Vágólapra másolva!
Vasárnap este a labdarúgó Nemzetek Ligája A osztályának 1-es csoportjában a vb-címvédő francia válogatott 2-0-ra kikapott a dán csapatól Koppenhágában, de Didier Deschamps csapata így is megtartotta helyét a legmagasabb osztályban, ugyanis a csoport másik meccsén vb-ezüstérmes horvátok 3-1-re legyőzték az osztrákokat Bécsben, így Ralf Rangnick együttese búcsúzott az élvonaltól, míg a Zlatko Dalic vezette horvát válogatott készülhet a jövő júniusban esedékes négyes döntőre.

A Dánia-Franciaország meccsnek mindkét csapat számára komoly tétje vol: a dánok a csoportelsőségért, a franciák pedig a kiesés elkerüléséért léptek pályára. Didier Deschamps csapata jobban futballozott az első félidőben, többet birtokolta a labdát és pár helyzetet is kialakított, a vezetést azonban a dán csapat szerezte meg a 34. percben. Christian Eriksen káprázatos keresztlabdáját Mikkel Damsgaard kapta a bal oldalon, majd középre tekert, az érkező Kasper Dolberg pedig belepöckölt a labdába, ami a jobb alsó sarokban kötött ki.

A bekapott gólt teljesen megfogta a franciákat, a dánok pedig a 39. percben növelték az előnyüket. Egy jobb oldali szöglet után Thomas Delaney tette vissza a labdát Andreas Skov Olsennek, aki 16 méterről kapásból a jobb alsóba lőtt.

A dánok továbbra is szenzációs formában futballoznak Forrás: AFP/Franck Fife

A második félidőben a dánok többet birtokolták a labdát, a franciákon pedig érezhető volt, hogy szeretnék minél kevesebb erőfeszítéssel letudni a meccset, így igazán nagy izgalmak nem voltak a fordulás után, és az eredmény sem változott.

Nemzetek Liga, A osztály, 1-es csoport:
Dánia-Franciaország 2-0 (2-0)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az osztrák-horvát meccsen Ralf Rangnick utolsó helyen álló csapata egy esetleges győzelemmel - és egy francia vereséggel - elkerülhette volna a kiesést, míg a Zlatko Dalic vezette horvát együttes egy győzelemmel kiharcolhatta volna a négyes döntőbe való szereplést.

A horvátok már a találkozó elején megszerezték a vezetést.

A hatodik percben Nikola Vlasic szólója után az aranylabdás Luka Modric kapott remek átadást, és tíz méterről kilőtte a rövid alsót. Sokáig azonban nem vezettek a horvátok, ugyanis a kilencedik percben Marcel Sabitzer bal oldali beadása után Christoph Baumgartner csúsztatott a hosszú alsóba.

Luka Modric, Ivan Perisic és Nikola Vlasic ünneplik a horvát csapat vezetőgólját Forrás: AFP/Eva Manhart

A folytatásban a horvátoknál volt többet a labda, de az osztrák kontrák sokkal veszélyesebbek voltak.

A második félidőben továbbra is a horvátok birtokoltál többet a labdát, az osztrákok viszont sokkal több lövéssel kísérleteztek, de nem jártak szerencsével.

A 69. percben aztán egy szép támadás végén Ivan Perisic beadására Marko Livaja érkezett a hosszún, és közelről gólt fejelt. A 72. percben aztán eldöntötték a meccset a horvátok. Egy szögletvariácó végén Lovro Majer csavart középre, a berobbanó Dejan Lovren pedig egy szép csukafejessel a kapu jobb oldalába fejelt.

A veterán Dejan Lovren gyönyörű gólt fejelt Forrás: AFP/Joe Klamar

Ezzel a győzelemmel a horvátok a csoportjuk élén végeztek, ezzel pedig bejutottak a Nemzetek Ligája jövő júniusban esedékes négyes döntőjébe. A csoport negyedik helyén végzett osztrák pedig búcsúztak a legmagasabb osztályból.

Nemzetek Liga, A osztály, 1-es csoport:
Ausztria-Horvátország 1-3 (1-1)

A csoport végeredménye: 1. Horvátország 13 pont, 2. Dánia 12, 3. Franciaország 5, 4. Ausztria 4.