Sakk: több mint 100 alkalommal csalhatott a Carlsent legyőző Niemann

B. E.B. E.
Vágólapra másolva!
2022.10.05. 16:32
null
Az elemzések szerint több mint 100 alkalommal csalhatott Hans Niemann (Fotó: AFP)
Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a világbajnoki címvédő Magnus Carlsen illegális módszerek használatával vádolta meg fiatal ellenfelét, az őt legyőző Hans Niemannt. Úgy tűnik, nem a norvég az első, akinek gyanús volt az amerikai sakknagymester hirtelen előretörése a ranglistán. A chess.com jelentése szerint Niemann akár több mint száz online versenyen is csalhatott.

 

Nagy port kavart a sakkvilágban, amikor az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen otthagyta a Saint Louis-ban tartott tornát, miután vereséget szenvedett Hans Niemanntól. Ezzel is sugallva, hogy ellenfele nem tisztességes eszközök révén nyert ellene. A norvég nagymester nem tudta bizonyítani a vádjait, de most az ő véleményét látszik bizonyítani a chess.com 72 oldalas vizsgálata.

A Wall Street Journal által közzétett eredmények szerint Niemann több mint 100 online játék alatt kaphatott illegális segítséget. Az oldal különböző csalás elleni eszközöket használt, többek között olyan elemzéseket, amik a megtett lépéseket a sakkszimulátorok által javasolt lépésekkel hasonlította össze. Olyan lépésekkel, amelyek a világ legnagyobb sakkmestereit is képesek legyőzni. A vizsgálat emellett kiemelte Niemann rendkívül gyors előrelépését a ranglistán, ami szintén nagyon szokatlan esemény a sport történetében.

A chess.com az egyik legnépszerűbb oldal mind az amatőr, mind a profi sakkozók körében, több mint 90 millió felhasználója van. Számos nagy pénzdíjas tornát rendezett már az elit játékosoknak, ezeken Niemann is részt vett. Sok versenyét maga az amerikai sakkozó élőben is közvetítette, emiatt az oldal két évvel ezelőtt zárolta a fiókját. Levelükben csalással is megvádolták Niemannt, akinek jelentősen javult az Élő-pontszáma.

Niemann csupán a 12 és a 16 éves korában, online versenyeken elkövetett csalásokat ismerte be, de tagadta, hogy élő versenyeken bármikor is csalt volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik