Vágólapra másolva!
Két mérkőzés maradt hátra a magyar férfi kosárlabda-válogatott világbajnoki selejtezőinek első csoportköréből. Ivkovics Sztojan csapata előbb július 1-én pénteken Portugáliát fogadja a budapesti Tüske-csarnokban, majd három nappal később a csoport éllovasához, az olimpiai ezüst- és vb-bronzérmes francia csapathoz látogat. A magyar bajnokság befejezését követően a válogatott keret Kecskeméten tart egy rövid, de intenzív felkészülést, itt tartott sajtótájékoztatót a kapitány és a keret.

A mieink négy fordulót követően két-két győzelemmel és vereséggel a harmadik, továbbjutást érő helyen áll az E csoportban a franciák és Montenegró mögött, de Portugália előtt. Utóbbi két gárdát egyaránt idegenben verték a mieink, de míg a délszláv együttes győzni tudott februárban Debrecenben, addig ugyanez a nyeretlen portugáloktól komoly meglepetés lenne a fővárosban. Ugyanakkor lebecsülni sem szabad őket, már csak azért sem, mert egy pénteki győzelemmel biztossá tehetnék a mieink a továbbjutást.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetség elnöke gratulációval kezdte a mondandóját: a bajnoki döntő két szereplőjének, a győztes Falcónak és az ezüstérmes Körmendnek köszönte meg a színvonalas bajnoki döntőt, majd rátért a válogatott előtt álló feladatokra.

Szalay Ferenc (jobbról) további fejlődést remél a magyar kosárlabdázásban Fotó: Koncz Márton - Origo

Szalay Ferenc kiemelte, hogy az előttünk álló időszak egyik fontos feladata, hogy a magyar kosárlabda stabilizálja a helyét az európai élmezőnyben. „Az év legnagyobb eredménye a Sopron női Euroliga-győzelme, de a Falco BL-szereplése is fontos mérföldkő, ami mutatja, hogy jó irányban haladunk."

A szövetség elnöke külön kiemelte, hogy a bajnokság legjobb csapataiban, úgy mint a bajnok Falcóban, vagy a Kecskemétben, de máshol is egyre több magyar játékos kap meghatározó szerepet.

A magyar kosárlabda válogatott edzése Kecskeméten Fotó: Koncz Márton - Origo

A sajtótájékoztatón a japán Niigata Albirex csapatában kosarazó Rosco Allen elmondta, hogy a portugálok bizonyára mindent meg fognak tenni ellenünk, de nem lehet kérdés, hogy győznünk kell.

„A portugálok elleni az utolsó meccs a mi szintünkön, szeptembertől pedig már szintet kell lépnünk, hiszen akkor már Európa 12 legjobb csapata között kell bizonyítanunk. A portugálok nem olyan jók mint mi, én biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk.

– mondta Ivkovics Sztojan a válogatott szövetségi kapitánya.

Ivkovics Sztojan, szövetségi kapitány (jobbról) és Rosco Allen is tudja, hogy kemény meccsek várnak a csapatra Fotó: Koncz Márton - Origo

A folytatásról, azaz a vb-selejtezők második köréről a kapitány elmondta, biztos benne, hogy a magyar csapat azokon a meccseken is kellemetlen perceket fog szerezni valamennyi magasabban jegyzett ellenfélnek.

A sajtótájékoztatót megelőzően a magyar válogatott két meghatározó játékosa, az Atomerőmű SE erőcsatára, Eilingsfeld János, és az Alba Fehérvár hátvédje, Vojvoda Dávid nyilatkozott külön is az Origónak.

Készül a keret egy része a két meccsre Fotó: Koncz Márton - Origo

„Nekem már május 11-én véget ért a szezon, sajnos, azaz nem panaszkodhatok fáradtságra. Két hetet pihentem, majd megkezdtem az egyéni felkészülést, hogy mire jönni kell a válogatotthoz, megfelelő formában legyek" – mondta Eilingsfeld János.

„Az elmúlt évek rutinjából építkezve összeraktam, amit a válogatottban, a klubomban megtanultam, és persze konzultáltam edzőkkel, gyógytornászokkal, azt hiszem, egész jó formában vagyok fizikálisan" – mondta a gerincműtéten átesett játékos, aki napi gyógytornával tartja karban magát.

A válogatottra váró két meccs közül egyértelműen a portugálok elleni a fontosabb, ami Eilingsfeld szerint egyáltalán nem lesz könnyű, és nem fogják hagyni, hogy a portugálok nyeretlensége elaltassa őket.

Eilingsfeld János műtét után, de felkészülten érkezett az összetartásra Fotó: Koncz Márton - Origo

De nem számítunk könnyű meccsre, mert a portugál egy nagyon veszélyes csapat. Kint is vezettünk már tíz ponttal, de visszakapaszkodtak, és, ha nincs a lélekjelenlétünk és a kontrollált játékunk, talán még fordítani is tudtak. Nem lesz egyszerű, de azon leszünk, hogy győzzünk.

A franciák elleni meccsről a paksi kosaras azt mondta, hogy a „talajon maradva azért be kell vallanunk, hogy a francia csapat egy másik szint. Még akkor is, ha ők már továbbjutottak, és nem esetleg nem is veszik annyira komolyan a meccset, amit egyébként nem hinnék, akkor is sokkal jobbak, de természetesen mindent meg fogunk tenni, hogy jó eredményt érjünk el. De legyünk túl előbb a portugálok elleni meccsen, aztán majd megbeszéljük a fiúkkal a folytatást."

Mindenki megkapja a feladatát Fotó: Koncz Márton - Origo

Vojvoda Dávid, az Alba Fehérvár hátvédje is kipihenten, egészségesen érkezett meg a kecskeméti edzőtáborba.

– mondta a kiváló játékos az Origónak.

A rutinos játékos is leszögezte, hogy egyértelműen a portugálok elleni a kulcsmeccs. „Ismerjük őket, kellemetlen csapat, de hazai pályán mi vagyunk az esélyesebbek. Még úgy is, hogy ők többet tudtak együtt készülni. Nekünk viszont nincs szükségünk sok időre, hogy összehangolódjunk, hiszen nyolc-tíz éve együtt játszik a csapat magja, elég jól ismerjük már egymást. Mindenkinek félre kell tennie minden nyűgöt, fáradtságot, de ismerve a fiúkat, ezzel nem lesz gond. Egy dolgunk van, nyerni kell, és akkor már felszabadultan lehet menni Franciaországba" – mondta Vojvoda.

Nyerni kell pénteken a portugálok ellen, adta ki a jelszót Vojvoda Dávid Fotó: Koncz Márton - Origo

A mieink rutinos játékosa szerint a portugáloknak nincsenek sztárjaik, viszont van 10-12 nagyjából egyforma képességű kosarasuk, akik közül bárki elő tud lépni vezérnek, és 10-15 pontot szerezni. „Ugyanakkor eléggé egysíkú a játékuk, vannak jó dobóik, két-három egész jó centerük, de, ha a védekezésünk rendben lesz, egymást segítve küzdünk végig, akkor nem lehet gond.

– szögezte le Vojvoda Dávid.

A franciák elleni meccsről elmondta, hogy az olimpiai ezüstérmes elleni hazai találkozón hiányzott a megszokott tűz a magyar csapatból, ezért is szenvedhetett a vártnál nagyobb különbségű, 54-78-as vereséget.

– mondta határozottan Vojvoda.

A csapategységgel ezúttal sem lesz gond Fotó: Koncz Márton - Origo

Továbbjutás esetén egy újabb selejtezőkör vár a magyar válogatottra, ahol az E csoport első három helyezettje az F csoport (Litvánia, Bosznia, Bulgária és Csehország) három továbbjutójával mérkőzik meg. A 2023-as világbajnokságra Indonéziában, Japánban és a Fülöp-szigeteken kerül sor, a tornán 32 csapat vesz részt, Európából 12 együttes jut ki.