidolgozásakor az építtető és az építők személye, az adott kor divatja is segít nekik. Például az ablakok formájára lehet következtetni, ám azt, hogy hol helyezkedtek el az épületen, és mennyi volt belőlük, már nehezebb kitalálni.

A kaposvári vár egyike annak a csaknem hatvan várnak, amelyet az elmúlt tizenöt évben rekonstruáltak – írja a sonline.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek