Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a legfinomabb kapormártás – olyan, mint a nagyinál!

default user icon
MME
Aki szereti a tökfőzeléket, tudja, mennyire más az első, nyár eleji kaporral készített, mint a fagyasztóból előkapott alapanyagokból főzött változat. És aki szereti ezt az intenzív, kapros ízt, az nem tud majd nemet mondani erre a méltatlanul elfeledett klasszikusra, a kapormártásra, ami főzelékként és szószként is megállja a helyét. Máris mutatjuk, hogyan készül a legfinomabb, hagyományos, nagyiféle változat!

Ha bárki most arra gondol, hogy szerinte a kapor igenis rémes, és ne is próbálkozzon senki meggyőzni őt az ellenkezőjéről, ahhoz azért lenne egy pár szavunk, ugyanis az egészsége látja kárát, ha időről időre nem próbálja meg megszeretni a kaprot. Jó, egy kicsit túloztunk, de az igaz, hogy a kapor nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is!

Egyrészt a benne lévő illóolajok megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, ezért a kapor alkalmas a sebek fertőtlenítésére, erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a szervezetet, csökkenti a bélben történő gázképződést, tehát kiváló puffadás ellen, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést, jótékony hatással van a rossz leheletre, megoldást kínál a csuklásra, finoman vízhajtó, és húgyúti fertőzések esetén is enyhít a tüneteken. 

A kaporban található kalcium, kálium, mangán, vas, foszfor, cink és magnézium, továbbá viszonylag magas a C-vitamin-tartalma, emellett van benne még A-vitamin, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamin is.

Elég impozáns lista, nem igaz? Nos, akkor azt javasoljuk, hogy aki mindezen felbuzdulva úgy döntött, adna még egy esélyt ennek a csodálatos zöldfűszernek, az egyrészt készítsen össze egy nagy befőttesüvegnyi kovászos uborkát, másrészt próbálja ki a lenti kapormártás receptjét. Istenien passzol hozzá a fűszeres, sült húsgolyó, de a sült hal is, vagy sűrűbbre készítve főzelékként is kóstolható. Ki melyikben lát több fantáziát!

Hozzávalók a békebeli kapormártáshoz:

  • 1 db húsleveskocka
  • 1 csokor kapor
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors
  • 1 mk. cukor
  • 1/4 db citrom leve

 

Elkészítése:

  1. A húsleveskockát feloldjuk 2-3 dl vízben.
  2. A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és világos színűre pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, összekeverjük.
  3. Felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd állandó keverés mellett simára keverjük. Ezután ízesítjük a sóval, borssal, cukorral, citromlével. 5 percig forraljuk.

Extra tipp: Tejszín helyett tejjel is elkészíthető, úgy is nagyon finom. A leveskockát tejben is feloldhatjuk, akkor még ízletesebb lesz az elkészült kapormártás.

Ezek is érdekelhetnek

Friss