A rémesen gyenge Katar kiesése a legjobb, ami a focivébén történhetett

Qatar v Senegal: Group A - FIFA World Cup Qatar 2022 NurPhoto General News Qatar22 Sport Qatar2022 Soccer worldcup22 Soccer Match worldcup2022 Horizontal
Vége lett a katari álmoknak
Vágólapra másolva!
Nyom nélkül tűnik el minden idők leggyengébb világbajnoki rendezője a katari focivébéről. A vb előtt hat hónapig edzőtáborban készülő házigazda már a csoportkör harmadik fordulója előtt kiesett, megszabadítva a világot attól, hogy egyetlen percnél is tovább kelljen nézni ezt a szánalmas brigádot. Helyszíni riport Dohából.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Párbeszéd a Nemzeti Múzeum metróállomáson, szombat reggel, fél nappal a katari csapat kiesése után.

Helló, főnök. Indiai ember vagyok. Te honnan jöttél?
Magyarországról. Újságíró vagyok.
Értem főnök. Én indiai vagyok és grafikus. Nem tudsz nekem nálatok valami munkát?
Sajnos nem.
Dehát főnök, te vagy a főnök. Akkora vagy, csak rádnézek, biztosan te vagy a főnök.
Nem vagyok főnök. Te mióta élsz Katarban?
Hét éve. Most a világbajnokságon vagyok önkéntes, de jó lenne eljutni máshová.
Milyen az életed Katarban?
Katar csodálatos hely, nagyszerű ország.
De azért mennél?
Mennék, igen.
Mit dolgozol a világbajnokságon?
Őrzöm az utat.
Szereted a focit?
Nagyon.
Mit szólsz a katari csapathoz?
Katar remek ország, nagyszerű hely.

Katar és az itt élőket - ne feledjük, a 2,3 milliós országban 2 millió a vendégmunkások száma - nem rázta meg a botrányosan gyenge hazai csapat kiesése. Azt hiszem, abban is van valami kuriózum, hogy minden idők legdrágább focivébéjén a rendező csapat köszön el elsőnek. Márpedig azzal, hogy pénteken este Hollandia és Ecuador döntetlent ért el, a katariak annak a meccsnek a lefújásakor kiestek. Becsületből még le kell játszani a Hollandia-Katar meccset, de annak már semmi jelentősége nem lesz.

Két ember, aki nem jutott be a Katar-Szenegál meccsre Forrás: AFP/Philip Fong

Pénteken este elkövettem azt a hibát, hogy sajtóbusszal akartam hazamenni. A lustaság döntött, mert a buszhoz jóval kevesebbet kell gyalogolni, mint a metróhoz. De a busz megint úgy beragadt az esti dugóban, hogy se té, se tova egy lépést nem tudott megtenni. Leugrottam, majd addig gyalogoltam, amíg találtam egy metrót, amivel nyugiban hazaértem. Vesztettem másfél órát, de nyertem egy tapasztalatot. S közben belekeveredtem Doha péntek esti életébe, nem sokkal a katari csapat kiesése után. Semmi, de tényleg semmi.

A metrón aztán pár kókadt katari hordozható magnón nyomatott pár szottyadnak tűnő nótát, s nem túl nagy meggyőződéssel énekelt valami búfelejtőt.

Az utakon a már szokásos dugó tombolt, a belvárosban pár Messi-mezes argentin drukker vonszolta magát előre - nem túl bizakodóan. Mondjuk az csodás lenne, ha az előzetesen a vb-aranyra taksált argentinok is kiesnének a második kör után, de azért erre kevesebb az esély.

A katari csapat a két meccs alatt szinte semmit sem mutatott meg abból, hogy mit keres a világbajnokságon, bár azzal mindenki tisztában van, hogyha nem rendezi meg a vb-t, soha nem vehet részt ezen az eseményen, mert a selejtezőben egészen biztosan kiesik. Éppen ezért volt rossz nézni őket, mert gyakorlatilag a világ legkorruptabb sporteseményére is csak úgy kerülhettek oda, hogy az ország vezetői ezt is megvásárolták. Éppen ezért nem kellett csodálkozni azon, hogy semmiféle földindulást nem okozott a katari válogatott kiesése.

Szenegáli drukkerek nézik csapatuk játékát a hatalmas kivetítőn Dohában Forrás: AFP/Seyllou

Szombat reggel a helyi újságok azzal voltak elfoglalva, hogy hálálkodjanak a szintén pénzen megvásárolt "katari B-középnek" (ez a brigád libanoni emberekből állt), akik a második meccsen sem hagyták cserben a csapatot (persze, hogy nem, ha jól megfizetik őket.) Azon örvenedeznek, hogy a vb alatt a Katari Kulturális Falu Alapítvány nagy sikerrel mutatja be fólklórműsorát, amely a világbajnokság egyik kiegészítő programja. Nasszer Al-kather, a világbajnokság katari vezérigazgatója sem tűnt boldogtalan embernek.

Csodálatos győzelmi jelentés ez, kár, hogy nem teljesen igaz. A meccseken gyakoriak az üres széksorok, szektorok. Még Cristiano Ronaldo első fellépésén, a Portugália-Ghána összecsapáson sm telt meg teljesen a 974-es stadion. Ami a bejutás gördülékenységét illeti, elég megemlíteni, hogy a Hollandia-Szenegál meccsen rengeteg olyan néző jutott be, akinem sem jegye, sem regisztrációja nem volt, mert a beléptető rendszer összeomlott.

Az angolok első meccsén, Irán ellen az applikáció mondott csődöt, ezért sok ezer angol drukker nem jutott be időben a stadionba.

Vége lett a katari álmoknak Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

Valamennyi arab újság internetes kiadásában ez a hangulat jellemző. A győzelmi jelentések, az elégedett politikusok és önkéntesek, minden nagyon szép érzés keltése és fokozása. Vicces, hogy a sportrovatok mindegyike a Katar-Szenegál meccset vezető spanyol bírót szidja. Szerintük a spanyol egy tizenegyest nem adott meg az első félidőben és szerintük egy szenegálit ki kellett volna állítania. Hát persze.

Akár így van, akár nem, Katar kiesése megérdemelt és senkinek sem fognk hiányozni.

Doha, 2022. november 26. szombat