Egy nap alatt kétszer alázták meg a nagyképű brazilokat

NEYMAR
A brazil Neymar, miután csapata 4-2-re kikapott a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Horvátország-Brazília mérkőzés 1-1-re végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 9-én. MTI/EPA/Georgi Licovszki
Vágólapra másolva!
Előbb a horvát csapat, majd a gyűlölt ellenfél, Argentína alázta meg a brazil csapatot Katarban. A nagyképűen focizó ötszörös világbajnok tizenegyes-párbajban esett ki a 2018-as vb-ezüstérmes ellen, majd nem sokkal később az argentínok is megforgatták a kést a brazil szívekben azzal, hogy Hollandiát - szintén tizenegyesekkel kiütve - bejutottak a legjobb négy közé. Neymar idén sem lesz tehát világbajnok, Lionel Messi viszont még az lehet.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Bár ezúttal nem voltam jelen a brazil-horvát negyeddöntőn (a FIFA a holland-argentin meccsre adott jegyet) egészen elképesztő volt megélni azt, hogy kiesett az ötszörös világbajnok. 2002 után ez volt a negyedik olyan világbajnokság, ahol a negyeddöntőben estek ki (2006, 2010, 2018, 2022), a kakukktojás ebben az esetben a 2014-es vb volt, ahol az elődöntőben véreztek el, amikor hét gólt kaptak a németektől hazai pályán.

Most Loszaílban, a holland-argentin meccs sajtóközpontjában élhettük át, milyen az, amikor egy hallatlanul nagyképű csapat elköszön a vébétől.

Azt is mondhatnám, hogy a brazilokat az első komolyabban vehető ellenfelük ütötte le a sakktábláról. A csoportmeccsek során a szerbek ellen volt egy jó félideje (a második) a brazil csapatnak. Svájc ellen sokáig nem találták az ellenszert, de végül közepes játékkal nyerni tudtak.

Az utolsó csoportmeccset Kamerun ellen elbohóckodták, nyert az afrikai csapat.

A sorsolásuk az egyenes kieséses szakaszban parádés volt. Dél-Korea ellen az első félidőben rúgtak négyet, aztán leálltak, majd jöttek a horvátok. Itt is nyerő helyzetben voltak, mert a meccs 116. percében még ők vezettek. A horvát csapat 120 perc alatt egyszer lőtt kapura, abból gól lett, majd a tizenegyesekben már sokkal magabiztosabb volt az európai gárda.

A FIFA egy őrült bohócot küldött bírónak a meccsre

A spanyol Mateu Lahoz 129 perc alatt 18 sárga lapot osztott ki. Ez rekord.
1. perc: Walter Samuel, argentin edző
43. perc: Jurrien Timber (holland)
43. perc: Marcos Acuna (argentin)
45. perc: Cristian Romero (argentin)
45+2. perc: Wout Weghorst (holland) aki a kispadon ült
76. perc: Memphis Depay (holland)
76. perc: Lisandro Martinez (argentin)
88. perc Steven Berghuis (holland)
89. perc Leandro Parades (argentin)
90. perc: Lionel Scaloni (argentin szövetségi kapitány)
90+10. perc: Lionel Messi (argentin)
90+12. Nicolas Otamendi (argentin)
Hosszabbítás, 91. perc Steven Bergwijn (holland)
109. perc: Gonzalo Moniel (argentin)
112. perc: German Pezzella (argentin)
11-esek, 128. perc: Denzel Dumfries (holland)
129. perc: Denzel Dumfries (holland) második sárgával kiállítva
129. perc: Noa Lang (holland)
A boldog horvát csapat ünnepel Dohában Forrás: Getty Images/Michael Steele

A meccs után a brazilok a földre rogytak, szinte el sem akarták hinni, hogy megint kiestek. Igazából saját nagyképűségükek köszönhetik a kudarcot. Mert erről a csapatról semmi mást nem lehetett hallani az elmúlt három hétben, csak azt, hogy biztosan megnyeri a világbajnokságot. Az egyenes kieséses szakasz kezdetére eljutottunk oda, hogy már ellenfelük sincs.

A hallatlanul öntelt brazil sztárok egy nappal a horvát meccs előtt aranyleveles steaket ettek egy dohai étteremben, majd az ott készült fotókat a közösségi média oldalaira pakolva jelezték: itt az új Aranycsapat.

Erre még egy kicsit várniuk kell, legközelebb 2024-ben nyerhetnek az amerikai-kanadai-mexikói rendezésű vb-n. Az már biztsos, hogy 24 év telik el brazil vb-győzelem nélkül, ami egészen meghökkentő és elképesztő. A brazil csapat ellen tovább tart az európai átok. 2006-ban a franciák, 2010-ben a hollndok, 2014-ben a németek és a hollandok (utóbbi a bronzmeccsen), 2018-ban a belgák, 2022-ben pedig a horvátok ütötték ki őket.

Marquinhos reakciója mindent elárul Forrás: AFP/Adrian Dennis

A savanyú szőlőt evők most azt kiabálják, hogyan juthatott tovább egy olyan csapat, amely 120 perc alatt összesen egyszer lőtt kapura? Túl azon, hogy ez tény, az ügy szempontjából teljesen lényegtelen. A "Jogo Bonito" (györnyörű játék) megint besült, csődöt mondott, semmit sem ért. Lehet arra hivatkozni, hogy mekkora tili-toli előzte meg a brazil csapat gólját (igaz), a végeredmény szempontjából ez sem számít. Így pedig már teljesen más értelmezést nyer a brazil csapat Koreát megalázó szambatánca.

Mert az első igazi ellenfél a brazilokat alázta meg.

A brazil sajtó sem tudott mit kezdeni ezzel a kieséssel. A loszaíli sajtóközpontban a holland-argentin meccsre delegált brazil újságírók üveges szemmel bámultak maguk elé. A brazil lapok nem sokkal a lefújás után máris főbűnösként írtak Tite szövetségi kapitányról. Az Estadio de Minas című brazil lap egyenesen odáig ment, hogy azt írta:

A lap szakírója - talán elkeseredettségében - olyan stílusban ment neki Neymarnak, hogy ez akkor is elképesztő, ha a kiesés valóban drámai volt. Az újságíró szerint a brazil csapat legnagyobb csillaga nem tiszteli a társait, az ellenfeleit és folymatosan a kudarcot szállítja a világbajnokságokon. A csapat több Európában focizó sztárjáról azt írták, hogy szégyent hoztak a nemzetre.

Neymar és Dani Alves - a brazil sajtó szerint a nemzet szégyenei Forrás: AFP/Jewel Samad

A lap így folytatta:

Neymar? Az a rakéta, amely sosem robban be, csak nevetséges dolgokat csinál, immáron sorozatban a harmadik világbajnokságán."

Az O Globo című lap hat pontban sorolta fel Tite hibáit.

  • 1. Rossz cserék a hosszabbításban. A lap szerint nem kellett volna a cserékkel belenyúlnia a meccsbe.
  • 2. Nem Neymarral lövette az első tizenegyest. A brazilok szerint vele kellett volna kezdeni.
  • 3. Kevés volt az igazi védőjátékos a brazil keretben.
  • 4. Egysíkú volt a brazilok támadási repertoárja.
  • 5. Hallatlan nagyképűség. Aranyleveles bélszín evése és fotózása.
  • 6. Rossz felkészülés, gyenge ellenfelek elleni edzőmeccsek.

Szerencsétlen Tite már a meccs utáni sajtótájékoztatón összeveszett a feldühödött és elkeseredett brazil újságírókkal. Amikor az egyik kolléga a szervezetlenséget vetette Tite szemére, a mester azzal vágott vissza a kérdezőnek, hogy ő a szervezetlen. (Hülye válasz volt, de a szövetségi kapitány tényleg másállapotban érkezett a sajtótájékoztatóra.)

Amúgy ez volt Tite utolsó meccse a brazil válogatott kispadján, mert azt már korábban bejelentette, hogy akármi lesz a vb-n az eredmény, távozik.

Neymar is megszólalt, aki még nem döntötte el, mi lesz vele, illetve folytatja-e a válogatottban. A csatár már korábban azt mondta, hogy a katari vb után nem biztos, hogy akar még a nemzeti csapatban játszani. A horvátok ellen Neymar lőtte be az első gólt, ez volt pályafutásának 77. gólja a válogatottban, s ezzel utolérte Pelét.

Neymar, a besült rakéta Forrás: Getty Images/Matthew Ashton

Ha már Neymar, akkor érdemes egy kicsit eltűnődni rajta és Luka Modricon, azaz az argentin és a horvát válogatott két kulcsfiguráján, ahogy ezt az egyik kollégám találóan leírta a Facebookon. Luka Modric négyszer nyert Bajnokok Ligáját - Neymar egyszer. Modric játszott már világbajnoki döntőt - Neymar sohasem. Luka Modricnak van Aranylabdája - Neymarnak nincs. Ezek tények. Nem azt mondjuk, hogy ezért esett ki a brazil csapat, csak azt, hogy ennyit számít,

ha egy játékosban ott van a győzelem tudománya, érzése, ereje.

Modricban ez mind megvan, Neymarnak viszont még tanulnia kell egy kicsit a szakmát.

A brazil Neymar, miután csapata 4-2-re kikapott a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Horvátország-Brazília mérkőzés 1-1-re végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A közösségi média oldalai is felrobbantak a kiesés után Brazíliában. A tizenegyest kihagyó Marquinhos felelségének, Carol Cabrinónak a közösségi oldalát egészen útszéli stílusban megírt üzenetek lepték el - számolt be erről az O Globo.

Ilyen üzeneteket kapott a nő.

Mondanunk sem kell, hogy a kiesés után egész Brazília gyászba borult, miközben Horvátországban elképesztő örömünnep tört ki.

De nem csak a horvát, hanem a világsajtó is szuperlativuszokban ír az európai csapat elképesztő bravúrjáról.

De nem volt mindenki ennyire boldog. Érdemes megnézni az alábbi videót.

A horvát sajtóban már körbejárt ez a felvétel és senki sem érti, hogy a VIP-páholyban ülő sejkek miért voltak ennyire dühösek a horvát győzelem után. A Vecernji List című horvát lap szerint a győzelem után Horvátországban a megrészegült szurkolók egymás nyakában táncoltak az utcákon. S ez még csak a vb negyeddöntője volt.

Egy biztos, a brazilok kiesése volt a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációja.

A horvát csapat pedig - csakúgy, mint 2018-ban - ismét éremért játszhat a világbajnokságon. Mit is mondtak a vb előtt erre a horvát csapatra? Hogy öreg, hogy már nem annyira motivált. Nos, akik látták a brazilok elleni diadalt abban biztosak lehetnek, hogy ennél motiváltabb csapat aligha van itt, ezen a világbajnokságon.

Tite, a bukott brazil szövetségi kapitány Forrás: AFP/Nelson Almeida

Bár a péntek éjszaka folyamán akadt egy olyan pillanat, amikor olybá tűnt, hogy a brazilok után az argentinok is kiesnek a vb-ről, ez a szégyen mégsem következett be.

Lionel Messi tehát folytathatja a világbajnokságot, miután a Hollandia elleni agyonnyert meccsből csináltak egy hideglelős tizenegyesdrámát Loszaílban.

Doha, 2022. december 9. péntek.