Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fáradtan ébredsz? Ez az oka!

default user icon
MME
Gyakran ébredsz reggel fáradtan, ingerlékenyen még akkor is, ha úgy érzed, jót aludtál? Gyakori probléma ez, amivel sokan szembesülnek életük során. Összegyűjtöttük az öt leggyakoribb okot, amitől nehezen indulhat a napod.

A jó alvás nagyon fontos: energiával tölt fel, javítja az agyműködést, segíti az információk feldolgozását – pontosabban az emlékek elraktározását. Ha rendszeresen rosszul alszol, az bizony negatívan befolyásolhatja az életminőségedet, hajlamossá tehet bizonyos betegségekre, sőt akár depresszióhoz is vezethet. Emellett, ha fáradtan ébredsz, kevésbé leszel motivált a sportban és egyéb tevékenységekben, és nagyobb valószínűséggel választasz cukros, finomított élelmiszereket az egészséges táplálékok helyett. És miért ébredhetsz fáradtan? Íme, az öt lehetséges ok.

1. Rossz minőségű alvás

Annál, hogy mennyit alszol, sokkal fontosabb az alvás minősége. Az alvásnak pihentetőnek és megszakítás nélkülinek kell lenni, hogy az alvás minden szakasza meglegyen. (Az első egy felszínes szundikálás, a második a könnyű alvás, a harmadik és a negyedik szakasz pedig mélyalvás.) Ma már kutatásokkal bizonyították, hogy minden szakasz ugyanolyan fontos. Az alvás minőséget nagyban befolyásolja a környezet: ha túl meleg van, esetleg túl világos, nagy a zaj, az megzavarhatja az alvásodat, mint ahogy az is fontos, hogy mit ettél vagy ittál az alvás előtti órákban.

2. Alvás utáni tehetetlenség

Az alvás utáni tehetetlenség, vagy angolul „sleep inertia” egy természetes jelenség: az emberi agy jellemzően nem azonnal pörög fel maximális fokozatra, azaz nem kevés időbe telik, mire az álomvilágból visszacsöppensz a valóságba. Ha azt tapasztalod, hogy ébredés után lassú a reakcióidőd, gyengébb a rövid távú memóriád, nem tudsz figyelni senkire és semmire, megnyugodhatsz: ez csak átmeneti állapot. A legtöbb ember 10-15 perc után megérkezik a valóságba, de ha neked kicsit tovább tart, az sem baj.

3. Szabálytalan alvási szokások

Ha az alvásod nincs összhangban a természetes cirkadián ritmusoddal, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatsz alvászavarokat és reggeli fáradtságot. Különösen a több műszakban dolgozóknál gyakori ez, akik nem tudják követni testük természetes belső ritmusát. Ők egyébként hajlamosabbak a fertőzésekre, gyakrabban lesznek betegek, többször tapasztalhatnak ingadozó vércukorszintet, illetve gyakori köztük a magas vérnyomás betegség, és nehezebb szabadulnak meg a súlyfeleslegtől.

4. Alvászavarok

Előfordul, hogy úgy érzed, mindent megtettél, hogy javíts az alvásod minőségén, mégis fáradtan ébredsz reggel. Ez utalhat alvászavarokra, például alvási apnoéra vagy álmatlanságra.

5. Szorongás

A szorongás a leggyakoribb mentális egészségügyi probléma világszerte, és a tanulmányok szerint a szorongó emberek nagyjából 50 százaléka nem alszik eleget, ami tovább ronthat állapotukon. Aki szorong, nehezen tud elaludni, fáradtan ébred és a fáradtság egész nap kitart.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 



Ezek is érdekelhetnek

Friss