BL: íme, az őszi főtábla és a selejtező már ismert csapatai!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.05.29. 12:44
null
A BL-serleg milánói szemlén a két helyi csapat idei elődöntőjének alkalmából (Fotó: Getty Images)
A legtöbb európai labdarúgó-bajnokság befejeződött, és vannak olyanok is, amelyek még tartanak, de már ismert a bajnok kiléte – ennek fényében érdemes végigtekinteni a Bajnokok Ligája-selejtező és az őszi csoportkör már „becsekkolt” résztvevőin, a sorsolások és a fordulók időpontjain. Nézzük!

 

Mint ismert, a Ferencváros nemcsak az első, hanem – ha eljut odáig – a második és a harmadik fordulót is kiemeltként vívhatja meg a selejtezőben. A lehetséges ellenfelek listája (lásd lejjebb) nem bővült új csapattal az utóbbi napokban: még nem dőlt el, melyik együttes az albán, illetve az örmény bajnok, az előselejtező nyertesére pedig június utolsó napján derül fény.

Annyi változás azért történt az eredeti menetrendhez képest, hogy az első fordulós kiemelt ciprusi bajnok, az Arisz Limassol ugrott egyet, csak a második körben kezd – viszont nem kiemeltként, azaz összekerülhet a magyar bajnokkal. Ennek oka az – mint arra a téma specialistája, Bert Kassies a honlapján rámutat –, hogy a Bajnokok Ligáját az idén olyan csapat nyeri meg, amelyik a saját bajnokságából is kiharcolta az őszi főtáblás szereplést.

A felszabaduló főtáblás kvóta az egész rendszert módosítja: az ukrán bajnok Sahtar a playoffkörből egyből a csoportkörbe kerül, a svájci aranyérmes Young Boys a selejtező harmadik köréből a playoffba, a cseh bajnok Sparta Praha a selejtező második köréből a harmadikba, míg az említett Arisz és a leendő török bajnok a selejtező első köréből a másodikba. Szintén következmény, hogy az első fordulóban az eredetileg várt 32 csapat helyett kettővel kevesebb vesz részt.

Az Európa-liga szerdai, budapesti döntőjének nyertese, a Roma vagy a Sevilla a BL-csoportkörbe kerül, rögtön az első kalapba. A selejtező leendő résztvevői közül már csak nyolc nem ismert.

Nézzük a jelenlegi helyzetet!

BAJNOKOK LIGÁJA 2023–24
A SELEJTEZŐ 1. FORDULÓJÁNAK RÉSZTVEVŐI

(30 csapat kapcsolódik be, 26 már ismert)

KIEMELT LESZ: FERENCVÁROS, Qarabag
(azeri), Slovan (szlovák), Sheriff Tiraspol (moldovai), BATE (fehérorosz), FK Asztana (kazah), Maccabi Haifa (izraeli), Zalgiris Vilnius (litván), HJK (finn), Flora Tallinn (észt), Shamrock Rovers (ír), The New Saints (walesi), Olimpija Ljubljana (szlovén), Zrinjski Mostar (bosnyák). Még csatlakozik: a bolgár bajnok.
NEM LESZ KIEMELT: Lincoln Red Imps (gibraltári), (feröeri), Dinamo Tbiliszi (grúz), Raków Czestochowa (lengyel), BK Häcken (svéd), Farul Constanta (román), Valmieras FK (lett), FC Ballkani (koszovói), Larne FC (északír), Hamrun Spartans (máltai), Swift Hesperange (luxemburgi), FK Sztruga (északmacedón). Még csatlakozik: az albán és az örmény bajnok, valamint a BL-előselejtező győztese.

A TOVÁBBI, MÁR BIZTOS BL-RÉSZTVEVŐK

A beosztás hivatalosnak nem tekinthető.

CSOPORTKÖR (32 csapatból 25 ismert)
1. KALAP: Manchester City
(angol), Barcelona (spanyol), Napoli (olasz), Bayern München (német), Paris Saint-Germain (francia), Benfica (portugál), BL-győztes, El-győztes
2. KALAP: Real Madrid (spanyol), Manchester United (angol), Borussia Dortmund (német), Atlético Madrid (spanyol), RB Leipzig (német), Porto (portugál), Arsenal (angol)
3. KALAP: Salzburg (osztrák), Lazio, Milan (olaszok), Crvena zvezda (szerb)
4. KALAP: Union Berlin (német), Lens (francia)
Még nem ismert a besorolása: Internazionale (olasz, 1. vagy 2. kalap), Sahtar Doneck (ukrán, 2. vagy 3. kalap), Feyenoord (holland, 1. vagy 3. kalap), Real Sociedad (spanyol, 3. vagy 4. kalap), Celtic (skót, 3. vagy 4. kalap), Newcastle United (angol, 3. vagy 4. kalap)
A selejtező bajnoki ágáról négy, a nem bajnoki ágáról két klub jut fel a főtáblára.

PLAYOFFKÖR (2 csapat kapcsolódik be, 1 már ismert)
Young Boys (svájci). Még csatlakozik: a belga bajnok.

3. SELEJTEZŐKÖR (8 csapat kapcsolódik be, már mind a 8 ismert)
Bajnoki ág: AEK Athén (görög), Sparta Praha (cseh)
Nem bajnoki ág: Marseille (francia), Braga (portugál), PSV (holland), Sturm Graz (osztrák), Rangers (skót), Topolya (szerb)

2. SELEJTEZŐKÖR (9 csapat kapcsolódik be, 4 ismert)
Bajnoki ág: Molde (norvég), Dinamo Zagreb (horvát), Arisz Limassol (ciprusi). Még csatlakozik: a dán és a török bajnok.
Nem bajnoki ág: Panathinaikosz (görög). Még csatlakozik: az ukrán, a belga és a svájci ezüstérmes.

ELŐSELEJTEZŐ (4 csapat kapcsolódik be, 4 ismert)
KIEMELT: Breidablik (izlandi), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
NEM KIEMELT: Atlétic Club Escaldes (andorrai), Tre Penne (San Marinó-i)

A BL NYÁRI ÉS ŐSZI KULCSDÁTUMAI
SORSOLÁS MÉRKŐZÉSEK
Előselejtező Június 13. Elődöntő: június 27.
Döntő: június 30.
1. forduló Június 20. Július 11–12.; 18–19.
2. forduló Június 21. Július 25–26.; augusztus 1–2.
3. forduló Július 24. Augusztus 8–9.; 15.
Playoff Augusztus 7. Augusztus 22–23.; 30.
Csoportkör Augusztus 31. Szeptember 19. – december 13.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik