Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rezsicsökkentés: így szigeteljünk hatékonyan, fillérekből

default user icon
MME
Egy hűvös otthonnál már csak a magas fűtésszámla a legrosszabb. Ha nem szeretnénk nagyobb költséggel járó beruházást, a jobb szigetelés érdekében érdemes kipróbálni ezeket a módszereket.

1. Tegyük a padlóra

A szőnyegek sokat segítenek az otthonunk melegen tartásában. Ha padlószőnyegre nincs lehetőség, olyat válasszunk, ami a csupasz padló egész felületét befedi. Rásegíthetünk a melegen tartásra egy hőszigetelő alátéttel, amit nemcsak a padlószőnyeg, de laminált padló alá is érdemes lerakni.

2. Szabad az út

Kevesen tudják, de ha padlófűtés van a lakásban, a szőnyegek megakadályozhatják annak hatékonyságát. Érdemes ezért a fűtési szezonban feltekerni a nagyméretű darabokat, hogy a padló közvetlenül le tudja adni a meleget, ezáltal megfelelően tudjon terjedni a házban.

3. Megfogja a huzatot

Ha a nyílászárók szigetelése nem tökéletes, szerezzünk be földig érő vastag, sűrű szövésű sötétítőfüggönyöket. Léteznek erre a célra gyártott hőszigetelő függönyök is. Bármelyiket választjuk, arra ügyeljünk, hogy a szélessége és a hossza megfelelő legyen.

4. A függöny se lógjon rá

Ha bent akarjuk tartani a meleget a házban, sose lógassuk a radiátor elé a függönyöket, és ne tegyünk bútorokat a közelébe, mert ezek meggátolják a meleg levegő áramlását.

5. A fal árasztja magából

Jó megoldásnak bizonyulnak a mutatós falvédők, melyet tehetünk a hálószoba, étkező vagy előszoba falára. Olyat válasszunk, ami plusz hátfal béléssel van ellátva, így nemcsak komfortosabb a puha, meleg anyagnak dőlni, de jobban is szigetel.

6. Visszaveri a meleget

Sokat segíthet a radiátor mögé ragasztott hőtükörfólia is, mely ahelyett, hogy engedné a falon át távozni a hőt, visszaveri azt, így több jut majd a szobába. Használata egyszerű, ollóval a kívánt méretre vágható.

7. A szélnek is útját állja

Amellett, hogy teljesen le tudjuk sötétíteni a lakást, egy leeresztett redőny megakadályozza, hogy télen kiszökjön a meleg a fűtött szobából, míg a nyári napokon pedig képes kint tartani a hőséget. Utóbbi esetben még az áramfogyasztásban is spórolhatunk, ha klímát használunk.

8. Megtérül az ára

A hő nagy része felfelé távozik, ezért a padlás szigetelése elengedhetetlen. A legelterjedtebb szigetelőanyag az üveg- vagy kőzetgyapot, de különböző megoldások léteznek fa és betonfödémek esetén, ezért érdemes szakember véleményét kérnünk.

9. Tapéta formájában

Igen népszerű a hőszigetelő tapéta, hiszen használatával szinte semmit nem veszítünk a lakás méretéből. Előnye, hogy nem csak a téli időszakban, hanem nyáron is hasznos, hiszen néhány fokkal hűvösebb lesz az otthonunkban, emellett hangszigetelőként is remekül megállja a helyét.

10. Szüntessük meg a hőhidat

Gyakori probléma, hogy az egyik szoba hidegebb, mint a többi a lakásban. A belső szigetelés akár megoldást jelenthet erre. Bármelyik szigetelőanyagot választjuk, figyeljünk, hogy légmentesen tegyük a falra, ezzel megakadályozva, hogy a szigetelőanyag alatt csapódjon ki a pára.

Ha süvít a szél
A lehető legkisebb befektetésből szüntethetjük meg a réseken beáramló hideget, ha öntapadós szigetelőcsíkokkal javítjuk meg a nyílászárókat. Előnye, hogy különböző hosszúságban és szélességben lehet megvásárolni, így bármilyen méretű nyílászáróra, ablakra vagy ajtóra is használható. Figyeljünk arra, hogy mindig száraz felületre tapasszuk fel, és ne nyújtsuk meg a csíkokat ragasztás közben.
Nyomjuk a résekbe
A legismertebb módszer a sziloplasztos szigetelés, melynek során az ajtó vagy ablakkeretre szilikon pasztát nyomunk. Ez a módszer hosszú távon nem jelent megoldást, hiszen a szilikon rövid időn belül megkeményedik, így elveszíti a hőszigeteléshez szükséges rugalmasságát. Csak akkor próbálkozzunk ezzel, ha jövőre szeretnénk lecserélni a nyílászárókat.
Speciális marógéppel
A nútmarással végzett szigetelés előnye, hogy bár nagyon időigényes és sok eszköz kell hozzá, hosszabb élettartamú, mint bármelyik ragasztott szigetelőanyag. Hátránya, hogy ezt kizárólag fából készült ablakoknál alkalmazhatjuk, hiszen az előre lemért hézagtávolságnak megfelelő, szilikonból készült szigetelőanyagok behelyezéséhez menetet, vájatot kell vágnunk az ablakkeretbe.
Ha kell egy kis rásegítés
Jelentős mennyiségű hő távozhat az ablakok mérete miatt is, aminek mértékét csökkenthetjük hőszigetelő ablakfóliával. Használata rendkívül egyszerű, a kétoldalas szalag segítségével szinte pár perc alatt felragasztható. Csupán egy hajszárítóra lesz szükségünk, hogy a felragasztott réteget egyenletesre, légbuborékok nélkül tudjuk az üvegre simítani.
Felezzük meg a számlát
Ha nincs pénzünk ablakcserére, érdemes utólag beszerelnünk egy speciális harmadik ablakréteget. A technológia lényege, hogy a meglévő ablakunk kiszerelése nélkül, minden ablakméretre felszerelhetünk egy plusz egy réteg üveget, ami jobb légzárást, ezáltal hő és hangszigetelést biztosít.
Torlaszoljuk el az útját
A legegyszerűbb megoldás, ha a huzatos ablakréseket eltorlaszoljuk valamilyen anyaggal. Ehhez használhatunk régi törölközőket, rongyokat vagy kifejezetten erre a célra gyártott huzatfogó habszivacs párnát. A nagyobb hidegek idején nem árt a terasz- vagy erkélyajtót is ablakpárnával szigetelni.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss