Örömteli meglepetés! Piros Zsombor legyőzte top 50-es francia ellenfelét a Davis-kupában

Vágólapra másolva!
2023.02.03. 14:02
Parádés mérkőzésen szerezte meg a vezetést válogatottunknak Piros Zsombor a Magyaroroszág–Franciaország Davis-kupa-találkozón, Benjamin Bonzi legyőzésével újabb skalpot gyűjtve a sorozatban Marin Cilic, John Millman és Jirí Vesely elleni, korábbi diadalai után.  
Piros Zsombor zseniális teljesítményt nyújtott Benj (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik
Piros Zsombor zseniális teljesítményt nyújtott Benj (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik


TENISZ DAVIS-KUPA
VILÁGDÖNTŐ, SELEJTEZŐ, TATABÁNYA
Magyarország–Franciaország 1–0 – állás az első egyes után
Piros Zsombor–Benjamin Bonzi 7:6 (7–4), 6:3

Bátor játékra biztatta előzetesen Nagy Zoltán szövetségi kapitány Piros Zsombort Benjamin Bonzi ellen a Magyarország–Franciaország Davis-kupa-találkozón, s bár a 23 éves játékos inkább védekező stílusú játékkal vágott bele első mérkőzésébe Tatabányán, hamar sikerült ezen átlendülnie, s merészebb teniszre váltott. Ráadásul eleinte kicsit úgy tűnt, mintha a világranglista-45. francia nem készült volna igazán fel a kétszeres challengertorna-győztes Piros játékából, pedig a fiatal tehetség győzött már le Bonzinál nagyobb nevű teniszezőket is a Davis-kupában, miközben a francia nem szokott brillírozni a válogatott csapatversenyen.

A 26 esztendős, nimes-i születésű sportoló kezdte az adogatást, és annak ellenére is hozta a gémet, hogy nem jöttek az első szervái. Utána kiküzdötte Piros az egyenlítést, de nagyon szorongatta őt a francia, aki közben ráérzett a nyitásokra, így a magyar tehetségnek fogadóként nehezebb dolga lett, ám így is elkapta a fonalat, és előbb negyven–semmiről fordítva jutott brékelőnyhöz, majd semmire hozta a saját adogatását, sorozatban hét labdamenetet nyerve. Bonzi egyre erősebb szervákkal próbálkozott, ezeket rendszerint elrontotta, azonban valahogy így is összekaparta a következő gémet, a játék képe viszont egyértelműen megváltozott, s immár Piros dominált a pályán.

Volt még egy kisebb megingása, riválisa vissza is vette elveszített adogatását, s 3:2 után egyenlített, de utána ismét teljesen egyenrangú ellenfele volt a jóval magasabban rangsorolt franciának. Közben a parádés labdamenetek, a precízen vonalra helyezett ütések a szurkolók hangját is meghozták, s a péntek délután félházas Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban összegyűlt, nagyjából 3000 fős, túlnyomó részt magyarokból álló közönséget is egyre többször kellett csitítgatnia a székbírónak, hiába mondták el a megnyitó végén a szervezők: ha a rajongók tiszteletlenül viselkednek a mérkőzés közben és zavarják a játékosokat, azért a csapatokat sújtja a büntetés.

A hálónál is egyre javult Piros Zsombor játéka, s bár időnként hibázott, összességében véve remekelt. Még egyszer került hullámvölgybe, 5:4-nél a játszmában maradásért adogatott, amikor Bonzinak három szettlabdája is volt, ám ezeket hárítani tudta, s végül a maga javára billentette a gémet. Innen már nem volt kérdés, hogy jöhet a rövidítés, ahol azonnal minibrékelőnyhöz jutott, amit hamarosan kettőre növelt. Ekkor már a meccs eleje óta hallható „Ria, ria, Hungária!” mellett a „Mindenki szurkoljon!” skandálás is felhangzott, s bár egyik elveszített adogatását még visszahozta Bonzi a rövidítésben, Piros Zsombor a harmadik játszmalabdáját értékesíteni tudta, és parádés játékkal, meg némi segítséggel a franciától, aki bele-bele hibázott a játékba, megnyerte az első szettet.

A szünet után Bonzi hirtelen nagyon elment, azonnal brékkel kezdett, sorozatban három gémet megnyert, majd a negyedikben is úgy tűnt, hogy semmire veszíti el az adogatását Piros, ám innen fordított, és sorozatban négy labdamenettel megfordította a játékot. A meglepetéstől oly mértékben vesztette el lendületét a francia, hogy ettől kezdve egyértelmű volt a magyar fölény, 1:3-ról fordítva 6:3-ra nyerte meg a játszmát Piros Zsombor, a hazai közönség tombolása közepette.

„Nektek is gratulálok, együtt nyertünk, óriási erőt adtatok – mondta elsőként a közönségnek Piros Zsombor. – Az első szett nagy csoda volt, az ellenfél szettlabdájánál vonalat ütöttem, aztán a másodikban mélyen voltam mentálisan, de meg tudtam nyugodni, részben a kapitány segítségével. Nagy Zoli már az elején mondta, hogy szerinte kicsit tart tőlem az ellenfél, ezzel együtt irtózatosan nehéz volt, nem szoktam top 50-esekkel játszani. El se hiszem, hogy két szettben nyertem.”

A folytatásban a rangsor 71. helyén álló Fucsovics Márton száll szembe Ugo Humbert-rel (86.) Tatabányán.

Szombaton a páros mérkőzéseken Marozsán Fábián és Valkusz Máté az Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut duó ellen lép pályára. Utána rendezik egyesben a Fucsovics–Bonzi és a Piros–Humbert összecsapásokat – ha szükséges.

A párharc győztese a döntő 16 csapatos csoportkörében folytathatja szereplését szeptemberben.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik