Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton két játszmában kikapott Adrian Mannarinótól, így a magyar teniszválogatott 2-2-es állásról várhatja a Davis-kupa-világdöntő selejtezőjében a francia csapat elleni utolsó mérkőzést.

Piros Zsombor győzelmét és Fucsovics Márton vereségét követően szombaton 1-1-ről folytatódott a Magyarország-Franciaország párharc Tatabányán, a páros után pedig a hazai csapat került egy lépésre a csoportkörbe jutástól, miután Marozsán Fábián és Valkusz Máté két játszmában legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott ellenfelét.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány döntése alapján magyar oldalon Fucsovics Márton vívta a párharc negyedik mérkőzését Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Benjamin Bonzi veresége és a meccs után mutatott letargikus hangulata után várható volt, hogy Sébastien Grosjean szövetségi kapitány lecseréli szombatra a legmagasabban rangsorolt játékosát. A páros mérkőzés előtt a világranglistán 58.

Adrian Mannarino aktívan melegített a pályán, majd miután a páros alatt ő hagyta el a kispadot, egyértelmű volt, hogy ő lesz a hét eleje óta hátsérüléssel bajlódó Fucsovics Márton ellenfele

a párharc negyedik meccsén.

Fucsovics kiválóan kezdte a Mannarino elleni mérkőzést Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A két játékos kétszer játszott egymás ellen, Fucsovics pedig mindkét alkalommal szettveszteség nélkül, kemény borításon tudott nyerni, ráadásul a 34 éves francia a közelmúltban távol is került a legjobb formájától – mindez bizakodásra adott okot a találkozót megelőzően. A meccs eleje jól is kezdődött:

az első játékban az Ugo Humbert-hez hasonlóan balkezes Mannarinót ugyan még kisegítették a szervái, a következő gémekben egyértelműen Fucsovics irányította a játékot.

Mozgatta ellenfelét, olykor pedig a lapos nyeséseivel is megzavarta őt, így 3-1-es előnyhöz jutott a magyar teniszező.

Adrian Mannarino nem találta az ellenszert Fucsovicsra a mérkőzés elején Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A francia ezután feljebb kapcsolt, és amellett, hogy az első adogatásai továbbra is kimagasló százalékban jöttek be, a tenyeresei is veszélyesebbé váltak. Egy látványos labdamenet után 2-3-nál bréklabdához jutott, amit egy Fucsovics-hibával ki is használt, majd egy gyors szervajátékkal 4-3-nál már Mannarinónál volt az előny, amivel felerősítette a francia szurkolótábor hangját. Nagyon fontossá vált így a nyolcadik játék, amely során

négyszer is a vonalat találta el Fucsovics Márton, ezzel pedig ki tudott egyenlíteni.

A magyar játékos egyre többször ütött Mannarino fonákjára, de a francia azon az oldalon is felerősödött, és egy hálón átcsorgó pontnak is köszönhetően könnyedén hozta a saját adogatását.

Fucsovics az első szett második felében kevésbé tudta irányítani a játékot Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Fucsovicsnál is visszatértek a szebbnél szebb ütések, amit a közönség lelkes üdvrivalgással hálált meg, de az egyenlítés után Mannarino 30-30-at követően két bravúrponttal ismét egy játékra került az első szettől. A francia szurkolók eksztázisban törtek ki, miután 0-30-cal indult a tizenkettedik játék, de Fucsovics sorozatban négy pontot nyerve rövidítésre mentette a játszmát.

A tie-break elején – ahogy szinte a teljes szett során – nem jöttek be a hazai játékos első szervái, így azonnal minibrékhátrányba került,

de Mannarinón is látszott az izgatottság, így Fucsovics hamar visszajött.

Fucsovicsnak meggyűlt a baja az adogatásokkal az első szettben Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Egy maratoni labdamenetben óriásit védekezett a francia, a magyar azonban hibázott, ezért 4-2-es francia vezetéssel fordultak a felek. Elkelt a hangos biztatás Fucsovics Mártonnak, aki élt is vele, mert a következő három pont az övé lett. 5-4-nél azonban ahelyett, hogy saját adogatásból lezárta volna a szettet, mindkét pontját elveszítette, így Franciaország jutott játszmalabdához.

Mannarino egy ki nem kényszerített hibája után 6-6-tal folytatódhatott a rövidítés, a következő két labdamenetben viszont Fucsovics hibázott, így 66 perc után 7-6-tal a franciáé lett az első szett.

Fucsovics kiadta magából a feszültséget, a leülés előtt ugyanis többször a földhöz vágta az ütőjét mérgében, amiért figyelmeztetésben is részesült.

Fucsovics Márton nehezen fogadta az első játszma elvesztését Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ez a jelenetsor azonban egyáltalán nem segített a magyar teniszezőnek, aki 4 ki nem kényszerített hibával semmire vesztette el az adogatását, majd Mannarino szervagémjében további 3 rossz ütéssel folytatta. Ez a sorozat folytatódott:

úgy vezetett 4-0-ra a francia, hogy Fucsovics egyetlen pontot sem szerzett, cserében ütött 12 ki nem kényszerített hibát.

Adrian Mannarino összeszedetten és pontosan játszott a meccs második felében Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az ötödik gém első három labdamenete is Mannarinóé lett, így sorozatban már 21 megnyert pontnál járt, ám 0-40-ről sikerült megfordítania a hosszúra nyúlt és látványos ütéseket hozó gémet a magyar játékosnak, így 1-4-gyel mehettek pihenőre a játékosok – a továbbra is bizakodó közönség lelkesen díjazta Fucsovics küzdelmét.

Fucsovicsnak semmi sem sikerült a második szett elején Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Mannarino játékának színvonala azonban egy kicsit sem esett vissza, és magabiztosan hozta a szerváját, majd látványosan könnyen vette a hetedik gémet, így 5-2-nél adogathatott a meccsért. Ezt simán meg is tette:

jó szervákkal és Fucsovics hibáival lezárta a 102 perces találkozót,

amelyet követően a magyar játékos nem szeretett volna nyilatkozni a pályán a helyi közönség előtt. A meccs utáni sajtótájékoztatón Fucsovics elárulta, hogy szerinte az állapotához képest mindent megtett, de szó sem lehetett arról, hogy ne ő játssza az egyes mérkőzést. Hozzátette, hogy

az első szett végjátéka után mentálisan is megtört,

amit a kiválóan teniszező Mannarino kíméletlenül ki is használt. A magyar játékos az újságíróknak megerősítette, hogy az állapota ellenére a

jövő héten pályára lép Montpellier-ben.

Fucsovics Márton nem volt tökéletes állapotban a hétvégi Davis-kupa-forduló alatt Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A 34 éves Mannarino a győzelmével 2-2-re alakította a párharc állását, így

a csoportkörbe jutásról az ötödik találkozó dönt Marozsán Fábián és Ugo Humbert között.

Eredmény, Davis-kupa-világdöntő, selejtező:
Fucsovics Márton – Adrian Mannarino 6-7 (6-8), 2-6
korábban:
Piros Zsombor – Benjamin Bonzi 7-6 (7-4), 6-3
Fucsovics Márton – Ugo Humbert 3-6, 2-6
Marozsán Fábián, Valkusz Máté – Nicolas Mahut, Arthur Rinderknech 6-2, 7-6 (7-4)
a párharc állása: Magyarország–Franciaország 2-2

A Davis-kupa-világdöntő selejtezőinek a tétje, hogy a párharc győztesei részt vehetnek a szeptemberi, 16 fős csoportkörben. Magyarország hatodik alkalommal csap össze a tízszeres győztes Franciaországgal a Davis-kupa történetében, az egyetlen magyar sikert az 1948-as év hozta, legutóbb pedig 1994-ben, a magyar teniszválogatott első világdöntő-főtáblás évében mérkőzött meg egymással a két csapat.