Vágólapra másolva!
A római úszó Európa-bajnokság harmadik napjának delelőtti programjában nem jutott be az esti döntőbe a világcsúcstartó Hosszú Katinka 400 méteres vegyesúszásban. Ott lesz viszont Mihályvári-Farkas Viktória és Jakabos Zsuzsanna, míg a férfiaknál 200 méter mellen a rutinos Verrasztó Dávid és a fiatal Zombori Gábor is készülhet a középdöntőre.

A római verseny szombat délelőtti programjában az úszók dolgát a nyitott medence mellett a csendesen, de kitartóan szitáló eső is megnehezített.

Kezdésként női 200 méter gyorson Pádár Nikoletta az ötödik, míg Késely Ajna a 9. idővel jutott be az elődöntőbe, míg 50 méter háton Szabó-Feltóthy Eszter úszott egy jót, de nem jutott tovább.

Jobban kicentizték a férfi mellúszók, ugyanis Verrasztó Dávid a 14., míg Zombori Gábor a 16. idővel került be a délutáni programba. Különösen utóbbi bosszankodhatott volna, ugyanis, ha a holland mellúszóklasszis, Arno Kamminga nem lép vissza, valamint, ha az osztrák Christopher Rothbauert nem zárják ki, akkor aligha készülhetne az újabb úszásra.

A programot magyar szempontból a 400 méteres női vegyesúszás zárta, ahol Jakabos Zsuzsanna az első, míg Hosszú Katinka és Mihályvári-Farkas Viktória a második futamban állt rajtkőre. Ők hárman indultak a júniusi budapesti Eb-n, akkor Jakabos maradt le a döntőről, a győriek rutinos klasszisa most viszont nem hibázott, 4:41.30 perces idővel biztosan nyerte a futamot a korábbi Tusup-tanítvány Ilaria Cusinato előtt.

Mihályvári-Farkas Viktória aranyesélyesként állhat oda a döntőben Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második futamban jól kezdtek a magyarok, a pillangó után még Hosszú Katinka fordult elsőnek, de háton már átvette a vezetést Mihályvári-Farkas, aki attól fogva csak egyre növelte az előnyét, és végül a 4:41.01 perccel a legjobb idővel került a fináléba. A szám világcsúcstartója, Hosszú Katinka 4:45.07 perces ideje összesítésben hiába volt a negyedik legjobb, a három magyar közül volt a leggyengébb, így nem kerülhetett be a délutáni döntőbe.

A délutáni programban rendezik többek között a férfi 100 méteres gyorsúszás fináléját, ahol Milák Kristóf és Németh Nándor áll rajthoz, és a női 400 vegyes döntőjét.