Vb-jelöltek tornája: Rapport kiharcolta a döntetlent

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.06.30. 20:48
null
Fotó: FIDE / Stev Bonhage
Döntetlent ért el Rapport Richárd sötéttel a sakkvilágbajnok-jelöltek madridi szupertornájának 11. fordulójában. A magyar nagymester 96 lépés és közel hat óra után osztozott meg a ponton az amerikai Hikaru Nakamurával.

A szerdai vereség után Rapport Richárdnakmár csak matematikai esélye maradt az első hely, vagyis a kihívói pozíció megszerzésére a sakkvilágbajnok-jelöltek madridi tornáján. Négy fordulóval a vége előtt Jan Nyepomnyascsij 1.5 pontos előnnyel vezetett, de az orosz fórja a magyar nagymester előtt 3 pont volt. Viszont ha a világbajnoki címvédő Magnus Carlsen beváltja az ígéretét, és nem ül asztalhoz, ha az első nem a francia Alireza Firouzja lesz, akkor még Rapport is reménykedhet. Ugyanis a Nemzetközi Sakkszövetség határozata szerint ha Carlsen úgy dönt, hogy nem védi meg a címét jövő tavasszal, akkor a madridi torna második helyezettje ugrik be a világbajnoki páros mérkőzésre. Márpedig a 11. forduló előtt a második helyezettekkel szemben Rapport hátránya csak 1.5 pont volt.

Csütörtökön a sötéttel játszó szombathelyi születésű nagymester ellenfele a Grand Prix-sorozatot tavasszal megnyerő Hikaru Nakamura volt. Rapport anyagi hátrányba került a középjátékban, de cserébe aktívabb állást kapott. A végjátékban Nakamura anyagi előnye megmaradt, de ekkorra már kevés figura állt a táblán, így Rapport jó eséllyel pályázhatott a remire. Ha nem is villámgyorsan, de meglett a fél pont: a parti 96 lépés és közel hat óra játék után pontosztozkodással ért véget.

A játszmát ide kattintva lehet megnézni!

Pénteken Rapport világossal játszik az amerikai Fabiano Caruana ellen.

A Firouzja–Nyepomnyascsij parti ünnepélyes kezdőlépését Predrag Mijatovics, a Real Madrid labdarúgócsapatának korábbi csillaga tette meg. Amúgy az orosz ismét nyert, és innentől nagyjából mindenki már csak Carlsen távolmaradásában bízhat…

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, MADRID
11. FORDULÓ

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)–Rapport Richárd (2764) döntetlen
Alireza Firouzja (francia, 2793)–Jan Nyepomnyascsij (orosz, 2766) 0:1
Fabiano Caruana (amerikai, 2783)–Ting Li-zsen (Ding Liren, kínai, 2806) 0:1
Teymur Racabov (Radjabov, azeri, 2753)–Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) döntetlen
Az állás:
1. Nyepomnyascsij 8 pont, 2. Ting Li-zsen 6.5, 3. Nakamura 6, 4. Caruana 5.5, 5. Racabov 5, 6. Rapport és Duda 4.5-4.5, 8. Firouzja 4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik