Vágólapra másolva!
José Mourinho vezetőedző a jövőjét firtató kérdések elől kitért, mondván minden az AS Roma labdarúgócsapatáról szól, nem pedig róla az Európa-liga budapesti döntője előtt. José Luis Mendilibar, a Sevilla vezetőedzője szerint a kevesebbet hibázó csapat emelheti majd magasba a trófeát szerdán a Puskás Arénában.

"Hosszú út volt, és megérdemelten jutottunk el idáig. Nagyon várjuk ezt a mérkőzést, mert az utóbbi időben ezért dolgoztunk. Rengeteg meccsünk volt az elmúlt időszakban, sok sérülés nehezítette a dolgunkat, erre tekintettel kellett lenni, fél szemmel mindig erre a döntőre figyeltünk" - mondta a portugál szakember a keddi sajtótájékoztatón.

A hatvanéves Mourinho a jövőjét firtató kérdésre úgy reagált, minden a csapatról szól, nem róla. Annyit elárult, hogy az

együttes vezéregyéniségei is feltették neki ezt a kérdést, nekik konkrét választ adott, de azt nem kívánta most felfedni.

Megjegyezte, amikor 2010-ben távozott az Internazionalétól a triplázás után, az teljesen más helyzet volt, most nincs kapcsolatban senkivel. Később a csapatkapitány Lorenzo Pellegrini úgy fogalmazott, ez egy bizalmas beszélgetés volt, amiről nem akar beszélni, mert csakis a mérkőzéssel akar foglalkozni.

- mondta Mourinho, aki szerint nem jelent előnyt, hogy több trófeát nyert kollégájánál, José Luis Mendilibarnál, mert a Sevilla csapatként nyert jóval több trófeát, mint a Roma. - "A Sevilla olyan tapasztalattal rendelkezik az El-ben, amit szinte kisujjból kiráz, nekünk felejthetetlen élmény lesz."

José Mourinho a Puskás Arénában Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az utolsó kérdés után Mourinho már majdnem távozott, de az olasz újságírók addig kiabáltak utána Paulo Dybala felől érdeklődve, mígnem annyit válaszolt a tréner, hogy húsz-harminc percet játszhat a világbajnok argentin támadó.

Pellegrini arról beszélt, hogy tudják, mi forog kockán. Szerinte valamennyi játékos elszánt és kicsit izgatott.

"Sosem szabad megelégedni, harcolni kell tovább az életben. Tavaly száz százalékot nyújtottunk, és fantasztikus érzés volt nyerni, ezt szeretnénk újra átélni" - mondta Pellegrini utalva a Konferencia-ligában tavaly aratott diadalra.

A középpályás az ellenfélről úgy vélekedett, azért nyerte meg a korábbi hat döntőjét, mert egyszerűen jó csapat, viszont kijelentette: a riválisnak sem lesz egyszerű dolga. Amikor az AS Roma védekező stílusáról kérdezték, akkor azt válaszolta, mindig törekednek a gólra, de próbálják ellensúlyozni az ellenfelek erényeit, ez pedig eddig jól működött, ezért is játszhatnak a budapesti döntőben.

"Úgy készültünk, ahogy egy döntőre kell. Taktikailag készen állunk. A döntő mindig kicsit más meccs, de megtettünk minden tőlünk telhetőt. Buktatókkal teli út volt, de megérdemelten vagyunk itt" - mondta Gianluca Mancini.

Idén a Puskás Aréna ad otthont az Európa-liga döntőjének Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

"Amikor átvettem az irányítást, már a kieséses szakaszban volt az együttes, így nem minden az én érdemem. Erős csapatokkal kellett játszani, de eljutottunk a döntőig. Holnap sem lesz ez másként, mindent bevetünk, hogy ismét elhódítsuk a kupát" - fogalmazott a március 21-én kinevezett 62 éves tréner, aki így a második számú európai kupasorozatban a negyeddöntőtől irányította a Sevillát. - "A történelem nem hazudik, ez a klub ebben a sorozatban, főleg az elmúlt húsz évben, a legjobb volt. De a történelem önmagában nem nyer meccset. Ez lesz a legnehezebb mérkőzésünk a legerősebb ellenféllel szemben egy semleges helyszínen".

A baszk szakember úgy vélekedett, mindkét csapat számára nehéz lesz hazavinni a trófeát. Szerinte a hibák megbosszulják magukat, ezért az dönt majd, melyik együttes hibázik kevesebbet. Arra nem tudott válaszolni, hogy mit tart fontosabbnak, az edzői tapasztalatot, vagy egy csapat nagyobb rutinját, ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy neki - a hatodik fináléjára készülő José Mourinhóval szemben - az első döntője lesz, ezért különleges estére készül.

"Nem érdekel a jövőm, én két és fél hónapra érkeztem. Nyugodt vagyok, csak a holnapi meccsre koncentrálok. Az idény után majd kiderül, mi lesz a sorsom, de nem hiszem, hogy egyetlen meccs döntene erről" - mondta Mendilibar, aki hálás volt kollégája Sevillát méltató szavaiért, ugyanakkor szerinte lényegtelen melyik csapat számít esélyesnek, mert az előny vagy a hátrány a pályán ütközik ki, az előtte lévő spekuláció semmit sem számít.

José Luis Mendilibar, a Sevilla vezetőedzője a csapat edzésén Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mendilibar sem mulasztotta el dicsérni az ellenfelet, az AS Romát, amely megfogalmazása alapján nagyon erősen védekezik, minden játékelemben erős, ráadásul a kiélezett szituációkban is nyugodt tud maradni. Megjegyezte, utóbbi a saját csapata számára is fontos lesz, továbbá hozzátette, nem szeretnének teret engedni a rivális kontráinak.

A csapatkapitány Jesús Navas arról beszélt, fantasztikus érzés a Sevillával nyerni, és most itt vannak egy újabb lehetőség kapujában.

"Azt mondtam a játékostársaimnak, hogy élvezzék a pillanatot. Azért küzdünk, hogy hazavigyük a trófeát a gyönyörű városunknak" - jelentette ki a 37 éves védő, aki a Sevilla hat diadalából háromnak - 2006-ban, 2007-ben és 2020-ban - volt részese. "Intenzív játékra készülünk, de türelmesnek kell lenni, mert nagyon erős a rivális, viszont ők is fognak hibázni. A csapatunk képes sikerrel venni ezt az akadályt is".

Jó hangulatban telt a Sevilla utolsó edzése a Európa-liga döntő előtt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ivan Rakitic azt emelte ki, hogy a diadalhoz száz százalékot kell nyújtaniuk, illetve azt hangsúlyozta, hogy nem változtatnak a stílusukon a döntőben sem, igyekeznek úgy készülni, mint bármelyik másik mérkőzésre.

- jelentette ki a vb-ezüstérmes horvát középpályás, aki 2014-ben nyert Európa-ligát a Sevillával.

A budapesti döntő, melyet az M4 Sport élőben közvetít, 21 órakor az angol Anthony Taylor sípjelére kezdődik.