Vágólapra másolva!
Szerdán robbant a hír, miszerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megtiltotta a magyar válogatott meccseire a történelmi jelképnek számító Nagy-Magyarországot ábrázoló molinók és zászlók bevitelét. Az MLSZ egykori elnökségi tagja szerint vagy elfogadjuk ezeket a szabályokat, vagy ha nem, akkor vállalnunk kell a következményeket.

Az UEFA politikai tartalmú üzenetnek nyilvánította a nemzeti összetartozás egyik szimbólumát, a történelmi Nagy-Magyarország térképét ,amelynek szerinte nincsen helye a futballrendezvényein. A magyar szövetségnek nincs mozgástere a kérdésben, alkalmazkodik a UEFA állásfoglalásához.

Borbély Zoltán jogász, az MLSZ egykori elnökségi tagja és szóvivője a Mandinernek elmondta, hogy a magyar szövetségnek nincs beleszólása abba, hogy az UEFA mit tart tiltott jelképnek.

"A politikai jellegű megnyilvánulásokat a FIFA és az UEFA bünteti. A magyar válogatott és kupacsapataink mérkőzésein is az ő szabályaikat kell betartani" – mondta Borbély Zoltán, aki szerint el kell fogadni ezeket a szabályokat, vagy ha nem, akkor vállalnunk kell a következményeket.

Történelmi jelkép miatt akarják büntetni a szurkolókat Forrás: NurPhoto via AFP/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

– fogalmazott Borbély.

Bár a szurkolói sálakra és egyéb öltözetekre nem vonatkozik a tiltás, viszont ha magyar szurkolók egy koreográfia keretében élőképpel formálnának Nagy-Magyarországot, az Borbély Zoltán szerint egyértelműen büntetést vonna maga után.

Reagált a külgazdasági és külügyminiszter

Ahogy az Origo is beszámolt róla, az esettel kapcsolatban megszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók miatt feljelentést tenni a történelmi ismeretek teljes hiányát jelenti

Van ez a FARE nevű szervezet, biztosan hallottunk már róla. Ez a FARE nevű szervezet, ez gyakorlatilag egy ilyen önkéntes munkásőrök szervezete.

Tehát feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelentek meg egy stadionban,

ez a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.

Amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az egy történelmi tény.

- mondta Szijjártó Péter.

Nézze, nekem van két általános iskolás fiam. Mind a kettő utánpótlás labdarúgó. A nagyobbik már felsős, és ők tanulnak történelmet. És ha jól láttam múltkor, történelem atlaszukban már vannak olyan képek, amelyek, ahogy történelmileg alakult Magyarország területe, volt olyan időszak, amikor ekkora volt Magyarország.

Én jól ismerem az UEFA elnökét, kiváló ember, térségünkből való, szlovén. Én nagyon remélem, hogy megszabadítja az UEFA-t is, meg az európai futballt is ettől a munkásőr szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni, jól látszik, fogalmuk sincsen a világról, halvány lila segéd fogalmuk... - elnézést az Újpestiektől – halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter.