FTC: Első itteni idényemben elégedett lennék tíz gólpasszal és öt góllal – Mercier

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.06.28. 06:51
null
A középpályásnál jó helyen van a labda: Xavier Mercier-t megelőzte a híre, miszerint ő az a francia légiós, aki parádésan szolgálhatja majd ki a ferencvárosi támadókat (Fotó: fradi.hu)
Az FTC 32 esztendős francia légiósa, Xavier Mercier izgatottan várja a kazah Tobol Kosztanaj elleni selejtezőt, családja pedig berendezkedett Budapesten.     


Ha valakik örülhetnek Xavier Mercier érkezésének, akkor azok a ferencvárosi csatárok. A francia középpályás nem szeret fukarkodni a gólpasszokkal, a belga bajnokság legutóbbi két idényében egyaránt ő adta a legtöbb gólt érő átadást – előbb tizenötöt, majd tizennégyet. Nem véletlenül becézték gólpasszkirálynak, a légiós a Ferencvárosban sem szeretne visszavenni a tempóból.

„Szeretek gólpasszt adni –  felelte lapunknak Xavier Mercier, aki júniusban érkezett Magyarországra. – Korábbi klubjaimnál leginkább azt szerették bennem, hogy hatékonyan futballozom, ha kicsi esélyt is látok a gólszerzésre, nem tétovázom. A Fradiban is ez a célom, első itteni idényemben elégedett lennék tíz gólpasszal és öt góllal.”

névjegy
Xavier Mercier
Nemzetisége: francia
   Kora: 32 éves
 Posztja: támadó középpályás
   Legutóbbi klubja: OH Leuven (belga)
  Piaci értéke: 1.3 millió euró

A 32 esztendős futballista első benyomásai rendkívül pozitívak. A magyar bajnoknál minden adva van a sikerhez, a játékosok a Népligetben tökéletes körülmények között tréningezhetnek, és ezekben a napokban az ausztriai edzőtáborban is csak a futballra kell koncentrálniuk.

„Nem lepődtem meg a körülményeken –  folytatta a légiós –, érkezésem előtt Franck Bolival beszéltem telefonon. Korábbról nem ismertem őt, ám miután francia az anyanyelve, gondoltam, felhívom, hátha tud néhány érdekességet mondani. Csupa jót mondott, és most már én is látom, mennyire jó helyre kerültem.”

Mercier már meglátogatta a Groupama Arénát két gyermekével, akik alig várják, hogy meccsre mehessenek
Mercier már meglátogatta a Groupama Arénát két gyermekével, akik alig várják, hogy meccsre mehessenek

A játékos Ales városában született, több francia csapatban szerepelt (Lesquin, Guingamp, Beauvais, Boulogne), mígnem 2016 telén légiósnak állt, a belga Kortrijk labdarúgója lett, majd megfordult a Cercle Bruges-ben és az OH Leuvenben, innen vezetett az útja a magyar bajnokhoz.

„A gyerekkoromat Ales városában töltöttem, egészen fiatal korom óta focizom. Montpellier közel volt hozzánk, sokat jártunk át a családdal, és később a futball miatt is oda kerültem. Mindig is támadó voltam, a tízes pozícióban szeretek leginkább játszani. Erről sokat beszélgettem Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzővel és Hajnal Tamás sportigazgatóval is, de ők pontosan tudják, hol lehetek a leginkább hasznára a csapatnak.”

A Ferencváros ezekben a napokban Ausztriában edzőtáborozik, immár a különböző válogatottaknál számításba vett labdarúgók is a szakmai stáb rendelkezésére állnak. Az első, június eleji edzőtáborozás alkalmával még a kemény fizikai munkán volt a hangsúly, most, a második ausztriai táborban már a taktika is előtérbe kerül. A magyar bajnok jövő szerdán – magyar idő szerint 16 órától – a kazah Tobol Kosztanaj otthonában már Bajnokok Ligája-selejtezőt játszik, a csapatnak addigra formába kell lendülnie.

„Az első edzőtábor nagyon kemény volt, most már inkább frissítünk, és sorra játsszuk a felkészülési találkozókat. Sok időnk már nincs a készülődésre, néhány nap múlva a Bajnokok Ligájában van jelenésünk. Nincs kizárva, hogy a keretben én várom a legjobban a mérkőzést, hiszen pályafutásom alatt ez lesz az első nemzetközi kupamérkőzésem! Harminckét éves vagyok, eddig nem adatott meg, talán érthető, hogy különösen izgatott vagyok. A kazah csapatról egyelőre nem sokat tudunk, de a szakmai stáb hamarosan megosztja velünk, mik az erősségei és a gyengeségei. A Ferencváros a párharc esélyese, de okosan kell futballoznunk.”


Xavier Mercier családjával együtt költözött a magyar fővárosba, és már meg is találta új otthonát.

„Korábban nem jártunk Budapesten, és bár sok időnk még nem volt szétnézni, amit láttunk, nagyon tetszett. A budai oldalon találtunk lakást, miután egy kislányunk és egy kisfiunk van, szerettünk volna a francia iskola közelében lakni. A gyerekekkel már jártunk a Groupama Arénánál, hosszasan fotózkodtak a stadion előtti sas szoborral, alig várják, hogy kijöhessenek a mérkőzéseimre. Nemcsak én, a család is izgatottan vágott bele az új kalandba.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik