Vágólapra másolva!
A francia bajnok Paris Saint-Germain kedden kirúgta a csapat argentin edzőjét, Mauricio Pochettinót, a helyére pedig azonnal kinevezte a francia Christophe Galtier-t, aki remek ajánlólevéllel érkezett Párizsba, ugyanis korábbi állomáshelyein már többször is csodát tett. A kérdés csak az, hogy az 55 éves edző mire fog menni egy olyan környezetben, ahol aranylabdások, Európa-bajnokok és celebek alkotják az öltözőt. Ráadásul Galtier alighogy betette a lábát Párizsba, a szurkolók máris elkezdtek tüntetni ellene a marseille-i múltja miatt, na meg azért, mert Zinédine Zidane-t várták a kispadra.

Galtier a csodatevő

A Paris Saint-Germain edzőjének kinevezett Christophe Galtier edzőként eddig két trófeát nyert. Az elsőt a 2012/13-as szezonban, amikor a Saint-Étienne-nel megnyerte a francia Ligakupát, a másodikat pedig a 2020/21-es szezonban, amikor a Lille-lel bajnoki címet nyert, egy ponttal megelőzve a PSG-t. A Lille ezzel 10 év után nyert bajnoki címet, Galtier pedig kihozta a maximumot olyan fiatal tehetségekből, mint a kanadai Jonathan David, a portugál Renato Sanches vagy a francia válogatott Mike Maignan, aki az idei szezonban már a Milan kapusaként vállalt kulcsszerepet az olasz csapat bajnoki címében.

Christophe Galtier a PSG új edzője Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Philip Rock

Galtier többek között a Marseille és a Lille játékosa volt, edzői tapasztalatokat pedig a Marseille, az Aris, a Bastia, az Al-Ain, a Portsmouth, a Sochaux, a Lyon és a Saint-Étienne segédedzőjeként szerzett.

Galtier 2009 decemberében kezdte vezetőedzői pályafutását a Saint-Étienne-nél, és 2017 májusáig maradt a klubnál. Ez idő alatt a Saint-Étienne hét egymást követő szezonban végzett az első tízben, négy alkalommal harcolta ki az európai szereplést.

Csapatával 2013-ban a Rennes-t legyőzve megnyerte a francia Ligakupát - ezzel a Saint-Étienne 32 év után először nyert trófeát.

2017 decemberében Galtier átvette a Lille irányítását, és hatalmas bravúrral bent tartotta a csapatot a Ligue 1-ben, majd a következő szezonban a második helyen végzett a Lille-lel, amely így indulhatott a Bajnokok Ligájában.

Christophe Galtier a Lille edzőjeként ért fel a csúcsra Forrás: AFP/Loic Venance

A 2020/21-es szezonban aztán jött egy újabb hatalmas bravúr: Galtier a PSG-t megelőzve bajnoki címéig vezette a Lille-t, és harmadszor is őt választották meg az év edzőjének a Ligue 1-ben.

Ezt követően Galtier 2021 júniusában átvette a Nice irányítását, amellyel az előző szezonban az ötödik helyen végzett, és bejutott a Francia Kupa-döntőbe, ahol a csapata kikapott a Nantes-tól.

Galtier taktikája

Galtier leginkább a 4-4-2-est felállást favorizálja, és a hátulról való labdakihozatalokban nagyban támaszkodik a kapusára. Az 55 éves edző nagy hangsúlyt fektet a gyors átmenetekre és a letámadásra is. Ennek azonban érdekes lesz a PSG-ben való meghonosítása, ugyanis a csapat sztárjai közül a brazil Neymar és az argentin Lionel Messi sem arról híres, hogy megszakadna a védekezésben.

Messi és Neymar kis túlzással használhatatlanok a védekezésben Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Galtier arról ismert, hogy nagyon világos utasításokat ad a játékosainak a labda nélküli játékkal kapcsolatban, és várhatóan ugyanezt fogja megkövetelni Messitől, Mbappétól és Neymartól is.

Különösen érdekes lesz, hogy Galtier hogyan használja Messit.

A 35 éves játékos a jobb szélen és támadó középpályásként is játszott a tavalyi szezonban. Galtier valószínűleg ragaszkodni fog egy meghatározott pozícióhoz az argentin számára, de várhatóan nem akarja majd visszafogni a dinamizmusát és leleményességét.

Galtier nagy hangsúlyt fektet a stabil védekezésre, de lehet, hogy a PSG-nél át kell alakítania a módszereit, ha sikeres akar lenni. A PSG-nél abban bíznak, hogy Galtier képes lesz nagyobb egyensúlyt teremteni a csapatjátékban, és biztosítani tudja azt a hatékonyságot, amelyre szükségük van ahhoz, hogy végre beteljesítsék álmukat, a Bajnokok Ligája megnyerését.

A szurkolók máris tüntetnek az új edző ellen

A frissen kinevezett edzőnek azonban korántsem lesz egyszerű dolga. Az egy dolog, hogy meg kell majd küzdenie a csapat sztárjátékosaival, de a szurkolókkal sem lesz könnyű megszerettetnie magát. A PSG-szurkolók az elmúlt tíz évben olyan sztáredzőkhöz voltak szokva, mint a négyszeres BL-győztes Carlo Ancelotti, a négyszeres Európa-liga-győztes Unai Emery, vagy az a Thomas Tuchel, aki az után nyert BL-t a Chelsea-vel, hogy kirúgták a párizsi csapattól.

Christophe Galtier és a PSG elnöke, Nasszer al-Kelaifi Forrás: AFP/Bertrand Guay

Christophe Galtier rendkívül elismert szakember Franciaországban, de a PSG-szurkolók sokkal inkább egy igazi nagyágyúban, valószínűleg a csapattal rengetegszer hírbe hozott Zinédine Zidane érkezésében bíztak. Ráadásul Galtier helyzetén az sem segít, hogy játékosként négy évet töltött az ősi rivális Olympique Marseille-nél, majd segédedzőként is lehúzott másfél évet az OM-nél, így a párizsi szurkolók már az érkezése előtt elkezdtek tüntetni elleni.

Galtier híres arról, hogy javít a gyengén teljesítő csapatokon.

Bár a PSG az előző szezonban megnyerte a bajnokságot, a Bajnokok Ligájában ismét kudarcot vallott, így az 55 éves edzőnek fel van adva a lecke a következő szezonra.

Amikor 2019-ben Galtier megmentette a Lille-t a kieséstől, majd a következő szezonban a második helyre vezette a csapatot, José Mourinho "a szezon emberének" nevezte, ami sokat elmond arról, hogy mennyire nagyra tartják őt a szakmán belül.

Forrás