Minden idők legnagyobb pofára esését mutatta be a Dortmund

Horizontal
Dortmund's German forward Youssoufa Moukoko (L) and Dortmund's German defender Niklas Suele react the German first division Bundesliga football match between Borussia Dortmund and 1 FSV Mainz 05 in Dortmund, western Germany on May 27, 2023. (Photo by INA FASSBENDER / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Vágólapra másolva!
Drámai végjátékot hozott a német labdarúgó-bajnokság utolsó fordulója: sorozatban 11. alkalommal nyerte meg a Bundesligát a Bayern München, amely Jamal Musiala 89. percben szerzett góljával 2-1-re nyert Kölnben, miközben a Borussia Dortmund hazai pályán csak 2-2-es döntetlenre volt képes a Mainz ellen, így a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató bajor sztárcsapat pontazonossággal, de jobb gólkülönbséggel diadalmaskodott.

A címvédő a Bayern az előző fordulóban került nagyon nehéz helyzetbe, mivel 3-1-es vereséget szenvedett a magyar válogatott Szoboszlai Dominikkal és Willi Orbánnal felálló RB Leipzigtől. A kihívó Dortmund ugyanis ezt követően a 3-0-ra nyert Augsburgban és átvette a vezetést, a bajnoki címhez pedig csak annyit kellett tennie, hogy hazai pályán legyőzi a kilencedik helyen álló Mainzot. Erre a papírforma szerint nagy volt az esély, a Dortmund ugyanis hétmeccses veretlenségi sorozatban volt, otthon ráadásul tétmérkőzésen tavaly augusztus 20. óta nem kapott ki, rendre szórta a gólokat, a hazai győzelmi szériája 11 összecsapásból állt.

A Dortmund-szurkolók ezúttal is elképesztő hangulatot csináltak Forrás: AFP/Ina Fassbender

A Thomas Tuchel vezetőedző - és segítője, Lőw Zsolt - által irányított Bayern csak akkor védhetette volna meg a címét, ha győz a 10. Köln otthonában, a Dortmund pedig nem veri meg a Mainzot.

A Dortmund a találkozó elején óriási nyomást gyakorolt a Mainzra, de nem tudott gyors gólt szerezni, ellenben a Bayern München már a nyolcadik percben megszerezte a vezetést a francia válogatott Kingsley Coman révén, aki balról befelé cselezve 15 méterről gyönyörű gólt tekert a hosszú felsőbe, így ebben a pillanatban a bajor csapat a tabella élére állt.

Coman (jobbra) csodagóljával szerzett vezetést a Bayern Forrás: AFP/Christof Stache

A Bayern vezetőgólja után elképesztően drámai pillanatok következtek Dortmundban.

A hazai szurkolók folyamatosan a telefonjaikat nézték, majd a 15. percben felocsúdtak, amikor egy bal oldali szöglet után a rövidre érkező Andreas Hanche-Olsen a jobb alsóba csúsztatva megszerezte a Mainz vezetőgólját. Ekkor úgy tűnt, sokáig nem vezetnek majd a vendégek, ugyanis két perccel később a dortmundi Raphael Guerreirót felrúgták a tizenhatoson belül, majd kétperces videózást követően tizenegyest kapott a Dortmund, azonban Sebastien Haller balra tartó félmagas lövését Finn Dahmen simán kivédte.

Ezt követően pedig még nagyobb bajba került a Dortmund, ugyanis a 24. percben a második helyzetéből a Maniz megszerezte a második gólját. Egy labdaszerzés után a dél-koreai Lee Dzseszong kapott indítást a bal szélen, a középre tekert labdáját pedig a teljesen szabadon hagyott Karim Onisiwo a jobb alsó sarokba fejelte.

Gregor Kobel, a Dortmund kapusa pöröl a védőkkel a második bekapott gól után Forrás: AFP/Sascha Schuermann

A folytatásban a Dortmund mindent megtett, hogy visszakapaszkodjon, de a játékosok érezhetően megzavarodtak, így a Mainznak voltak nagyon helyzetei a kontratámadások után. Az első félidő hosszabbításában majdnem összejött a szépítés a Dortmundnak. Julian Brandt ment el a bal szélen, a belöbbölt labdájára Donyell Malen érkezett a hosszún, de a holland támadó közeli fejese a kapufán csattant.

A második félidő óriási dortmundi rohamokkal kezdődött, a hazaiak mindent feltettek egy lapra, így viszont hatalmas területek nyíltak mögöttük, a vendégek pedig kedvükre kontrázhattak.

Az 57. percben pont egy ilyen veszélyes kontra után majdnem eldöntötte a meccset a Mainz.

Karim Onisiwo kapott egy kiugratást, ziccerbe került, de a 12 méteres lövése a keresztlécen csattant.

Két perccel később újabb elképesztő jelenetek játszódtak le. A csereként beállt Youssoufa Moukoko jobb oldali beadására Sebastien Haller érkezett a hosszún, csak az üres kapuba kellett volna betuszkolnia a labdát, de három méterről elrúgott a labda fölött.

A Dortmund játékosai teljesen tanácstalanok voltak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

Haller kihagyott helyzete után még inkább sebességet váltott a Dortmund, és folyamatosan hagyta ki a ziccereket.

A másik pályán a Bayern München ugyan 1-0-ra vezetett, azonban Thomas Tuchel csapata korántsem futballozott meggyőzően, 70 perc alatt mindössze egy kaput eltaláló lövése volt, igaz, abból csodálatos gól született.

A 69. percben aztán megszületett az első dortmundi gól.

Egy szép támadás végén a csereként beállt Giovanni Reyne készítette le a labdát Raphael Guerreirónak, a portugál védő pedig 15 méterről a kapu jobb oldalába helyezett.

A folytatásban támadásban maradt a Dortmund. A 78. percben egy jobb oldali beadás után Reyne fejelhetett nyolc méterről kapura, de Dahmen védeni tudott, aki ekkor már a 10. védését mutatta be a találkozón.

A Dortmund ugyan nem egyenlített, a 81. percben mégis felrobbant a Westfalenstadion,

ugyanis megérkezett a híre, hogy a Köln Dejan Ljubicic 11-esgóljával egyenlített a Bayern München ellen, ezzel pedig újra a Dortmund számított bajnoknak.

A Dortmund drámai végjátékban bukta el a bajnoki címet Forrás: AFP/Ina Fassbender

Az utolsó percekben a Dortmund-szurkolók már egyre inkább kezdtek hinni az aranyéremben, azonban a 89. percben újabb drámai fordulat következett: a csereként beállt Jamal Musiala gyönyörű góljával a Bayern München ismét megszerezte a vezetést, ezzel pedig újra az élő tabella élére állt.

A hosszabbításban a Dortmund mindent megtett a fordításért, a 95. percben Haller szerzett egy lesgólt, majd egy perccel később Niklas Süle gyönyörű góljával egyenlített a BVB, de a fordításra már nem maradt idő, így a Lőw Zsoltot segédedzőként foglalkoztató Bayern München a jobb gólkülönbsége miatt végzett az élen, és sorozatban 11. alkalommal nyerte meg a Bundesligát.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az előző hétvégén az RB Leipzig harmadik helye és BL-indulása is biztossá vált, a negyedik helyért viszont nagy küzdelem zajlott az Union Berlin és a Freiburg között, hiszen a két csapatnak egyaránt 59 pontja volt a forduló előtt. A magyar válogatott Schäfer Andrást sérülés miatt ismét nélkülöző fővárosiak valamivel jobb helyzetben voltak, ugyanis a 12. Werder Brement fogadták úgy, hogy a szezonban még veretlenek voltak hazai pályán. A szintén válogatott Sallai Rolandot is a soraiban tudó Freiburgnak viszont az Európa-ligában címvédő, de csalódást keltő teljesítménnyel csak nyolcadik Eintracht Frankfurt otthonában kellett volna megfelelő eredményt elérnie ahhoz, hogy a BL-szerepléssel járó negyedik helyen zárjon.

Sallai Roland csapata az Európa-ligában indulhat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A Freiburgban Sallai Roland kezdőként lépett pályára, és kulcsszerepet játszott abban, hogy csapata a 45. percben Vincenzo Grifo góljával megszerezte a vezetést a Frankfurt ellen. A második félidő hajrájában azonban a francia válogatott Kolo Muani a 83. percben egyenlíteni tudott, majd a 91. percben a honfitársa, Junior Dina Ebimbe is betalált, ezzel a Frankfurt 2-1-re nyerni tudott, a Freiburg pedig lemaradt a BL-szereplésről, ugyanis a másik mérkőzésen az Union Berlin Rani Khedira 81. percben lőtt góljával legyőzte a Werder Brement, így a Schäfer Andrást foglalkoztató fővárosi csapat szerezte meg a Bajnokok Ligája-szereplést érő negyedik helyet.

A Dárdai Pál vezette, a forduló előtt már biztos kieső Hertha BSC a Wolfsburg otthonában nyert 2-1-re, ezzel együtt a berlini csapat az utolsó helyen végzett a Bundesligában. A Hertha mellett a Schalke lett a másodi kieső, amely az RB Leipzig otthonában kapott ki 4-2-re.

Szoboszlai Dominik lehet, hogy az utolsó meccsét játszotta a lipcsei stadionban Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A találkozón Szoboszlai Dominik csereként állt be a a 68. percben, míg Willi Orbán kezdőként lépett pályára - neki ezúttal egy öngól jött össze a 49. percben. A lipcsei csapat végül bronzérmes lett, jövő héten pedig a Frankfurttal játszik döntőt a Német Kupában.

Bundesliga, 34. forduló:
Borussia Dortmund-FSV Mainz 05 2-2 (0-2)
1. FC Köln-Bayern München 1-2 (0-1)
Eintracht Frankfurt-SC Freiburg 2-1 (0-1)
Union Berlin-Werder Bremen 1-0 (0-0)
Borussia Mönchengladbach-FC Augsburg 2-0 (2-0)
RB Leipzig-Schalke 04 4-2 (2-1)
VfB Stuttgart-1899 Hoffenheim 1-1 (0-0)
VfL Bochum-Bayer Leverkusen 3-0 (2-0)
VfL Wolfsburg-Hertha BSC 1-2 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 24 20 0 4 61-16 45 64
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Bayern München 24 17 4 3 65-28 37 54
GY
V
V
GY
D
I
3.
VfB Stuttgart 24 16 6 2 55-31 24 50
GY
GY
GY
D
GY
I
4.
Borussia Dortmund 24 12 4 8 48-30 18 44
D
GY
D
V
GY
I
5.
RB Leipzig 24 13 7 4 53-31 22 43
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Eintracht Frankfurt 24 9 5 10 38-31 7 37
V
D
D
D
GY
I
7.
Hoffenheim 24 9 9 6 43-44 -1 33
D
D
V
GY
GY
I
8.
Freiburg 24 8 10 6 32-44 -12 30
V
V
D
V
D
I
9.
Werder Bremen 24 8 10 6 33-37 -4 30
GY
V
GY
D
V
I
10.
Augsburg 24 7 9 8 39-41 -2 29
D
D
V
GY
GY
I
Teljes lista