Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 11 legjobb kuglóf recept a kelt tésztástól a gluténmentesig

default user icon
MME
A kuglóf elsősorban nem egy sütemény, hanem egy olyan sütőforma, amelyben különféle kevert és kelt, dióval, mákkal, túróval, sütőtökkel, almával vagy egyéb zöldséggel és gyümölccsel gazdagított tésztájú finomságokat süthetünk. Összeszedtünk most a legjobb kuglóf receptjeinket, a hagyományos kelt tésztástól, a tojáslikőrösön és sütőtökösön át a triplacsokis változatig.

A kuglóf alapvetően egy magasra sülő, kerek, nagyjából bő 22 cm átmérőjű, szeletekben kínált, tartalmas, édes kalácsféle, amely tradicionálisan élesztővel, sok tojással és vajjal készül. Ahhoz pedig, hogy tökéletesen átsüljön, olyan sütőforma szükséges, amelynek a közepén „kis kémény” található. A jellegzetes és összetéveszthetetlen kuglófforma ennek a praktikus szempontnak a figyelembe vételével született, amelyben aztán sokféle desszertet készíthetünk, nem csak kelt, hanem kevert tésztás süteményeket is.

Így lesz tökéletes

A kelt tésztás kuglófokra jellemző a gazdag matéria. Ezeknél a tésztáknál a folyadék tej vagy adott esetben tejszín, a lisztet gyakorta dúsítják őrölt csonthéjasokkal, mákkal vagy kakaóval, sőt vajjal, tojássárgájával is lágyítják.

Mind a kelt tésztás, mind a kevert tésztás kuglóf kedvelt alapanyaga a túró. A túró lehet magában a tésztában, ami azért jó, mert nedvessége jóvoltából a tészta tovább friss maradt, másrészt a túró ideális töltelék is. Ez az anyag elég sűrű ahhoz, hogy ne folyjon el, belehabart tojással jól kordában tartható és nagyon jól fűszerezhető, akár sós irányban is. Ha azonban édes túrós süteményre vágyunk, akkor nyugodtan adjunk hozzá vaníliát, citrom-, narancs- vagy mandarinhéjat, kis fahéjat, szerecsendiót, s keverhetünk bele egy kevés rumba áztatott mazsolát is.

Számtalan módon variálható

Nem csak túróval gazdagíthatjuk a tésztát, hanem sütőtökkel, céklával, banánnal, almával vagy éppen sárgarépával is felturbózhatjuk. Ezeknek a zöldségeknek az édessége és a nedvességtartalma nagyon fontos és jól kihasználható. A céklás, répás vagy épp sütőtökös kuglófba kevesebb zsiradék és kevesebb cukor kell.

Ugyanez igaz a kevert tésztás kuglófokra is, itt is fontos szempont, hogy milyen töltelékkel készítjük a tésztát. A kevert tésztás kuglófok esetében ez a töltelék legtöbbször csokoládé, marcipánmassza, aszalt gyümölcsök, csonthéjas magvak keveréke, amelyeket kis lisztbe fogatunk, majd utána adjuk a tésztához, hogy sütés közben le ne süllyedjenek. Az ilyen kevert tésztás sütemények esetében nyugodtan felhasználhatunk egy-két extra tojásfehérjét, ha épp akad a hűtőben. A tészta levegősebb, finomabb lesz tőle. A darabos töltelék mellett a kevert tésztába kerülhet mogyorókrém, csokoládékrém, esetleg valamilyen nem túl sűrű, de nem is folyós lekvár, amelyet a tészta formába kanalazása közben simítunk bele.

Így süssük!

A kuglóf sütését követően, miután rácsra állítva hagytuk kihűlni, a külsejét is dekorálhatjuk. A belső ízvilágának megfelelően a külsejét bevonhatjuk olvasztott ét- vagy tejcsokoládéval, készíthetünk különféle ízesítésű és színű cukormázat. Ezek közül mutatós és finom a citromos, málnás vagy meggyes máz. Amíg a csokoládés vagy cukros máz nem kötött meg, addig megszórhatjuk színes cukorgyöngyökkel, szeletelt mandulával, vagy akár szemes mákkal is. Ha nem szeretnénk bevonni a süteményt, de mégis adnánk neki valamilyen mutatós külsőt, akkor megszórhatjuk egy kevés porcukorral vagy a közepében tátongó lyukat feltölthetjük idénygyümölcsökkel.

Most pedig következzenek a szerintünk legjobb kuglóf receptek. Íme!

MÁRVÁNYOS KUGLÓF >>>

TOJÁSLIKŐRÖS KUGLÓF >>>

FŰSZERES NARANCSOS KUGLÓF >>>

CITROMOS-ÁFONYÁS KUGLÓF >>>

KELT KUGLÓF CSOKIVAL ÉS GESZTENYÉVEL >>>

NAGYON CSOKIS KUGLÓF >>>

Klasszikus kuglóf recept >>>

EGYSZERŰ TÚRÓS KUGLÓF >>>

TÍZPERCES KUGLÓF >>>

MANDULÁS KUGLÓF - gluténmentes recept! >>> 

 OMLÓS CITROMOS KUGLÓF >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss