"Ide figyelj, te f.szszopó, én vagyok az Urbán Flóri, nemcsak szeretek, de tudok is inni"

Urbán Flórián az NB III-as BVSC vezetőedzője lett
Felcsút, 2007. szeptember 27. A Felcsút labdarúgócsapatának vezetőedzője, Urbán Flórián. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Az 1990-es években és a 2000-es évek elején a magyar labdarúgás egyik legbotrányosabb futballistája volt a 40-szeres válogatott Urbán Flórián. A kőkemény hátvéd játékosként több időt töltött a kocsmában, mint a pályán, egyszer Mészöly Kálmán egy borozóból hívta be a nemzeti csapatba. Urbán állítja, amúgy a meccsek előtt soha nem ivott. Az edzéseket nem vette túl komolyan, gyakran élvezte prostituáltak társaságát. Rengeteg botránya volt, 2006-ban a tévészékház-ostrománál is ott volt, egy baseball ütővel. Visszavonulása után edzőként is sok balhéja volt, most Zuglóban kapott munkát. Portré.

Az 1968-as születésű Urbán Flórián Újpesten nőtt fel, egyszobás lakásban a nagymamájával és a szüleivel. Gyerekkorában hol a Megyeri úti lelátón, hol a salakos, homokos kerületi pályákon tombolt, a nyári szünetekben reggeltől estig a Tél utcai grundon rugdosta a labdát.

Életútját szinte kikövezték a kocsmák, gyári munkásként is sokszor sörözőkben, borozókban múlatta az időt, és többször előfordult, hogy egy-egy élvonalbeli meccs után szombat estétől vasárnap estig ivott.

"Amikor a Volánban játszottam, esténként meg a Mátra borozóban bögréztem, sokan mondták:

árulta el egy korábbi interjújában. "Viszont a pályán nem ismertem tréfát, ha három órát aludtam előtte, az sem látszott a játékomon, mentem, mint az állat, lerúgtam a fejét mindenkinek, aki szembejött" - vallotta be.

Urbán Flórián nem vetette meg az alkoholt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Állítása szerint a meccsek előtt soha nem ivott, de az edzéseket már nem vette olyan komolyan.

Ami a tréningeket illeti, nevetségesnek tartotta, hogy semmilyen képzést nem kaptak gyerekkorukban, csak bemelegítettek, aztán játszottak egymás között. Pályafutása elején, 23 éves korában egy spanyol másodosztályú csapatnál, a Méridánál szerepelhetett próbajátékon, ahol hamar tapasztalhatta, hogy óriási különbség van a magyar labdarúgás és a nemzetközi futball profizmusa között. Annál a klubnál hallott életében először a 4-4-2-es felállásról, elmondása szerint csak ténfergett a pályán és fogalma sem volt, mi a feladata.

Később az NB I-es Győr szerződtette, majd hamar a válogatottban találta magát, ahol szintén rengeteg emlékezetes és meghökkentő pillanatot élt át. 1995-ben, amikor már Belgiumban játszott, Mészöly Kálmánnak az egyik Eb-selejtező előtt a kocsmából kellett összeszednie Urbánt, aki éppen az angyalföldi Zöld Angyal bárban iszogatott. "A vonal másik végén a csapat egyik vezetője volt, aki közölte, hogy sok a sérült, szükség van rám. Kálmán bá hallotta, hogy itthon vagyok, ezért arra kértek, azonnal menjek ki a Vasas-pályára, mert szerdán játszanom kell Zürichben.

árulta el 2017-ben megjelent, Urbán Legend című önéletrajzi könyvében.

Azért a nemzeti csapatnál sem a profizmus volt a jelszó: egy dél-amerikai túrán az akkori szövetségi kapitány, Glázer Róbert a repülőn vezényelt edzést, majd a Salvador elleni mérkőzés után Urbán személyesen szállította csapattársainak a prostituáltakat egy közeli kuplerájból. Egy másik kapitány, a legendás Verebes József Urbán elmondása alapján olyan négyvédős felállást talált ki egy mérkőzés előtt, amit korában soha nem gyakoroltak.

jellemezte a "Mágus" által előszeretettel alkalmazott motivációs gyakorlatot, amellyel a leggyengébbekkel is elhitette, hogy világklasszisok.

Urbán Flórián (6) 40-szer szerepelt a magyar válogatottban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Urbán Flóriánnak rengetegszer okozott nehézséget, hogy kordában tartsa züllött életmódját. 2000-ig játékosként a kokaint sem vetette meg, bár a drogfogyasztás kapcsán úgy vélte, a magyar fociélet szereplőinek jelentős része bármikor megbukhatott volna egy drogteszten. Azt is bevallotta, hogy tudni kell róla, ha nincs mögötte egy nő, aki kézben tartja, akkor azonnal "meghülyül". 33 éves korában az egyik kocsmázás alkalmával kihívták egy ivóversenyre. A válogatott focista nyerte meg a küzdelmet, majd ezt üvöltötte összeesett ellenfele arcába:

Ezek után ő is rosszul lett és kórházban kötött ki.

Urbán Belgiumban jutott fociban a legmagasabbra, a Waregem, majd az 1988-as KEK-győztes Mechelen csapatában is játszott, többnyire támadó középpályást.

Az 1994/1995-ös idényben 24 meccsen 11 gólt szerzett, ezután hazatért az Újpesthez.

Később visszament Belgiumba az Anderlechthez, majd az Aalsthoz, ahol közönségkedvenc lett. Saját bevallása szerint élete legrosszabb döntése az volt, amikor hazatelepült, miután csúnya véget ért első házassága. "Az egyedüllét miatt jöttem haza. Annyira elhagytam magam, hogy anyukám repülőgéppel járt ki takarítani, főzni hozzám" - vallotta be.

Szeretett klubjánál, az Újpestnél hónapokon át nem kapott fizetést, de később Szegeden sem látott túl sok pénzt, viszont prostituáltak többször is megfordultak az öltözőben saját és csapattársai szórakoztatására. Győzni akarását egyébként imádták Újpesten, a klubnál legendává vált és a IV. kerületi csapat volt az utolsó magyar együttes, amelyben futballozott. 1999-ben, a Debrecen elleni feszült rangadón piros lapot kapott, kiállítása utáni nyilatkozatában a szókimondó futballista nem is kímélte a bírót.

mondta dühösen.

Karrierje kései szakaszában, 2002-ben a Zalaegerszeg színeiben magyar bajnok lett, végigjátszotta azt a legendás meccset, amelyet a Bajnokok Ligája selejtezőjében a ZTE Koplárovics Béla felejthetetlen góljával 1-0-ra megnyert a világsztárokkal felálló Manchester United ellen.

A balhés futballista nem csupán a pályán, azon kívül is többször keveredett bajba. Egyik legnagyobb botránya 2006-ban, az MTV-székház ostromának idején történt, az akkoriban edzőként és szakkommentátorként is tevékenykedő Urbán ugyanis ott volt az ostromnál. A történet szerint éppen egy kocsmában ivott, amikor látta a TV-ben az élő közvetítést a székház elleni támadásról. Ekkor hazament, magához vette az engedéllyel tartott pisztolyát, hogy elinduljon a Szabadság térre. Párja hatására végül csak egy baseballütőt vitt magával, de fotó bizonyítja, hogy ott volt. Saját elmondása szerint nem csinált semmit, de kirúgták az RTL Klubtól, ahol szakértő volt.

nyilatkozta az eset után.

Urbántól akkortájt rövid időn belül három helyről is idő előtt elköszöntek.

A tévéostrom előtt a REAC kispadjáról küldték el, majd az RTL is elzavarta, és még a Veresegyháza megyei első osztályú csapatának vezetősége sem akarta, hogy náluk futballozzon.

Urbán Flórián rengeteg botrány főszereplője volt Forrás: MTI/Beliczay László

Urbán edzőként is számtalan helyen megfordult, ahol szintén egyedülálló kalandokban és botrányokban volt része. Az NB I-be a vezetésével feljutó REAC-nál a játékosoknak saját maguknak kellett megvenniük a sportkrémeket, a Vasasnál a beleszólása nélkül igazoltak játékosokat, a Fejér megyei II. osztályban szereplő Flavus Velencétől pedig az egyik játékosa rúgatta ki.

Edzőként is a szabadszájúság jellemzi, az élvonalbeli szakembereket többször nyíltan kritizálta. "Itt folyik az igazi munka, amikor kijövünk, és csak nyolcan vannak, akkor ennek a nyolc embernek kell minőségi edzést tartani, hogy legyen valami értelme, ne csak ledobjuk a labdát.

üzent kollégáinak, többek között Horváth Ferencnek is Urbán.

Júniusban Urbán Flórián lett az NB III-as BVSC-Zugló edzője Forrás: bvsc.hu

Az utóbbi időben kissé eltávolodott a labdarúgástól, de idén júniusban az NB III-ban szereplő BVSC-Zugló vezetőedzője lett.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.