Szoboszlaiból hős lett, Benzema és Messi drámaian búcsúzott, Ronaldóék kudarcot vallottak

Horizontal
Leipzig's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai (C) lifts the trophy after their team won the German Cup (DFB Pokal) final football match RB Leipzig v Eintracht Frankfurt in Berlin, Germany, on June 3, 2023. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) / DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND QUASI-VIDEO.
Vágólapra másolva!
Minden európai labdarúgó-topliga befejeződött a hétvégén, miután Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is megrendezték az utolsó fordulót. A bajnoki cím már korábban eldőlt mindenhol, de a dobogóért, az európai kupaindulást érő helyekért és a kiesés elkerüléséért egyaránt óriási csata folyt – az olaszoknál pedig még folyik is. Noha Angliában és Németországban már korábban véget ért a bajnokság, itt sem telt eseménytelenül a szombat, hiszen a kupadöntőkre került sor: az FA-kupa manchesteri házidöntőjét a City nyerte, míg a németeknél az RB Leipzig Szoboszlai Dominik góljának is köszönhetően védett címet. Lássuk, milyen érdekességeket hoztak a hétvégi mérkőzések!

Anglia – gól a 13. másodpercben, egy lépésre a City-tripla

A Ligakupa-győztes Manchester United 21. alkalommal szerepelt az FA-kupa-döntőben, ami rekordnak számít a sorozat történetében. Azonban ez volt az első alkalom, hogy a városi rivális Manchester Cityvel csapott össze a fináléban.

A bajnoki címvédő City már a középkezdés után, a 13. másodpercben, az FA-kupa-döntők történetének leggyorsabb góljával megszerezte a vezetést.

Egy előreívelés után Kevin De Bruyne vívott fejpárbajt Victor Lindelöffel, a svéd védő azonban középre fejelte ki a labdát, az érkező İlkay Gündoğan pedig kapásból, 19 méterről védhetetlen gólt lőtt a bal felső sarokba. A 31. percben a semmiből, egy videóbíró segítségével megítélt tizenegyessel egyenlített a Manchester United: Bruno Fernandes higgadtan a kapu jobb oldalába gurított a balra vetődő Stefan Ortega mellett.

A folytatásban is Pep Guardiola csapata irányította a meccset, Erik ten Hag együttese inkább csak gyors kontrákkal próbált veszélyeztetni.

Az 51. percben aztán a City egy újabb gyönyörű Gündoğan-góllal ismét vezetést szerzett Kevin De Bruyne szabadrúgása után.

Mindkét csapat előtt adódott a későbbiekben egyenlítési lehetőség, de a sok City- és a kevés United-helyzet sem hozott gólt, így a kékek négy év szünet után megnyerték történetük hetedik FA-kupáját.

Pep Guardiola a futballtörténelem első edzője lehet, aki két különböző csapattal is (a Barcelona 2008-09-es szezonja után) triplázni tud, hiszen a bajnoki cím és az FA-kupa megnyerése után szombaton az Internazionale ellen a Bajnokok Ligája-döntőben lép pályára a City.

A mérkőzés után a katalán edzőt elöntötték az érzelmek, a játékosok pedig óriási bulit csaptak az öltözőben, ahonnan az alkohol sem hiányozhatott.

FA-kupa, döntő:
Manchester City–Manchester United 2-1 (1-1)
gólszerzők: Gündoğan (1., 51.), ill. Fernandes (33. - tizenegyesből)

Németország – 35 év után magyar gólszerző a kupadöntőben

A három magyar válogatott futballistát (Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominiket) is foglalkoztató RB Leipzig története első nagy trófeáját szerezte meg azzal, hogy az előző szezonban legyőzte a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburgot, most pedig

az Eintracht Frankfurt ellen készült megvédeni a címét a csapat. Orbán és Szoboszlai is kezdőként kapott bizalmat.

A meccs elején mindkét csapat előtt adódtak kisebb-nagyobb helyzetek, de ezután alábbhagyott a játék lendülete, és inkább a mezőnyben birtokolták a csapatok a labdát. Amikor már úgy tűnt, a Frankfurt a hosszabbítás elkerülése érdekében nagyobb kockázatot vállal, a 71. percben jött az addig semmit sem mutató Christopher Nkunku, és egy megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést a Leipzignek.

A 85. percben aztán

Szoboszlai Dominik eldöntötte a kupa sorsát,

miután Nkunku passzát az ötös jobb sarkáról a hosszú alsó sarokba lőtte. Ezzel

1988 után szerzett ismét magyar játékos gólt a Német Kupa döntőjében, akkor Détári Lajos volt eredményes, éppen az Eintracht Frankfurt színeiben.

A hátralévő időben a Frankfurt erejéből a szépítés sem jött össze, így a 80. Német Kupát a Lipcse nyerte, megvédve ezzel címét. Szoboszlai pedig talán az utolsó meccsét játszotta a klub színeiben – ebben az esetben góllal és kupagyőzelemmel búcsúzhat.

Orbán (balra) és Szoboszlai (középen) Gulácsival egyetemben ismét Német Kupa-győztesek lettek Forrás: AFP/Odd Andersen

A meccs után nem maradhatott el az ünneplés sem: még a stadionban egy neki mutogató Frankfurt-szurkolónak vágott vissza stílusosan, majd a sajtótájékoztatón a társaival együtt alaposan meglepte az edzőjüket, Marco Rosét, akit több korsónyi sörrel leöntöttek.

Német Kupa, döntő:
RB Leipzig-Eintracht Frankfurt 2-0 (0-0)
gólszerző: Nkunku (71.), Szoboszlai (85.)

Olaszország – a Lazióé az ezüst, a Juvéé csak az Ekl, egy percre volt a kieséstől a Verona

A Serie A-ban a Napoli bajnoki címe mellett a további három Bajnokok Ligája-induló is biztos volt, csak a sorrendjük nem. Végül az Inter sikere után a Lazio is győzni tudott, így a római csapat szerezte meg a második helyet a BL-döntős klub és a Milan előtt. A többi európai kupaindulásért ennél nagyobb csata folyt: végül

a két, Európa-ligát érő helyet az Atalanta és a Roma szerezte meg, míg a 10 pontos levonással sújtott Juventus a Konferencia-ligában szerepelhet.

Utóbbi sorozat jelenlegi kiírásának döntőse, a Fiorentina győzelemmel hangolt a szerdai, West Ham United elleni fináléra.

A Lazio kapusa, Ivan Provedel ligarekord-beállítást jelentő 21 meccsen nem kapott gólt

A kiesés sorsa sem dőlt még el teljesen az utolsó forduló előtt, hiszen a Sampdoria és a Cremonese mellett nem volt biztos, hogy a Spezia vagy a Verona esik ki az élvonalból. A két klub pontazonossággal állt, és mindkettejüknek bravúrra lett volna szükség: a veronaiaknak a Milan otthonában, a Speziának pedig Rómában.

Sokáig a Spezia volt kedvezőbb helyzetben, a Verona egyetlen pillanatig nem állt bennmaradásra,

a Milan pedig Rafael Leao hajrában szerzett duplájával pedig meg is nyerte a meccset. Azonban a Spezia hiába vezetett a fővárosban, végül vereséget szenvedett az utolsó percben született Paolo Dybala-góllal, aminek a Roma azt köszönheti, hogy sikerült megszereznie a hatodik helyet a Juventus előtt.

José Mourinho együttese jövőre ismét az Európa-ligában küzdhet Forrás: NurPhoto via AFP/Mairo Cinquetti/NurPhoto/Mairo Cinquetti

Az idei bajnokságtól bevezetett szabály alapján pedig így egy mérkőzés még van hátra a szezonból, ugyanis

mivel pontazonossággal végzett a 17-18. helyen a Spezia és a Hellas Verona, így köztük egy semleges pályán lejátszott, egymeccses találkozó dönt majd június 11-én arról, hogy ki őrzi meg az élvonalbeli tagságát.

A Serie B-ből a Frosinone és a Genoa már felkerült, a harmadik, feljutást érő helyért a Cagliari és a Bari vív oda-vissza vágós párharcot egymás ellen.

Serie A, 38. (utolsó) forduló:
Sassuolo–Fiorentina 1-3 (0-0)
Empoli–Lazio 0-2 (0-0)
Cremonese–Salernitana 2-0 (1-0)
Torino–Internazionale 0-1 (0-1)
Napoli–Sampdoria 2-0 (0-0)
Milan–Verona 3-1 (1-0)
Roma–Spezia 2-1 (1-1)
Atalanta–Monza 5-2 (2-0)
Lecce–Bologna 2-3 (1-0)
Udinese–Juventus 0-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 27 23 1 3 69-13 56 72
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Juventus 27 17 4 6 42-21 21 57
V
V
D
GY
V
I
3.
AC Milan 28 17 6 5 53-36 17 56
GY
V
V
D
GY
I
4.
Bologna 27 14 4 9 41-24 17 51
GY
GY
GY
GY
GY
I
5.
AS Roma 27 14 8 5 52-33 19 47
GY
V
GY
GY
GY
I
6.
Atalanta 27 14 9 4 49-30 19 46
GY
GY
D
V
V
I
7.
SSC Napoli 27 12 8 7 42-31 11 43
V
D
D
GY
GY
I
8.
ACF Fiorentina 27 12 9 6 39-30 9 42
GY
V
D
GY
D
I
9.
Lazio 27 12 11 4 32-29 3 40
GY
V
GY
V
V
I
10.
Monza 28 10 9 9 32-36 -4 39
D
GY
GY
GY
V
I
Teljes lista

Spanyolország – Benzema és Lahoz felemás távozása, fordulatok a bennmaradásért

A La Ligában a második, a hetedik és a tizennyolcadik pozíciót figyelte mindenki: előbbi kettőt megszerezni, utóbbit elkerülni akarták a csapatok. Az ezüstérem végül a Real Madridé lett annak ellenére, hogy nem tudott győzni a csapat, de az Eden Hazard mellett szintén búcsúzó Karim Benzema tizenegyesgóljával elért egy pont elégnek bizonyult.

Az Atlético Madrid ugyanis hiába fordított az argentin Angel Correa duplájával a Villarreal otthonában, a hazai csapat a 93. percben egyenlített, így a piros-fehérek maradtak a harmadik helyen.

Karim Benzemától stílusosan búcsúztak a társak Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Konferencia-ligát érő hetedik helyet végül a sorsát a saját kezéből ki nem engedő Osasuna szerezte meg, miután Ante Budimir duplájával nyert a Girona ellen.

A Sevilla vereséggel, így csupán a 12. helyen zárt, de a budapesti Európa-liga-döntő megnyerésével így is a BL-ben indulhat jövőre a csapat.

Egy tét nélküli meccs is hozott emlékezetes pillanatokat: a Mallorca és a Rayo Vallecano játékosai díszsorfallal búcsúztatták Antonio Mateu Lahoz játékvezetőt. A 45 éves bíró januárban döntött úgy, hogy 15 évnyi aktív játékvezetés után visszavonul, miután vezetett egy BL-döntőt, de a katari világbajnokságon botrányosan vezette a Hollandia-Argentína negyeddöntőt, majd a Barcelona-Espanyol spanyol bajnokin csinált bohócot magából, amelyen 15 sárga lapot és két piros lapot osztott ki.

Antonio Mateu Lahoz sírva, a Son Moix-ban búcsúzott a játékvezetéstől Forrás: Twitter

A kiesés elkerüléséért hat csapat küzdött vasárnap este – közülük öten örülhettek, hiszen az Espanyol és az Elche búcsúja már korábban biztossá vált.

A Valladolid várta a legrosszabb helyzetben, 39 ponttal a fordulót, előtte az Almería és a Celta Vigo 40, a Cádiz, a Getafe és a Valencia 41 ponttal állt.

A Cádiz hamar vezetést szerzett az Elche otthonában, ahogy a Valencia is korán hátrányba került a Joaquíntól elbúcsúzó Betis vendégeként. Az első félidő végén a Celta Vigo is előnybe került, pedig a bajnok Barcelonát fogadta. Az Almería a második játékrész elején hátrányba került, így visszacsúszott a kieső helyekre, de az Espanyol otthonában gyorsan sikerült az egyenlítés, ezzel ismét a Getafét fogadó Valladolid állt a vonal alatt.

A Celta a félidő felénél megduplázta az előnyét egy elképesztő góllal, majd a Valencia és az Elche is egyenlített, de az igazi fordulatot az okozta, hogy az Espanyol ismét megszerezte a vezetést az Almería ellen.

Így a Valladolidnak úgy tűnt, jó a döntetlen, de a 88. percben az Almería egy büntetőből ismét egyenlített, erre pedig már nem volt válasz egyik meccsen sem.

Ezzel az elnökként dolgozó Ronaldo csapata, a Real Valladolid került a másodosztályba, ahonnan a Granada és a Las Palmas került fel a kiesők helyére, míg a harmadik feljutó a Levante-Alaves-Eibar-Albacete négyesből kerül majd ki.

La Liga, 38. (utolsó) forduló:
Mallorca–Rayo Vallecano 3-0 (0-0)
Real Sociedad–Sevilla 2-1 (1-0)
Real Madrid–Athletic Bilbao 1-1 (0-0)
Villarreal–Atlético Madrid 2-2 (1-1)
Osasuna–Girona 2-1 (0-0)
Real Betis–Valencia 1-1 (1-0)
Celta Vigo–FC Barcelona 2-1 (1-0)
Valladolid–Getafe 0-0
Elche–Cádiz 1-1 (0-1)
Espanyol–Almería 3-3 (1-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 27 20 1 6 56-18 38 66
D
GY
D
GY
D
I
2.
Girona 27 18 4 5 57-33 24 59
D
V
V
GY
V
I
3.
Barcelona 27 17 3 7 56-34 22 58
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Atletico Madrid 27 17 6 4 54-29 25 55
D
V
GY
D
GY
I
5.
Athletic Bilbao 27 14 5 8 46-26 20 50
GY
D
GY
V
D
I
6.
Real Betis 27 10 5 12 32-28 4 42
D
GY
D
GY
V
I
7.
Real Sociedad 27 10 7 10 37-29 8 40
D
V
GY
V
V
I
8.
Valencia 26 10 9 7 31-31 0 37
V
GY
V
D
D
I
9.
Las Palmas 27 10 10 7 29-29 0 37
D
GY
V
D
D
I
10.
Osasuna 27 10 11 6 31-37 -6 36
V
GY
GY
D
GY
I
Teljes lista

Franciaország – Messi füttyszóval, Ramos góllal búcsúzott; dráma a hátsó régióban

A francia labdarúgó-bajnokság zárófordulójában a bajnok Paris Saint-Germain a Clermont csapatával játszott hazai pályán. A meccs előtt párizsi csapat játékosai a gyerekeikkel és Sergio Rico-feliratú mezzel érkeztek a gyepre – a PSG spanyol válogatott kapusa múlt vasárnap leesett a lováról, azóta intenzív osztályon ápolják.

A mérkőzés izgalmasan alakult, hiszen

a fővárosiak kétgólos előnyben is voltak, végül mégis 3-2-re kikaptak.

A gólkirály Kylian Mbappé ezúttal is betalált, ahogy a PSG-től elköszönő Sergio Ramos is góllal búcsúzott.

A szintén távozó Lionel Messit viszont kifütyülték az utolsó meccsén a párizsi szurkolók:

az argentinok világbajnokát leginkább a második félidő elején kihagyott helyzete után kezdték kifütyülni.

Messi vereséggel és füttyszó közepette búcsúzott a PSG-től Forrás: AFP/Valery Hache

Ami a többi helyezést illeti: a bajnok PSG mögött a Lens végzett a második helyen, így ez a két csapat kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája főtáblájára, a harmadik Olympique de Marseille pedig a BL-selejtezőben lesz érdekelt.

Az Európa-ligában a Rennes indulhat,

mivel az utolsó fordulóban győzni tudott a Brest otthonában, ezzel pedig megelőzte a Lille-t, amely 1-1-es döntetlent játszott a Troyes vendégeként és így leszorult a Konferencia-ligát érő ötödik helyre.

A Lille botlását a Monaco is kihasználhatta volna, de hazai pályán vereséget szenvedett, így lemaradt az európai kupaindulást jelentő helyekről.

Az már korábban eldőlt, hogy az Angers utolsóként esik ki a Ligue 1-ből, mellette az AC Ajaccio és a Troyes sorsa is megpecsételődött már korábban. Az utolsó fordulóban már csak az volt kérdéses, hogy a 17. kieső helyen álló, kupadöntős Nantes vagy a 16. Auxerre lesz-e a negyedik búcsúzó. A Nantes végül hazai pályán 1-0-ra legyőzte az Angers csapatát, míg az Auxerre otthon 3-1-re kikapott a Lenstól, így

a Nantes előzni tudott és bennmaradt az élvonalban, míg az Auxerre visszacsúszott a 17. helyre és kiesett.

A Nantes az utolsó fordulóban menekült meg Forrás: AFP/Sebastien Salom-Gomis

A másodosztály küzdelmei is a hétvégén zárultak. Mivel jövőre a 20 helyett 18 csapatos lesz a bajnokság, ezért a 4 kieső ellenére mindössze 2 feljutó helyért harcolhattak a Ligue 2-ben. Végül

a Le Havre győzelemmel biztosította be a fejutását és a bajnoki címét, amellyel a csapat a 2008-09-es szezon után szerepelhet ismét az élvonalban.

Mögötte a Metz és a Girondins Bordeaux pontazonossággal várta a fordulót, de a Bölöni László irányította Metz a hárommal jobb gólkülönbsége miatt kedvezőbb helyzetben volt.

A Metz végül szoros mérkőzésen, de egy góllal nyerni tudott, míg a Bordeaux-nak a kiesés ellen küzdő Rodez elleni hazai találkozóját egygólos vendég vezetésnél félbeszakították, miután egy Bordeaux-szurkoló bement a játéktérre és meglökte a Rodez játékosát, aki éppen a gólját ünnepelte. Hivatalos döntés még nem született az ügyben, de

minden bizonnyal 3-0-val a Rodez fogja megkapni a három pontot, amellyel a Metz feljutása biztossá válna, míg a Rodez bennmaradna a másodosztályban.

Ha pedig mégis folytatnák a meccset, akkor a Bordeaux-nak öt góllal kellene nyernie, hogy jobb gólkülönbségével megelőzze a második Metzet, amelynek a vezetőedzője, Bölöni László nem biztos abban, hogy a következő szezonban is ő irányítja a csapatot.

Ligue 1, 38. (utolsó) forduló:
Ajaccio–Olympique Marseille 1-0 (0-0)
Auxerre–Lens 1-3 (0-1)
Brest–Rennes 1-2 (1-2)
Lorient–Strasbourg 2-1 (2-0)
Monaco–Toulouse 1-2 (0-0)
Nantes–Angers 1-0 (1-0)
Nice–Lyon 3-1 (3-1)
PSG–Clermont 2-3 (2-2)
Reims–Montpellier 1-3 (1-0)
Troyes–Lille 1-1 (0-0)

A Ligue 1 végeredménye:
1. Paris SG 38 mérkőzés, 27 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség, 89-40-es (+49-es) gólkülönbség, 85 pont
2. Lens 38 25 9 4 67–29 +38 84
3. Marseille 38 22 7 9 67–40 +27 73
4. Rennes 38 21 5 12 69–39 +30 68
5. Lille 38 19 10 9 65–44 +21 67
6. Monaco 38 19 8 11 70–58 +12 65
7. Lyon 38 18 8 12 65–47 +18 62
8. Clermont 38 17 8 13 45–49 –4 59
9. Nice 38 15 13 10 48–37 +11 58
10. Lorient 38 15 10 13 52–52 0 55
11. Reims 38 12 15 11 45–45 0 51
12. Montpellier 38 15 5 18 65–62 +3 50
13. Toulouse 38 13 9 16 51–57 –6 48
14. Brest 38 11 11 16 44–54 –10 44
15. Strasbourg 38 9 13 16 51–59 –8 40
16. Nantes 38 7 15 16 37–55 –18 36
17. Auxerre 38 8 11 19 35–63 –28 35
18. Ajaccio 38 7 5 26 23–74 –51 26
19. Troyes 38 4 12 22 45–81 –36 24
20. Angers 38 4 6 28 33–81 –48 18