Díszelőadás: a franciák négy góllal küldték haza a hollandokat

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.03.24. 20:40
null
Upamecano is betalált (Fotó: AFP)
Franciaország 4–0-ra megverte odahaza Hollandiát a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében, a görögök hasonló magabiztossággal nyertek idegenben Gibraltár ellen.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
B-CSOPORT

Franciaország–Hollandia 4–0 (3–0)
Párizs,
Saint-Denis, 78 000 néző. Vezette: Mariani (olasz)
Franciaország:
Maignan – Koundé, I. Konaté, Upamecano, Théo Hernandez – Tchouaméni (Camavinga, 76.), Rabiot (K. Thuram, 89.) – K. Coman (Diaby, 67.), Griezmann (You. Fofana, 77.), Mbappé – Kolo Muani (Giroud, 77.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Hollandia: Cillessen – Timber, Van Dijk, Geertruida (Malacia, 87.), Aké – De Roon (Blind, 67.), Wijnaldum, K. Taylor (Weghorst, 33.) – Berghuis (Malen, 68.), Depay, Xavi Simons (Klaassen, 68.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Gólszerző: Griezmann (2.), Upamecano (8.), Mbappé (21., 88.)

A csoport másik mérkőzésén
Gibraltár–Görögország 0–3
(Maszurasz 11., Sziopisz 45., Bakaszetasz 85.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A legtöbb figyelmet a mérkőzés előtt Kylian Mbappé kapta, ugyanis szövetségi kapitánya, Didier Deschamps őt tette meg csapatkapitánynak, nem pedig Antoine Griezmannt.

A L'Équipe információja szerint az is megfordult Griezmann fejében, hogy otthagyja az edzőtábort, de végül maradt, és milyen jól tette!

Itt a vége... (Fotó: AFP)
Itt a vége... (Fotó: AFP)

Miután elbúcsúztatták az előző csapatkapitányt, Hugo Llorist, illetve Blaise Matuidit, Steve Mandandát és Raphaël Varane-t (hogy, hogy nem, de a szintén búcsúzó Karim Benzema nem jelent meg...), Mbappé passza után Antoine Griezmann a 2. percben bevette a hollandok kapuját, majd előkészítette nem sokra rá Dayot Upamecano gólját.

Egy kis stat: Griezmann az előző 16 mérkőzésén nem talált be a címeres mezben, viszont ezen idő alatt összesen öt gólpasszt adott.

Egy asszisztot kiosztott Aurélien Tchouaméni is, bár itt a lábát a 16-os előtt okosan visszahúzó középcsatár, Randal Kolo Muani volt a főszereplő – Kylian Mbappé pedig a higgadt végrehajtó.

Szétesően futballozott olykor a nagyon tartalékos, egy vírusos betegség, mások szerint gyomorrontás miatt megtizedelt oranje, amely ilyen hamar, nyolc perc alatt ezelőtt 1951-ben került kétgólos hátrányba, 21 perc után pedig ezt megelőzően 1919-ben állt nulla háromra (0:3)...

Érdekes, hogy ezek ellenére Georginio Wijnaldum mesterhármast szerezhetett volna a 20. perc végére, majd Memphis Depay hagyott ki ziccert a félidő hajrája előtt.

Ahogyan az várható volt, a második félidő sok izgalmat már nem hozott, kisebb helyzetek akadtak, de gól csak egy esett, Kylian Mbappé szép egyéni megmozdulása után: csöppet sem lett gyengébb a világbajnokság óta a francia válogatott, a hollandok csalódást okoztak a Ronald Koeman-korszak kezdetén.

Hogy még rosszabb kedvük legyen a hollandoknak, arról Memphis Depay gondoskodott, aki a ráadásban büntetőből sem tudott túljárni Mike Maignan eszén. 4–0

Gibraltár örülhet, hogy megúszta hárommal a görögök ellen
A görögök győzelme egy pillanatig sem volt kérdéses, és tulajdonképpen Gibraltár örülhet, hogy megúszta 0–3-mal. A görögök 65 százalékban birtokolták a labdát, de ami a legtöbbet elárul a két csapat közti különbségről, az a kapura lövések száma. Görögország harmincszor célozta meg a hazaiak hálóját, míg a gibraltáriak csupán egyetlenegyszer. 12 görög szögletre nulla hazai jutott… Jorgosz Maszurasz, Manolisz Sziopisz és Anasztasziosz Bakaszetasz volt eredményes a vendégeknél.

PERCRŐL PERCRE

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. PERC MEMPHIS DEPAY jobbal a bal alsó sarokba lőne, MIKE MAIGNAN vetődve eléri a labdát, és övé a kipattanó is.

90+4. perc Dayot Upamecano kezez Weghorst hétméteres fejese után, sárga lap és büntető!

90+2. perc Az újonc Thuram 23 méteres lövése kapuscsemege.

90+1. perc Théo Hernandez felrúgja Malent, sárga lap.

Négy perc a ráadás!

90. perc Khephren Thuram be, Rabiot le.


88. PERC KYLIAN MBAPPÉ ismét betalál, jobbal 14-ről, középről a jobb alsóba lő Depay rossz passza és két finom csel után, Timber lába között. 4–0!

87. perc Tyrell Malacia áll be.

86. perc Rabiot passzát Diaby a kapuba vágja higgadtan, ballal, nyolc méterről a jobb alsóba lőve, de les. Geertruidát kell ápolni a VAR-ozás közben. Csere lesz.

80. perc Malen bal oldali beadását kitérdeli a rövid sarok elől érdekes megoldással Maignan.

79. perc Daley Blind összekoccintja a mellette elfutó Konaté lábát. Tiszta apja! Sárga lap.

78. perc Klaassen majdnem gólpasszt ad Mbappének, de a ballábas, 13 méteres, kissé balról jövő lövést kiszedi a bal alsó elől a vetődő Cillessen.

76. perc Eduardo Camavinga be, Tchouaméni le, Youssouf Fofana Griezmannt, Olivier Giroud Kolo Muanit váltja.

71. perc Ibrahima Konaté felrúgja a 16-os jobb sarka előtt Malent, sárga lap. Depay jobbal 22-ről most a sorfalba lő. Malen beadása pocsék aztán, kirúgás.

67. perc Daley Blind De Roont, Moussa Diaby Comant váltja. Davy Klaassen és Donyell Malen be, Simons, ill. Berghuis le.

66. perc Griezmann jobb oldali szögletét hétről, picit jobbról a léc fölé fejeli Rabiot.

65. perc Sárga lap a keretbe is első alkalommal bekerülő, most Mbappét megrúgó Lutsharel Geertruidának. Aki 22 éves, a Feyenoord játékosa.

57. perc Tchouaméni keménykedik picit, holland szabadrúgás a 16-os bal sarka előtt, Depay készülődik, Coman a sorfal mögött, a jobblábas, 22 méteres lövést maga elől letérdelve a léc fölé üti Maignan, röplabás feladó mozdulattal. Hatékony volt, az igaz! Kontra, Kolo Muani jobbal a léc fölé lő az ötös jobb sarka elől, Coman keresztpassza után.

53. perc Kolo Muani jó cselek után Mbappé elé passzol, aki kissé balról, 17-ről jobbal ölön lövi a labdával a kapust.

47. perc Mbappé bedob két cselt, majd egy műesést, miután ijedten észleli, hogy elfogyott alóla a pálya. Kirúgás.

46. PERC FOLYTATJUK!



56 százalékban birtokolták a labdát a vendégek, a hazaiak 7-szer lőttek kapura, 4-szer a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 6/2.

Ők meg régen vezettek ennyire ennyi idő alatt


Régen kerültek ilyen hamar ekkora hátrányba... És 1951 óta nem kerültek ilyen hamar kétgólos hátrányba!


A csoport programja ITT!

Ez a B-csoport, amelyikbe a kétszeres kontinensbajnok franciák (1984, 2000), az 1988-ban nyerő hollandok és a 2004-es diadalukkal világszenzációt keltő görögök is besorolást nyertek. Hogy melyikük lesz az, amelyiknek marad a playoff? A papírforma szerint Görögország, dacára annak, hogy Nemzetek Ligája-csoportelsőként szerzett némi sikerélményt a közelmúltban. Vagy beleszólnak az írek is, és két korábbi Európa-bajnok is a vigaszágra penderedik?…

HOLLANDIA (14 selejtezősorozat, 9 továbbjutás). Három sikertelen próbálkozás után (volt, hogy Luxemburg ejtette ki) 1976-ban jutott túl először a selejtezőn – az akkori négyes döntőben a harmadik helyen végzett –, azóta csupán kétszer (1984, 2016) hiányzott a finálé mezőnyéből. Kétszer ragadt a csoportkörben (1980, 2012), az 1976-oson túl van további három elveszített elődöntője – a legfájóbb a 2000-es: az olaszokkal szemben elbukott tizenegyespárbaj helyszíne ugyanis Amszterdam volt. De járt a csúcson is: az 1988-as németországi tornán aranyérmes lett Rinus Michels csapata, soraiban a mostani szövetségi kapitánnyal, Ronald Koemannal.

FRANCIAORSZÁG (14 selejtezősorozat, 8 továbbjutás). Az Eb-sorozat egyik alapító nemzete, az első négyes döntő házigazdája volt, igaz, mind a két mérkőzését elveszítve csak negyedik lett 1960-ban. Huszonnégy évet kellett várnia az újabb Eb-szereplésre, és a második házigazdaszerep már elhozta a trófeát a Michel Platini fémjelezte csapatnak. A következő torna megint kimaradt, ám 1992-től a kékek mindig ott voltak a végjátékban. 2000-ben, Rotterdamban az olaszok legyőzésével meglett a második aranyérmük, 2016-ban, újra hazai pályán, az első (fájdalmas) ezüst – az előbbinél Didier Deschamps még csapatkapitány, a másodiknál már szövetségi kapitány volt.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. perc Van Dijk jobbal a léc fölé lő 23-ról, de lökte közben a visszafutó Kolo Muani. Ezért is szabadrúgás végül. Depay beadása kilátástalan.

45. perc Adrien Rabiot kap sárga lapot De Roon fejen rúgásáért.

Egy perc a ráadás.

Az első gólját a válogatottban a hollandok ellen szerezte


37. perc Kolo Muani megindul, az ötös jobb sarka előtt szereli őt Timber. Konaté zseniális passzával inult meg az ék!

36. perc Nagy védés, Konaté hatról a jobb alsóba fejelne, de Cillessen hatalmas vetődéssel eléri a labdát.Coman lövését előtte Depay blokkolta, nincs 11-es, jelez gyorsan a VAR. Griezmann újabb bal oldali beadását hétről jócskán a jobb sarok mellé fejeli Tchouaméni.

33. perc Wout Weghorst be, Taylor lesérült. Depay kiment balra, Simons az irányító.

33. perc MELLÉ, Simons balról középre ad Rabiot elől, Depay öt méterről becsúszva, Konaté által szorongattatva jobbal a jobb alsó mellé lő.

30. perc Koundé jobb oldali beadását Mbappé jobbal a léc fölé vágja, tíz méterről!

29. perc Remek levétel Griezmanntól a jobb szélen, de nem ad be, Koundé sem, Rabiot meg hátrafelé passzol.

27. perc Hernandez bal oldali, ballábas beadása a bal sarokban landolna, Cillessen nagyot véd, de valamiért szabadrúgás kifelé.

Koeman középre vezényli Timbert...

21. PERC KYLIAN MBAPPÉ IS BETALÁL, Tchouaméni lapos passza elől Kolo Muani okosan elhúzza a lábát a 16-os előtt, ezzel becsapja Van Dijket és főleg Geertruidát, Mbappé jobbal a jobb alsóba lő 11 méterről, picit balról. 3–0!

A hollandok 2021-ben kaptak ki utoljára a rendes játékidőben.

20. perc Wijnaldum ballal feladja a labdát 14-ről Maignan-nak.


18. perc Taylor balról remekül ad középre, Wijnaldum azonban lyukat rúg középen! Ballal, az ötös előtt, középen.

17. perc Timbert lefutja a bal szélen Kolo Muani, ballal laposan az ötösre ad, a gólra éhes Comant szereli azonban becsúszva Aké!

16. perc A gól után visszahúzódott a francia csapat, De Roon-passzokkal operál az oranje.

11. perc Hernandez szereli a 11-esponton Depayt az utolsó pillanatban, Taylor remek passza után.

10. perc Az ötös jobb sarka elől Wijnaldum jobbal laposan a kapushoz lő. Nem nagy erővel.

8. PERC ÚJABB GÓL! Az újonc Geertruida a jobb szélen buktatja Kolo Muanit, Griezmann adja be ballal a szabadrúgást, rosszul jön ki Cillessen, az ötösön DAYOT UPAMECANÓRA üti a labdát, amely a védő lábáról a kapus lába között a kapu közepébe pattan. 2–0!

7. perc Konaté passzol Kolo Muanihoz, a jobb oldali, jobblábas beadásba belelép Aké.

5. perc A PSG-s Simons 16-os előtti lövése nem az igazi.

Griezmann: 118 meccs a válogatottban, 43 góllal és 36 gólpasszal. Mbappé: 67 meccs, 36 góllal és 24 gólpasszal.

2. PERC VEZETNEK A HAZAIAK, Mbappé passzol a 16-os bal sarkáról jobbal középre, ANTOINE GRIEZMANN a jobb alsóba lő, ballal, 15 méterről. 1–0! Az akció Griezmann labdaszerzésével indult, becsúszva vette el a labdát Taylortól, Kolo Muani passzolt balra Mbappének.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak fehér mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta narancssárgában.


Egy kis örökmérleg: 28 mérkőzés, 13 francia és 11 holland sikerrel, 47, ill. 56 rúgott góllal.

A meccs előtt elbúcsúzott a közönségtől Varane, Matuidi, Lloris és Mandanda, négy világbajnok. Benzemát nem láttuk...


A 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőit 2023 márciusa és 2024 márciusa között játsszák le. A klasszikus selejtezők 2023 novemberéig tartanak, míg az azt követően szabadon maradó három kvótáért 12 csapat száll harcba a 2022-es Nemzetek Ligája-eredmények alapján. Hogyan lehet továbbjutni? Mikor vannak a játéknapok? Mi a csoportbeosztás? Hogyan és kik között zajlik a playoff? Mi dönt pontazonosság esetén? Nézzük a legfontosabb általános tudnivalókat!

„Miért nincs velünk Frimpong? Mert nem illik a játékrendszerünkbe. Jobbhátvéd létére úgy futballozik, mint egy jobbszélső, a holland válogatottban viszont olyan futballistára van szükségem, aki védekezni is tud” – adott őszinte magyarázatot a 22 éves labdarúgó kihagyására Ronald Koeman a pénteki Eb-selejtezőt megelőző sajtótájékoztatón.

Öt futballistát is haza kellett küldeni a Franciaország elleni Eb-selejtező előtt a holland válogatott edzőtáborából, Sven Botman, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Joey Veerman és Bart Verbruggen vírusfertőzés miatt nem lehet a társaival. Ronald Koeman, a nemzeti együtteshez kétéves barcelonai kitérő után visszatérő szövetségi kapitány három játékost hívott be a helyükre: Ryan Gravenberchet (Bayern München), Kjell Scherpent (Vitesse) és Stefan de Vrijt (Internazionale). Továbbra sincs ott azonban a Bayer Leverkusen jobbhátvédje, Jeremie Frimpong, akit a hírek szerint a Manchester United is figyel.

Dobogós a holland kapusok között


„Szerintem ez az egész vihar a biliben – fogalmazott Frank Leboeuf. – Amikor a válogatottban játszottam, a keret fele megérdemelte volna a csapatkapitányi tisztséget, és megmondom a frankót: senkit sem érdekelt, ki viselte a karszalagot. Ez a modern idők mondvacsinált vitája. Ha már itt tartunk, a jelenlegi keretből Antoine Griezmann és Kylian Mbappé mellett Olivier Giroud és Adrien Rabiot is rászolgált az elismerésre. A nap végén viszont úgyis csak az számít, hogy jönnek-e az eredmények, vagy sem.”

A katari világbajnokságon ezüstérmes francia válogatott pénteken Hollandia ellen bizonyíthatja, túljutott a csapatkapitány személyét övező vitán.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Persze voltak olyanok is, akik egyetértettek Didier Deschamps döntésével. Az ESPN szintén az 1998-ban vb-győztes csapatból szólaltatott meg játékost, és Frank Leboeuf teljesen szembement csapattársa véleményével. Indoklásában felhozta, hogy amikor Antoine Griezmann 2019 és 2022 között a Barcelonában futballozott, és borzalmasan ment neki a játék, a szövetségi kapitány akkor is mellette állt, és lehetőséget adott neki, tiszteletlenségről tehát nem lehet beszélni. Megemlítette továbbá, hogy Deschamps jó eséllyel a jövőre is gondolt a döntésnél, mert amíg Griezmann 32 évesen pályafutása vége felé közeledik, a 24 éves Kylian Mbappé még évekig minden találkozón kezdőként kaphat lehetőséget.
A kedves szavak a L’Équipe információja szerint nem hatották meg az eddigi 117 válogatott mérkőzésén 42 gólt szerző támadót, a lap szerint az is megfordult Griezmann fejében, hogy otthagyja az edzőtábort. Végül maradt, miközben heves vita kezdődött arról, hogy a megfelelő döntést hozta-e meg a szövetségi kapitány. Sokan csalódottságuknak adtak hangot. „Nincs semmi logika a választásban – jelentette ki Robert Pires, az 1998-ban vb-címet nyerő francia válogatott középpályása a France Infónak. – Ha figyelembe vesszük, mióta játszik a válogatottban, és mit tett érte, egyértelműen Antoine Griezmannt kellett volna kinevezni csapatkapitánynak. Tiszteletlenség vele szemben, hogy nem így történt. Csak nézzük meg, hogyan teljesített a legutóbbi világbajnokságon, ő vitte a hátán a csapatot.”

„Nem elvettem Antoine Griezmanntól a csapatkapitányi karszalagot, hanem Kylian Mbappénak adtam – szögezte le a sajtótájékoztatón Didier Deschamps. – Antoine mindig is fontos láncszeme volt a csapatnak, a nehéz időszakokban is segített minket, bízhattam benne. A pályán a csapat egyik motorja, remélhetőleg az marad a jövőben is.”

FORRT A LEVEGŐ a francia válogatott edzőtáborában, miután Didier Deschamps bejelentette döntését: a csapatkapitányi karszalagot ezentúl Kylian Mbappé viseli. A tisztséget eddig Hugo Lloris töltötte be, ám a Tottenham kapusa lemondta a válogatottságot, helyettese, Raphaël Varane szintúgy, annak érdekében, hogy több energiát fordíthasson klubcsapatára, a Manchester Unitedre. A 2024-es Európa-bajnokság selejtezője előtt a szövetségi kapitány kényszerhelyzetbe került, és bár sokan arra számítottak, hogy Antoine Griezmannt választja, Kylian Mbappé mellett döntött, s az Atlético Madrid támadóját nevezte ki helyettesnek.

Didier Deschamps nagy vitát váltott ki azzal, hogy Antoine Griezmann helyett Kylian Mbappét nevezte ki a francia válogatott csapatkapitányának.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FRANCIAORSZÁG–HOLLANDIA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik