Gépfegyveresek a stadion tetején, dühösen ordító irániak között néztük a perzsa csapat kiesését

Vágólapra másolva!
A FIFA most már abból sem csinál problémát, ha a Katarban dolgozó újságírókat a szurkolók közé ülteti. A kedd esti Irán-Egyesült Államok mérkőzést így néztem végig Dohában.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Egészen elképesztő húzással lepett meg kedden este a FIFA Dohában. Nem csak engem, hanem rengeteg kollégámat is.

Mivel a stadionokban az asztalok és a munkaállomások száma véges, ezért az USA-Irán meccset egy másik szektorból nézhettük végig. Onnan, ahová rengeteg iráni drukker is beült.

Furcsa volt ott ülni és végigélni az iráni válogatott kiesését. Azt nem állítom, hogy féltünk, erről nem volt szó. A himnuszok alatt felemelő érzés volt, amikor a körülöttem álló irániak átszellemülten énekeltek. De aztán, ahogy ment a meccs, egyre dühösebbé, meg frusztráltabbá váltak. Amikor az USA csapata megszerezte a vezetést, nagyon nagy volt a feszültség. De nem is azért, mert az iráni együttes hátrányba került. Hanem azért, mert a helyi biztonsági szolgálat folyamatosan vezette ki a szurkolókat a szektorból.

Ezek a jelenetek - miközben ment a meccs - indukálták az igazi feszültséget.

Az arab rendezőket az iráni nézők - akik amúgy valóban nem a helyükön ültek - leintették, de amikor valahonnan megjelentek azok a biztonságiak, akik nem helyiek voltak, azonnal megváltozott a helyzet. Ekkor az addig tiltakozó drukkerek felálltak és elmentek, igaz, volt olyan is, akit ki kellett vezetni a stadionból.

Iráni drukkerek között az Egyesült Államok-Irán meccsen Forrás: Origo

Az sem volt mindennapos, hogy a meccs előtt távcsöves puskás emberek mentek fel azon a lépcsősoron, amely a médiaszektorhoz vezetett. Ekkor mindenki elhallgatott egy pillanatra.

Ezek a fegyveresek a stadion tetején helyezkedtek el,

hiszen az Irán-Egyesült Államok meccs biztonsági szempontból is az egyik legnagyobb kihívás elé állította a szervezőket. Szerencsére a meccs baj nélkül véget ért, ráadásul a játékosok teljesen normálisan játszották le a mérkőzést, példát mutatva mindenkinek: egy ilyen meccset, amit az egész világ felajzva vár, így is le lehet játszani.

Doha, 2022. november 30. szerda.